Продукти
Търси по:

Цистит

Според съвременните схващания циститът представлява остро неспецифично възпаление предимно на лигавицата на пикочния мехур.

Той може да бъде причинен от болестотворни микроорганизми, лъчеви, химични, термични, алергични и други фактори. От бактериалните причинители най-често се среща Ешерихия коли. Острият цистит е много често заболяване, срещано във всяка възраст. Жените страдат от остър цистит 8 пъти по-често от мъжете. Инфекциите започват в раннна възраст като резултат от по-късата уретра и модата, която благоприятства преохлаждането.За острия цистит е характерно внезапно начало, няколко часа след простуда, манипулация върху пикочния мехур или друг предразполагащ фактор.  Основни симптоми са честото уриниране, болезненост и затруднение при уриниране, чувство за недоизпразване на мехура. Възможни са и промени в урината – мътна, розова, а понякога дори ясна кръв в края на микцията. При неправилно лечение са възможни усложнения на цистита: възходящ пиелонефрит, перфорация на мехура, хронифициране. Режимът при острър цистит е общ – домашен, в затоплено легло, млечно-растителна диета с обилен прием на течности, топли грейки над симфизата и редовна дефекация.  Антибиотичното лечение трябва да започне веднага след като се постави диагнозата, защото оплакванията са много неприятни и травмиращи за пациента. Симптоматично се използват аналгетици и спазмолитици. Традиционно при острия цистит се препоръчва фитотерапия. Цели се постигане на диуретично, противовъзпалително, тонизиращо простатата действие. Вече растителните екстракти се предлагат и под формата на таблетки и капсули, което значително намалява страничните ефекти, повишава сигурността и улеснява приема. Екстрактите от енчец, брезови листа и коприва в URONAT® притежават изразен диуретичен, антисептичен и спазмолитичен ефект. Фармакологично потвърден е диуретичният ефект на феноловия гликозид лейокарпозид в екстракта от енчец. Флавоноидите в екстракта от енчец и бреза допринасят за допълнително увеличаване на диурезата. Умереният антибактериален ефект на екстрактите от енчец, бреза и коприва  в URONAT® се дължи на гликозидите, дъбилните вещества, фенолови киселини и сапонините, които потискат прикрепянето на бактериитекъм стените на пикочния мехур.  При остър цистит, за да се постигне висока диуреза и антисептичен ефект, се препоръчва прием на 2 таблетки URONAT® 3 пъти дневно за поне 3 седмици.

Автор: Д-р Димитър Делков, Катедра по урология, УМБАЛ „Св. Георги“, гр. Пловдив 

Скъпи последователи,

Екипът на НатурПродукт България отправя апел към всички Вас:

Нека заедно бъдем отговорни и дисциплинирани, за да излезем от тази ситуация възможно най-скоро!
Нека спазваме няколко основни правила, при посещение в Аптеката, защото в момент, като този Фармацевтите са едни от най-важните хора за цялото общество и имат нужда от нашите разбиране, грижа и подкрепа. Ето какви съвети дават самите те, а ние ги подкрепяме с две ръце.

➡️ Ограничете посещението в аптеката на възрастни хора. По възможност нека младите, пълнолетни членове на семейството, се включат в осигуряването на медикаментите!
➡️ Посещавайте аптеката само в краен случай!
➡️ В аптеката влизайте само ако вътре има по-малко от 2-ма други посетители!
➡️ При влизане в аптеката носете предпазно средство на устата и носа си. Това не е задължително да бъде медицинска маска, може да бъде и просто шал или самоделно направена такава.
➡️ Бъдете търпеливи, всеки ще бъде обслужен.
➡️ След напускане на аптеката не пипайте очите и носа си преди да измиете ръцете си старателно със сапун в продължение на поне 30 сек!
➡️ Проявете разбиране ако фармацевтите са изморени и ви обслужват бавно. Натоварването върху тях огромно.

Нека бъдем задружни и отговорни към себе си и към хората около нас!
Заедно можем повече!
Да пазим Живота!