Продукти
Търси по:

Това е“задължителното” растително лекарство при съпътстващо лечение на COVID-19, според лекари от Пирогов

С доказани свойства на “естествен заместител” на антибиотичното лечение, Пеларгониум или Африкански здравец, близък роднина на Мушкатото, ускорява възстановяването при коронавирус, сочи клинично наблюдение

 

Растителен лекарствен препарат с екстракт от Пеларгониум е повлиял “всеки от основните симптоми на COVID-19-инфекцията” при 100 пациенти, хоспитализирани в Ковид-структурата към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

 

 

В епицентъра сме на поредната Ковид-вълна и въпреки непрестанното развитие и усъвършенстване на фармацевтичната индустрия и услията на медиците по цял свят, все още не знаем достатъчно за вируса, за да можем да отличим категорично симптоматиката му от тази на почти целия спектър от остри респираторни заболявания. Клиничната картина при COVID-19, както и при много други вирусни инфекции, включва обща отпадналост, болки в мускулите, кашлица, фебрилитет, хрема, главоболие, болки в гърлото, ниска сатурация. 

 

Друг проблем, пред който са изправени медиците е, че ковидната инфекция протича непредвидимо – от безсимптомни вирусоносители, през леко засягане на горнодихателните пътища, до мултисистемни възпалителни реакции, част от които завършват с фатален изход. Най-рискови са пациентите с придружаващи заболявания – като диабет и сърдечносъдови проблеми, както и хората с компрометирана имунна система и възрастните болни.

 

Потенциалното тежко протичане на инфекцията и липсата на категорично най-добро, ефективно и сигурно лечение, доведе до порочната практика на дефанзивна медицина. Тя се изразява във феномена, че редица лекари, дори при леко протичане на вирусната инфекция, без усложнения, изписват ненужно комбинация от широкоспектърни антибиотици и кортикостероиди, при иначе неусложнени пациенти, без е наложително. Това крие редица рискове – не само е неефективно, но има и потенциални вреди – води до невиждана антибиотична резистентност и не на последно място – до ненужни разходи от страна на пациента. 

В триажната зала на “Пирогов”, в която работи  д-р Калоян Чилингиров, често постъпват пациенти с лека до среднотежка симптоматика. Медикът посочва, че при тях основната цел в лечението е “подпомагане на организма за справяне с инфекцията и лекуване на симптомите” – оплакванията от страна на горните дихателни пътища – дискомфорта и секрецията в носоглътката и силната дразнеща кашлица.

 

В търсене на нови средства за повлияване на Ковид-симптомите, с добра поносимост, ниска токсичност и висока ефективност, отдавна позната на медиците билка се включва успешно в лечението на хоспитализирани в Ковид-звеното на “Пирогов”.

Популярен с имуностимулиращите си свойства и ефекта си на естествен “антибиотик” патентованият екстракт от корен на Пеларгониум намира важно място в лечението и облекчаването на почти всички вирусни респираторни инфекции. Добрата новина е, че доказа благоприятния си ефект и при пациенти с COVID-19.

При лечението на 100 хоспитализирани със среднотежка и лека клинична форма на коронавирусна инфекция медиците в Ковид-структурата на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” включват в схемата на лечение лекарствен продукт с екстракт от Пеларгониум. 

Препаратът е прилаган 3 пъти дневно по 1 капсула, по време на целия болничен престой, както и 30 дни след дехоспитализацията. 

В клинично наблюдение, екипът от лекари на първа линия от най-голямата болница за спешна помощ в България, обобщава резултатите, оценени и проследени по следните критерии: хрема, кашлица, температура, мускулни болки, отпадналост, главоболие, болки в гърлото, сатурация при постъпването, на третия, седмия ден от престоя и в деня на изписването. 

 

Изводът е, че приемът на лекарствен продукт с патентован екстракт от Пеларгониум (EPs 7630) намалява тежестта на оплакванията, скъсява времето до пълно възстановяване и подобрява физическия капацитет по-бързо, в сравнение с пациентите, при които фитопрепаратът не е бил включен в общата схема на лечението. 

В допълнение, лекарството с Пеларгониум, подсилва антибиотичното, противовъзпалителното, антикоагулантното стандартно лечение на коронавирусната инфекция. И не само – намалява риска от усложнения.

Постигнатите резултати се основават на фармакодинамичните и фармакокинетични свойства на Пеларгониум, както и на добрата поносимост.

Фитопродуктът с Пеларгоноум има троен механизъм на действие

  • антивирусен,
  • антибактериален,
  • секретомоторен

и е незаменима част от комплексната терапия срещу Ковид-19, сочат изводите от клиничното наблюдение. 

 

  • Активирането на имунния отговор има ключова роля в борбата с вируса.
  • Антивирусният ефект на фитопрепарата с Пеларгониум се изразява в увеличаване на производството на интерферон (естествено вещество, произвеждано от организма, което му помага да се бори с външни атаки като инфекциите, причинени от вируси), активиране на NK-клетките (вид бели кръвни клетки), предпазване на клетките от вирусно унищожаване и увеличаване на освобождаването на антимикробни пептиди (дефензини).
  • Антибактериалният му ефект го прави много подходящ за съчетаване с прилаганата антибиотична терапия. Спира репродуцирането на патогенните бактерии и разпространението им към здравите мукозни клетки и увеличава вътреклетъчното им унищожение.
  • Секретомоторните свойства се изразяват в подобряване на способността на ресничестите клетки в дихателната система да придвижват секретите в посока отвътре – навън.

 

Според събраните данни, хората, лекувани с препарата с Пеларгониум са получили бързо облекчение на хремата и болките в гърлото. При по-голяма част от пациентите болките в мускулите и главоболието показват значително подобрение още преди седмия ден

По отношение на двата важни показателя – температура и сатурация при тези болни се наблюдава по-бързо подобрение – още на седмия ден, в сравнение с конвенционално лекуваните пациенти. 

Една от основните характеристики в протичането на клиничната картина при SARS-CoV-2-инфекцията е продължителната обща отпадналост и изразената кашлица. Екстрактът от Пеларгониум има положително действие върху тези два симптома, в сравнение с контролната група. 

 

Терапията с лекарствен продукт с патентован екстракт от корени на Пеларгониум е “надежден подход” при повлияването на оплакванията на горните дихателни пътища при остри вирусни и бактериални инфекции, се заключва в клиничното наблюдение на “Пирогов”. 

 

Фитопрепаратът има проявен благотворен ефект, отлична поносимост и безопасност от тежки нежелани странични явления, които са немаловажен момент при третирането на инфекция с няколко медикамента наведнъж. 

 

Ефикасен, безопасен, с добра поносимост, екстрактът от корен от Пеларгониум следва да бъде задължителен компонент в общата схема за лечение на Covid-19.

При диагностицирана коронавирусна инфекция, винаги се съобразявайте с предписанията на лекуващия си лекар.

 

Източник

Клинично наблюдение с Умкалор и Мукоплант Анисол за повлияването на острите симптоми на горните дихателни пътища при пациенти с Ковид-19-инфекция. Екип на КВБ с COVID-структура към „Пирогов“ с ръководител доц. д-р Петър Йорданов Атанасов, д.м., авторски колектив: д-р Димитър Валериев, д-р Йозлем Али Кобакова, д-р Анна Стоименова-Георгиева, д-р Мария Сакелариева, д-р Мария Чанева; клиничен случай: д-р Калоян Чилингиров; Клиничното наблюдение е проведено в периода 15.12.2020–31.03.2021 г. в УМБАЛСМ „Пирогов“