Продукти
Търси по:

Маслото от вечерна иглика PrimLife- допринася за нормалната функция на половата, ендокринната и сърдечно-съдовата системи

Маслото от Вечерна иглика се извлича от семената на Oenothera biennis, растение, произхождащо от Северна Америка. Вечерната иглика има красиви жълти цветове, които се отварят с настъпването на тъмната част на деня, затова и се нарича „вечерна“. Популярността й се дължи на маслото и неговия уникален състав – изключително богат и ценен източник на полиненаситени мастни киселини, каквито са представителите на Омега-6 есенциалните мастни киселини, а именно линолеинова (линолова) и гама-линоленова киселина. Освен ненаситени мастни киселини маслото съдържа Витамин Е и витамин В6, които му придават допълнителна полза в гамата от полезни свойства. То притежава както противовъзпалителни, така и болкоуспокояващи или аналгетични свойства. Маслото от вечерна иглика може да помогне при лечението на множество здравословни състояния, включително кожни заболявания, хормонални промени, болки в нервите и ставите.

*1 Много от тези потенциални ползи се приписват на GLA (гама-линоленова киселина), мастна киселина, намираща се в соеви зърна, орехи, семена и растителни масла като рапично, рапично и ленено масло.

ПМС | ендометриоза | менопауза | репродуктивни нарушения | безплодие

Предменструалният синдром (ПМС), предшестващ менструалния цикъл, се характеризира с емоционална лабилност и чести промени в настроението, повишен апетит към сладки храни, болка в гърдите, поява на акне, може да бъде предотвратен при редовен прием на масло от вечерна иглика. Маслото от вечерна иглика обикновено се препоръчва при болка в гърдите, която е свързана с менструалния цикъл и се появява около седмица преди менструацията.* 2 Например, едно проучване установява, че жените, които приемат 2 g масло от вечерна иглика или 2 g масло от вечерна иглика плюс 400 IU витамин Е дневно в продължение на шест месеца, имат леко подобрение в тежестта на болката в гърдите в сравнение с тези, приемащи плацебо3 . Маслото от вечерна иглика понякога се използва и за други симптоми на ПМС или за облекчаване на менструални спазми. Постигането на хормонален баланс (нормални нива на естроген, прогестерон, пролактин) повишава значително възможността от зачеване при жени, планиращи бременност. Приемът на масло от вечерна иглика е с благотворен ефект и за облекчаване на някои от проявите, свързани с настъпването на менопаузата, а именно горещи вълни, нарушения в съня, промени по кожата, склонност към депресия. То отдавна се използва за облекчаване на горещите вълни по време на прехода към менопауза. *4 Тези внезапни чувства на екстремна топлина в горната част на тялото са форма на зачервяване, причинено от хормонални промени, които може да се дължат на намалени нива на хормона естрадиол. Проучване от 2013 г., публикувано в Archives of Gynecology and Obstetrics, установява, че дневната доза от 500 милиграма (mg) масло от вечерна иглика осигурява умерено облекчаване на горещите вълни след шест седмици. Въпреки че тежестта на горещите вълни се подобрява в сравнение с тези на плацебо, продължителността и честотата на епизодите – не. *5 То отдавна се използва за облекчаване на горещите вълни по време на прехода към менопауза.

Висок холестерол и сърдечносъдови проблеми

Маслото от вечерна иглика допринася за намаляване на лошия холестерол и баланса при високо кръвно налягане.

Проблеми със ставите, кожата и косата

Маслото от вечерна иглика е богато на Омега-6 мастни киселини, благодарение на които се подобрява състоянието на ставите, кожата и косата. Антиоксидантната активност в маслото от вечерна иглика спомага за ограничаване на възпалението при ставни проблеми. Рисков фактор за развитието на различни костно-ставни проблеми (артрит, остеопороза) са хормоналните промени, настъпващи при менопаузата. Маслото от вечерна иглика балансира хормоналните нива. Ревматоидният артрит (РА) е вид автоимунно заболяване, което означава, че имунната система атакува собствените си клетки и тъкани. Някои проучвания предполагат, че GLA може да намали болката и да подобри функцията при хора с лек до умерен ревматоиден артрит. *6 Преглед на проучвания от Австралия от 2011 г. заключава, че GLA, открит в масло от вечерна иглика, семена от пореч или масло от касис, осигурява умерено облекчаване на болката и увреждането при хора с ревматоиден артрит. *7 Повишеният прием на ненаситени мазнини е свързан с намален риск от остеопороза, която кара костите да станат слаби и чупливи. Това състояние засяга особено жените след менопаузата. Маслото от иглика се състои почти изцяло от ненаситени мазнини и се смята от някои, че противодейства на загубата на костна маса, наблюдавана при жени с остеопороза. *3 18-месечно проучване от Южна Африка съобщава, че комбинираната употреба на масло от иглика, рибено масло и калциеви добавки или забавя, или намалява загубата на костна маса при по-възрастни жени (средна възраст 79) в сравнение с контролна група от жени на подобна възраст, получаващи плацебо.8 Според проучването, жените, получили комбинацията, са имали увеличение на плътността на бедрената кост от 1,3% (срещу загуба от 2,3% в групата на плацебо). Докато костната плътност на лумбалния гръбначен стълб или долната част на гърба остава непроменена в групата с масло от иглика, групата на плацебо има 3,2% намаление на костната плътност.

Маслото се предлага в меки капсули, лесни за поглъщане и удобна
форма за дозиране.

Допринася за нормалната функция на:

ПОЛОВАТА / ЕНДОКРИННАТА / СЪРДЕЧНО-СЪДОВАТА СИСТЕМИ

Действа благотворно върху предменструалния синдром за поддържане на нормалния менструален цикъл

Повлиява благоприятно симптомите по време на менопауза

Съставки: пречистено масло от вечерна иглика.

За капсулата: желатин (животински), глицерол (E422), пречистена вода.

Масло от вечерна иглика (Oenothera biennis L.), от коeто: – гама-Линоленова киселина (GLA) мин. 9% – Линолова киселина мин. 65% – Олеинова киселина мин. 5% 500 mg 1000 mg НЕ СЪДЪРЖА: ядки, глутен, зърнени култури, пшеница, мая, лактоза, изкуствени оцветители, консерванти, риба, млечни продукти, яйца, захар, ГМО, хексан

Предупреждения: Маслото от вечерна иглика е безопасно за повечето хора, когато се приема в дози до 6 грама дневно в продължение на до 1 година.

Може да причини леки странични ефекти, включително стомашно разстройство, гадене, диария и главоболие при някои хора.

Бременност и кърмене: Приемането на до 4 грама дневно вечерна иглика през устата е ВЪЗМОЖНО БЕЗОПАСНО по време на бременност.  Приемането на вечерна иглика през последните седмици от бременността може да забави раждането. ВЪЗМОЖНО е БЕЗОПАСНО прием на масло от вечерна иглика по време на кърмене, но най-добре е първо да се консултира със специалист.

Лекарствени взаимодействия: Нарушения на кървенето: Има опасения, че вечерната иглика може да увеличи вероятността от синини и кървене. Да не се приема при нарушение на кръвосъсирването и прием на антикоагуланти. Да не се използва с Phenothizines (chloromazine, fluphenazine, perphenazine, promazine, thioridazine), използвани за лечение на шизофрения, тъй като има риск от провокиране на припадъци. Употребата при пациенти с епилепсия и приемащи антиконвулсивни средства също не се препоръчва. Други взаимодействия са възможни с нестероидни противовъзпалителни средства. При пациенти, подложени на антихипертензивна терапия (лечение на високо кръвно) е възможно понижаване на артериалното налягане вследствие употребата на масло от вечерна иглика.

Дозировка: Възрастни – 2 пъти по една капсула дневно (при необходимост по преценка на специалист максимум до 6 000 mg дневно). При деца под 12 години: по преценка на специалист. За перорален прием. Капсулите се приемат несдъвкани с достатъчно количество течност (за предпочитане с вода). Продължителност на употреба: 2-3 месеца или по препоръка на специалист.

Референции: 1. National Toxicology Program. Evening primrose oil (oenothera biennis L.). 2. Cleveland Clinic. Breast pain (mastalgia). 3. Harris M, Farrell V, Houtkooper L, Going S, Lohman T. Associations of polyunsaturated fatty acid intake with bone mineral density in postmenopausal women. J Osteoporos. 2015; 2015:737521. doi:10.1155/2015/737521 4. Mehrpooya M, Rabiee S, Larki-harchegani A, et al. A comparative study on the effect of “black cohosh” and “evening primrose oil” on menopausal hot flashes. J Educ Health Promot. 2018; 7:36. doi:10.4103/ jehp.jehp_81_17 5. Farzaneh, F, Fatehi, S, Sohrabi, MR, Alizadeh, K. The effect of oral evening primrose oil on menopausal hot flashes: a randomized clinical trial. Arch Gynecol Obstet. 2013; 288:1075–1079. doi:10.1007/s00404-013-2852-6 6. Khanna S, Jaiswal KS, Gupta B. Managing Rheumatoid Arthritis with Dietary Interventions. Front Nutr. 2017;4:52. doi:10.3389/fnut.2017.00052 7. Cameron M, Gagnier JJ, Chrubasik S. Herbal therapy for treating rheumatoid arthritis. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2011;(2). doi:10.1002/14651858. CD002948.pub2 8. Orchard TS, Pan X, Cheek F, Ing SW, Jackson RD. A systematic review of omega-3 fatty acids and osteoporosis. Br J Nutr. 2012;107(S2):S253-S260. doi:10.1017/ S0007114512001638