Продукти
Търси по:

Периферна нервна система – функция, заболявания и натурални решения

 

Научете какво представлява и как работи периферната нервна система, как влияе върху функциите на тялото, какво се случва, когато има проблем с нея и как можем да си помогнем с натурални средства

 

Нервите на периферната нервна система (ПНС) са отговорни за предаването на информация между тялото и мозъка. Това включва важни неволеви функции на тялото, сред които дишане, кръвен поток и сърдечен ритъм, както и сетивна информация и контрол на произволните движения.

Дегенеративните заболявания на ПНС могат да доведат до ежедневен дискомфорт и дори обездвижване

За щастие има много естествени решения, които могат да ни помогнат за доброто състояние на периферната нервна система. 

Научете повече в тази статия.

 

Какво представлява периферната нервна система?

Нервната система е разделена на две части: централна нервна система и периферна нервна система. Централната нервна система (ЦНС) включва мозъка и гръбначния мозък, a периферната нервна система – всички нерви, които се разклоняват от мозъка и гръбначния мозък и се простират до други части на тялото, включително мускули и органи.

 

Периферната система позволява на мозъка и гръбначния мозък да получават и изпращат информация до други части на тялото (органите, крайниците и кожата), за да реагираме на стимули в нашата среда.

 

Нервите, които изграждат периферната нервна система са аксоните или сноповете от аксони на нервни клетки (неврони). В някои случаи тези нерви са много малки, но някои нервни снопове са толкова големи, че могат да се видят от човешкото око.

 

Соматична и вегетативна периферна нервна система

ПНС се състои от соматична и вегетативна (автономна) нервна система и разбирането на функциите им ни помага да разберем важността на доброто ѝ състояние.

Соматичната система изпраща и получава сензорна информация и двигателни сигнали. Тази част на периферната нервна система е отговорна за предаването на сетивна информация, както и за контролиране на доброволното движение.

Вегетативната система се състои от симпатикова и парасимпатикова, които са с противоположно действие и са отговорни за регулирането на неволните функции на тялото. Симпатиковата предизвиква отговор, чрез ускоряване на сърдечната честота, увеличаване на честотата на дишане, засилване на притока на кръв към мускулите, активиране на отделянето на пот и разширяване на зениците, а парасимпатиковата помага на тялото да се върне към нормално състояние на покой, след преминаване на “заплахата”.

 

Болести на периферната нервна система

Има редица заболявания и състояния, които могат да засегнат периферната нервна система и могат да доведат до промени, като:

 • Намалена сензитивност
 • Усещане за мравучкане
 • Пареща болка
 • Скованост в крайниците
 • Изтръпване
 • Чувствителност при допир 
 • Мускулна слабост
 • Мускулна парализа

 

Някои от състоянията, които могат да повлияят на ПНС, включват:

 • Амиотрофична латерална склероза
 • Синдром на карпалния тунел
 • Диабет
 • Вирус на Епщайн-Бар
 • Синдром на Guillain-Barre
 • Лупус
 • Периферна невропатия
 • Наранявания на периферните нерви
 • Ревматоиден артрит
 • Синдром на гръдния изход
 • Тумори
 • Недостиг на витамини

 

Някои травми, токсини, вкл. алкохол, вируси и естествените процеси на остаряване също могат да причинят проблеми с периферната нервна система. 

Натурални решения за състояния, свързани с периферната нервна система

Терапията за проблеми с периферните нерви зависи от причината и се фокусира върху лечението на основното заболяване. Например, някои състояния могат да бъдат причинени от нараняване, докато други може да са свързани с хронично или генетично заболяване, натравяне или вирус.

 

Във всеки случай можете да предприемете промени в начина си на живот, които да облекчат неприятните симптоми. Ето някои от тях:

 

Приемайте добавки

Доказано добавките като Невраксил с уридин, фолиева киселина, витамини B1, B3, B6, B12, магнезий и растителни екстракти, като жен шен, са полезни за доброто състояние на периферната нервна система. Натуралният продукт Невраксил е под формата на таблетки и може да бъде намерен без рецепта. Той допринася за нормалното функциониране на периферната нервна система.

 

Откажете цигарите

Пушенето засяга кръвообращението, като стеснява кръвоносните съдове. Когато сте с нарушено кръвообращение, може да изпитате повишена скованост и болка от нарушената функция на периферните нерви. Спирането на цигарите може да облекчи тези симптоми. 

 

Вземайте си топли вани

Топлата вана може да бъде успокояваща и да облекчи симптомите на болката. Топлата вода засилва кръвообращението в цялото тяло, намалявайки симптомите и изтръпването.

 

Правете упражнения

Редовните упражнения могат да помогнат в борбата с болката и да подобрят цялостното ви здраве. Активността намалява нивата на кръвната захар, което може да забави увреждането на нервите. Упражненията увеличават притока на кръв към ръцете и краката и намаляват стреса. 

Това са все фактори, които допринасят за намаляване на дискомфорта и болката при дегенеративни състояния на периферната нервна система.

 

Правете масажи с етерични масла

Някои етерични масла като лайка и лавандула, помагат за подобряване на кръвообращението в тялото и имат болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства. Прилагайте разредени масла върху засегнатата област за намаляване на болката и изтръпването.

 

Акупунктура

Акупунктурата насърчава естественото оздравяване, като стимулира освобождаването на вещества в тялото, които могат да променят усещането за болка

Изводът

Периферната нервна система играе критична роля в двигателната и сетивната функция на тялото ни. 

Ако изпитвате симптоми като мускулна слабост, изтръпване, загуба на чувствителност или свръхчувствителност, се консултирайте със специалист-невролог.

Има редица натурални методи и средства, които могат да облекчат тези състояния, като леки промени в начина на живот и редовният прием на растителната добавка Невраксил. За оптимален ефект срещу симптоми на дегенеративни промени в периферната нервна система, като мравучкане, изтръпване, парене, болка, безчувственост се препоръчва 1 таблетка Невраксил на ден.

Потърсете натуралната добавка в аптеките и онлайн.

 

Източници: