Продукти
Търси по:

КУРКУМАТА – ЗЛАТНИЯТ КОРЕН НА ЖИВОТА

Освен приятния вкус, който придава на ястията, куркумата може да предложи лек за много оплаквания като храносмилателни проблеми, псориазис, висок холестерол, наднормено тегло, инфекции или менструални болки. Показва положителни резултати дори при тежки състояния като увреждане на черния дроб, болест на Алцхаймер или рак. Най-новите изследвания доказват предимствата на куркумата, която показва ефект и при превантивно лечение на белодробни, чревни и чернодробни заболявания.

Растението куркума (Curcuma longa) произхожда от тропическите и субтропическите региони на Южна Азия. Наричано още жълт джинджифил, шафранов корен или жълт корен, то е често използвна подправка в източната кухня и едно от традиционните лекарствени средства в китайската медицина и аюрведа. В Индия е познато от хилядолетия – поне от 2500 години, като в началото по всяка вероятност се e използвало предимно за боядисване на тъкани в наситено жълти или оранжеви цветове. Известна като шафран на бедните и „златен корен на живота”, куркумата е основна съставка на кърито и неотменна част от индийската кухня, която придава специфичен цвят и вкус на ястията. При това действа като консервант и ги предпазва от разваляне при топло време.

Лечебно действие и синергичен ефект

Лечебното действие на куркумата се дължи на съдържащото се в нея активно вещество куркумин – мощен антиоксидант с противовъзпалителен, антисептичен и антиейдж ефект. То категорично ограничава вредните въздействия на свободните радикали, като предпазва клетъчните мембрани от увреждане, удължава живота на клетките, забавя процесите на стареене и клетъчна смърт. При това оказва антимикробно и противотуморно действие, осезаемо увеличава производството на жлъчен сок, балансира метаболизма и въздейства върху мастната обмяна и контрола на кръвната захар.

За лекарствени цели се използват корените на растението, които се варят, сушат при специални условия и смилат на прах. Така полученият сух продукт може да се съхранява дълго време, без да губи терапевтичните си свойства. Той съдържа около 2,5% куркумин и 5% есенциални аминокиселини. Маслото от куркума също притежава доказан противовъзпалителен ефект, но действието на сухия продукт е по-силно. Важно е да се знае, че в самостоятелен вид куркумата не се усвоява от червата. Когато обаче се смеси с известно количество черен пипер, съдържащ активно вещество пиперин, усвояването й в червата се засилва минимум 1000 пъти! Затова един качествен прах куркума винаги съдържа известно количество черен пипер. С лечебна цел е най-добре да се приема на капсули, където пиперинът е дозиран правилно и добавен в необходимата пропорция.

Общоприето схващане е, че колкото повече хранителни вещества се консумират, толкова повече ще се използват от организма. Но биологично погледнато, това не винаги е вярно. Някои хранителни вещества, взети в по-висока доза, в действителност ще повлияят отрицателно ползата и няма да се абсорбират от организма. Говорейки в идеалния случай, колкото по-малко, толкова по-добре.

Същото е, ако някой смята, че тъй като БиоПерин® се извлича от черен пипер, всичко което човек трябва да направи е да увеличи консумацията на черен пипер. Грешка – директният прием на черен пипер няма да помогне за повишена абсорбция на хранителните вещества.

Клиничните доклади, свързани с БиоПерин® доказват, че той „на точното място в точното време” в храносмилателния тракт с добавени хранителни вещества, води до повишената им абсорбция. Ако пиперинът остане задържан под формата на суров черен пипер, ще отнеме време, докато достигне своята бионаличност. Ето защо, за да се получи повишена абсорбция, е необходим пречистен стандартизиран екстракт на пиперин.

Бионаличността на куркумин (2000 mg), когато се прилага съвместно с БиоПерин® (20 mg), при 4 капсули дневно, се повишава 20 пъти или 2000% в сравнение с бионаличността на куркумин приет самостоятелно. В тази доза не са наблюдавани нежелани реакции.

БиоПерин® е единственият ПАТЕНТОВАН източник на пиперин, който е преминал през клинични проучвания, за да се потвърди неговата безопасност и ефикасност за хранителни цели и способността му да повишава бионаличността на хранителни съставки.

Здравословният ефект на куркумата се усилва (макар и не толква добре, както с пиперин) и когато се комбинира с кориандър, като двата компонента, смлени на прах, се смесват в съотношение 1:1. Въпросната смес има пречистващ и отслабващ ефект, ако се приема в продължение на поне 3 месеца веднъж дневно по ½ с.л., най-добре в първата част на деня. Чрез това съчетание се нормализира храносмилането и се стимулира изхвърлянето на токсини, с което се постига редукция на теглото и основно очистване на черния дроб.

Антиканцерогенното действие на куркумата се засилва в комбинация с чесън и джинджифил, която блокира метастазите и предпазва от рецидиви.

Аюрведическите лечители настояват също така за по-добро усвояване куркумата да се приема с известно количество мазнини (например пълномаслено мляко или кокосово масло).

Куркума срещу възпаления

Множество изследвания показват, че куркумата е точно толкова ефективно средство срещу възпаления, колкото много от прилаганите медикаменти като използваните срещу ревматични болки хидрокортизон или фенилбутазон, или пък съдържащите се във всяка домашна аптека аспирин, ибупрофен и парацетамол, но без нежеланите странични реакции.

Свободните радикали могат да доведат до ставни възпаления. Силното противовъзпалително и антиоксидантно действие на куркумина позволява успешното му безвредно прилагане при възпалителни заболявания като артрит. Доказано е, че страдащите от ревматоиден артрит, които редовно приемат куркума, намират облекчение при възпаление на ставите и на ставните болки (от леки до умерени).

Куркума срещу чревни заболявания

Антиоксидантите, към които се причислява куркуминът, оказват естествено позитивно въздействие не само върху дихателните пътища, но и в червата, където могат да противодействат на възпаленията.

В Molecular Nutritional & Food Research е представено изследване, според което чревните възпаления могат напълно да изчезнат, ако пет дни преди появата на увреждащи червата фактори на опитни мишки се дава куркумин.

Различни изследователи твърдят, че защитният ефект се дължи на антиоксидантното действие на куркумата. При това куркуминът е в състояние да потиска активирането на протеиновия комплекс NF-kB – регулаторна клетъчна молекула, която контролира транскрипцията на ДНК, производството на цитокини и клетъчното оцеляване. Активният NF-kB се смята за критичен при възникването на инфекции.

Куркумата е ефективно средство при двете най-често срещани чревни заболявания – улцерозен колит и болест на Крон. И при двете засегнатите страдат от липсата на важни витални вещества, тъй като възпалените черва вече не са в състояние са ги усвоят. Ефектът на куркумина се дължи на спирането на възпалителния процес в чревните клетки и прочистването им от токсини.

Куркума срещу чернодробни болести

Куркумата е лечебно растение, което се отразява особено позитивно на състоянието на черния дроб. Тя го лекува, стимулира регенерацията му и подкрепя оздравителните процеси при заболяване.

При един от проведените експерименти бил отстранен 70% от черния дроб на плъхове. 24 часа след операцията били взети кръвни и тъканни проби, за да се измерят чернодробните регенеративни маркери, функции и клетъчни увреждания. Гризачите били лекувани единствено с комбинация от еритропоетин (ЕПО – регулиращ образуването на червените кръвни клетки хормон) и куркумин. Прилагането единствено на ЕПО не показало подобряване на чернодробната функция, но комбинацията с куркумин довела до трайно повишаване на регенерацията на органа, съпътствано от редуциране на оксидативния стрес.

 

 

Куркума за прочистване от отрови и паразити

Куркумата стимулира здравето на черния дроб и по друг начин, а именно тя помага за извеждането на живак от тялото – една отрова, която може да засегне не само черния дроб, но и целия организъм. Това показва едно изследване от 2010 година, свидетелстващо за ефективността на куркумина за извличане на живак от организма и редуциране на настъпилия вследствие на това оксидативен стрес.

Резултати, публикувани в Journal of Applied Toxicology, също показват, че приемът на куркумин води до намалена концентрация на живак в тъканите, както и до подобрени чернодробни и бъбречни функции.

Приемът на куркумин помага за преодоляването на токсикози от различен вид, включително медикаментозни. Той е лечебен също при дизентерия, както и при наличието на глисти и други чревни паразити. Действието на куркумина е тристранно – той унищожава паразитите и яйцата им, стимулира тяхното изхвърляне и съдейства за възстановяването на тъканите, инфектирани от тях.

Куркумата при подържане на оптимално телесно тегло, отслабване и балансиране на теглото или т.нар йо-йо ефект 

Куркумата предотвратява натрупването на мазнини и ускорява метаболизма.

Благотворното й действие се дължи на куркумина, който може да предотврати затлъстяването чрез изгарянето на натрупаните мазнини в тялото и при редовна употреба тяхното повторно натрупване.

Благодарение на процеса термогенеза (правилната пропорция на комбинацията курмкунин с пиперин), загубата на калории и натрупана енергия се ускорява. Подпомага естественото храносмилане и дава усешане за лекота.  Редовната употреба балансира ефекта на йо-йо или постоянното качване и свлаляне на килограми, който често ни затормозява и спомага за овладяване на формата ни.

Куркума срещу инсулт и сърдечен инфаркт

Антиоксидантът куркума предотвратява също окислението на холестерола. А холестеролът става наистина опасен, когато е оксидиран. Едва тогава започва да уврежда съдовете и да провокира възникването на атеросклероза, която увеличава опасността от сърдечен инфаркт или инсулт. По отношение на съдовете куркумата действа в две посоки – съхранява еластичността им и ги предпазва от образуването на холестеролови плаки. Освен това съдържа витамин В6, който заедно с витамин В12 и фолиева киселина се грижат за това да не се вдигат прекалено високо нивата на хомоцистеина, които могат да доведат до увреждане на съдовите стени и са сред най-съществените рискови фактори за атеросклеротични отлагания и сърдечни болести.

Куркума срещу болестта на Алцхаймер

Куркуминът освен това може да премине през кръвно-мозъчната бариера. Все повече са доказателствата за това, че поради тази причина той може да предпазва от невродегенеративни заболявания. Болестта на Алцхаймер например възниква поради натрупване в мозъчната тъкан на фрагментиран протеин, амилоиден белтък, който предизвиква оксидативен стрес и възпаления.  При това се образуват натрупвания, известни като сенилни плаки между нервните клетки в мозъка, които засягат мозъчните функции. Благодарение на своите антиоксидантни свойства куркуминът може да предотврати окислението и възпалението или най-малкото да ги забави.

Антиоксидантното и противовъзпалителното действие на куркумина е препоръчително не само като профилактика на болестта на Алцхаймер, но също при ставни оплаквания, възпаления и сърдечно-съдови проблеми.

Куркума срещу образуване на тумори

От една страна куркумата може да предотврати образуването на тумори, следователно да действа като туморна превенция. От друга страна изследванията свидетелстват, че при наличие на раково заболяване, например рак на гърдата, куркумата може да предотврати образуването на метастази и да спре разпространението на туморните клетки към белия дроб. При това тя действа като шалтер на специалните транскрипционни фактори, които регулират всички гени, необходими за образуването на тумори. Куркумата просто изключва засегнатите транскрипционни фактори, като по този начин спира растежа и разпространяването на ракови клетки.

Куркуминът оказва антиканцерогенно действие и чрез друг механизъм, а именно чрез подсилване на клетъчната защита. Според американски учени той заздравява мембраните на клетките в тялото и така повишава тяхната устойчивост срещу болестотворни причинители. При това се образуват куркуминови молекули в двойния липиден слой на клетъчните мембрани и по този начин ги стабилизират. Обратно на това мембраните на раковите клетки според изследванията стават пропускливи и губят стабилността си чрез отлагането на куркумин.

Куркума при белодробна фиброза

Друга животозастрашаваща болест, която се повлиява позитивно от куркумата е белодробната фиброза. В Journal of Experimental Medicine & Biology от 2007 година изследователите свидетелстват, че съществуващите медикаменти не са ефективни при остри и хронични белодробни заболявания. Те възникват вследствие на минерален прах, замърсяване на въздуха, тютюнопушене, лъчева или химиотерапия. Куркумата е тествана при белодробна фиброза в много изследвания. Те показват, че куркуминът (при животни) смекчава всякакъв вид белодробни нарушения и фибрози, предизвикани от вредно лъчение, химиотерапия или отровни вещества.

Куркума при болести на дихателните пътища

Различни студии стигат до извода, че куркуминът оказва защитна функция и при много други заболявания на дихателните пътища като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), остра дихателна недостатъчност, остър възпалителен плеврален излив или алергична астма. Механизмът на действие най-вероятно се дължи на силния противовъзпалителен и антиоксидантен потенциал на куркумина.

При изброените хронични заболявания като астма или ХОББ най-често се прилага терапия с кортикостероиди. Още през 2008 година в Molecular Nutritional & Food Research обаче излизат свидетелства за това, че кортикостероидите не показват ефект, тъй като не редуцират оксидативните въздействия върху тези болести. В куркумина за сметка на това се съдържат естествени полифеноли, които улавят свободните радикали като супероксид анион или излишния азотен оксид, променят важни възпалителни сигнални пътища и отслабват масивните възпаления на дихателните пътища.

Куркума срещу диабет

Друго важно свойство на куркумата е способността й да контролира стойностите на кръвната захар. Множество изследвания с участието на доброволци доказват, че куркуминът балансира инсулиновата резистентност и при редовна употреба играе решаваща роля в противодиабетната профилактика. Изследванията показват също, че приемът на екстракт от лечебното растение регулира процесите, свързани с пренос на глюкоза към клетките и значително подобрява състоянието на малките кръвоносни съдове, като забавя прогресирането на болестта при пациенти с диабет тип 2.

Важно: Независимо от всичките тези ползи на куркумата или именно благодарение на тях, болните от диабет трябва да са особено внимателни, когато приемат подправката или екстракти от нея успоредно с други противодиабетни медикаменти, тъй като не е изключено това да доведе до хипогликемия. Затова те трябва да се консултират със специалист, преди да започнат да приемат куркума на капсули.

Здравословно действие на куркумата

Лечебното действие на куркумата е многопосочно:

  • силен антиоксидант
  • спира растежа на бактериите, вирусите, паразитите и гъбичките
  • противодейства на възпаленията
  • стимулира производството на жлъчка
  • подобрява метаболизма и контролира теглото
  • намалява нивата а холестерола в кръвта
  • предпазва черния дроб
  • отпуска спазмите (крампите)
  • спира растежа на туморите
  • може да противодейства на ДНК-увреждания

При кои болести помага куркумата? 

Основно действие:

·        рак, също в напреднала фаза с метастази

·        улцерозен колит

·        болест на Крон

·        храносмилателни проблеми, газове, болки в корема

·        болест на Алцхаймер

Помощно действие при:

·        увреждане на черния дроб

·        висок холестерол

·        възпление на стомаха

·        гастрит

·        псориазис

·        диабет

·        синузит

·        акне

·        менстуални оплаквания

·        деменция

·        дегенерация на макулата

·        възпалителни заболявания (напр. артрит, хепатит)

·        метеоризъм

·        натрупано свръх тегло

 

ВНИМАНИЕ! Куркумата е противопоказана при:

·        камъни в жлъчката или отстранен жлъчен мехур

·        недостиг на желязо и анемия

В тези случаи се консултирайте с вашия лекар преди употреба.