Продукти
Търси по:

Маслото от звездовиден анасон облекчава кашлицата по време и след Covid-19 пневмония, сочи научно изследване

75% от пациентите с двустранна коронавирусна пневмония са получили облекчение на влажната кашлица още на 5-ия ден от терапията с продукт с анасоново масло.

Анасоновото масло “бързо изчиства дихателните пътища”, има противовъзпалителен, имуномодулиращ и антивирусен ефект и способност да разширява стеснените от болестния процес бронхи, което го прави ефикасно средство в борбата срещу вируса на КОВИД-19. Това е изводът от изследване*, проведено сред 35-ма пациенти с двустранна Covid-19 пневмония, от д-р Елеонора Стаменова и екипа на медицински център за белодробни болести и нарушения на съня INSPIRO, под ръководството на проф. Коста Костов, пулмолог.

 

Мащабът и здравословните последствия от КОВИД-19 инфекцията превърнаха заболяването в един от най-социалнозначимите проблеми за целия свят от 2019-та насам. По данни на СЗО, само за 18 месеца, потвърдените случаи на Covid-19 са 187 млн., а жертвите на световната пандемия надхвърлят 4 млн. души. Около 20% от заболелите, прекарали COVID-19, месеци по-късно продължават да имат сериозни здравословни оплаквания, информира Deutsche Welle.

Преди да споделим резултатите от положителното влияние на маслото от звездовиден анасон при коронавирусна инфекция, нека се запознаем с поведението на вируса в човешкия организъм и защо успешното третиране на кашлицата е от съществено значение за изхода от лечението.

 

Какво се случва при коронавирусна инфекция?

Вирусът на Covid-19 най-често навлиза през носа и устната кухина и атакува епителните клетки по повърхността на горните дихателни пътища. Тук SARS-CoV-2 разпознава рецепторите на ACE2 и ги използва за навлизане в клетките, където се размножава. Потомството на вируса се насочва към епителните клетки на горните дихателни пътища – трахея, бронхи, алвеоли, към имунните клетки на белия дроб и др.

Обичайно засяга структурите на дихателната система, но може да атакува сърце, бъбреци и черен дроб.

Отделянето на вируса в околната среда от преносителя е главно чрез секрети от горните дихателни пътища – носогърлен секрет, слюнка, храчка, при кашляне и кихане.

 

 

Защо упоритата кашлица, характерна за КОВИД-19 пневмония, е опасна?

Кашлицата е мощен физиологичен механизъм за очистване на дихателните пътища и е характерна реакция на организма, засегнат от коронавирус.

Наблюденията сочат, че в началото на КОВИД-19 инфекцията кашлицата е суха, а с напредъка на болестта, когато се развие пневмония, преминава във влажна, най-често с бели гърлени секрети.

Упоритата кашлица може да доведе до различни усложнения, като конюнктивални кръвоизливи (в очната ябълка), “пробождащи” болки в гръдния кош, кървене от носа, точковидни кръвоизливи в областта на лицето, врата и гърдите, гастроезофагеален рефлукс (връщане на киселини в хранопровода), главоболие, ингвинална херния (ниско в корема, близо до слабините), краткотрайна загуба на съзнанието и дори епилептични припадъци.

Ето защо на болните трябва да се приложи навременно и подходящо лечение.

 

 

Как влияе маслото от звездовиден анасон на кашлицата, причинена от КОВИД-19 инфекция?

Звездовидният анасон спомага за втечняването на заседналия жилав секрет и подпомага отхрачването. В допълнение, има доказано антисептично действие срещу бактерии и гъбички, както и профилактичен и лечебен ефект при вторични бактериални инфекции (които нерядко се развиват след вирусно заболяване).

35-имата пациенти, наблюдавани от екипа на МЦ Inspiro, са диагностицирани с двустранна Covid-19 пневмония, остра кашлица, повишена температура, главоболие, ставно-мускулни болки и др.

При пациентите, приети за болнично лечение, веднага е назначена терапия с продукт, съдържащ звездовиден анасон. “В края на болничния престой резултатите бяха много добри”, отчита д-р Елеонора Стаменова.

 

При 75% от пациентите влажната кашлица намалява още на 5-ия ден от терапията. Наблюдението, след изписването на пациентите, показва впечатляващия резултат от напълно изчезване на кашлицата при 85% от тях, в рамките 4-седмици от началото на лечението.

Маслото от анасон укрепва лигавичната функция и бариера и бързо изчиства дихателните пътища”, отбелязва д-р Стаменова в научната си статия. При пациентите, лекувани извънболнично, вирусната инфекция протича значително по-леко и тежките респираторни усложнения се появяват по-рядко, благодарение на употребата на продукт, съдържащ звездовиден анасон. “Пациентите съобщиха за значително облекчение на мъчителната кашлица и съкращаване на хода на заболяването”, , отчита специалистът.

Етеричните масла притежават способност да проникват във вирусните мембрани, което лесно води до разрушаването им”, допълва тя.

Приложеният на пациентите продукт със звездовиден анасон е мощно муколитично средство, което предизвика положителни ефекти върху дихателната система” на инфектираните с Covid-19 пациенти, се посочва още в изводите от проведеното изследване.

 

 

* “Клиничен опит с Мукоплант-Анисол при пациенти с продължителен кашличен синдром по време и след инфекция с КОВИД-19″, д-р Елеонора Стаменова, медицински център INSPIRO, списание Инспиро, брой №2/ април 2021 г.

*Интервю с професор Костов за dw – 24.07.2021 – https://bit.ly/3yVD49M.