Продукти
Търси по:

Магнезий за възстановяване на мускулите: как да изберем правилната добавка

Време е да влезем във форма! Научете защо магнезият е ключов за спортните тренировки и как да изберете правилната хранителна добавка, с която да си го осигурите. 

Адекватният прием на магнезий е особено важен в спорта. Тренировките ускоряват метаболизма, а оттам и нуждите на тялото от магнезий. Мускулното напрежение и крампи, които могат да се появят по време на тренировка, както и след това, са типични симптоми на магнезиев дефицит.

Когато тренираме е важно да помогнем на мускулите си да се възстановяват. 

На първо място трябва да им дадем достатъчно време за почивка между тренировките. За да се възстановят по-бързо и по-добре мускулите трябва да получават и достатъчно от правилните хранителни вещества

Тук магнезият има основна роля.

 

Ролята на магнезия за възстановяване на мускулите

Магнезият (Mg) е хранително вещество с много ползи за здравето. 

 

За спортуващите хора е много важен начинът, по който магнезият поддържа здравословната мускулна функция. Той блокира усвояването на калций, което помага на мускулите да се отпуснат по-добре след свиване по време на тежка тренировка.

Представете си как би изглеждало възстановяването ви след спорт, ако мускулите ви останат свити. Не само ще ви е трудно да изпълнявате обикновени ежедневни дейности, а и ще изпитвате болка при всяко движение.

 

Изследванията разкриват, че наличието на адекватни нива на магнезий може дори да подобри спортното ви представяне, да повиши силата и енергията ви, да допринесе за гъвкавостта и издръжливостта.

 

Друга забележителна полза на магнезия за възстановяването на мускулите произлиза от това как микроелементът влияе върху други хранителни вещества. Например, магнезият активира витамин D, чиито ниски нива могат да причинят мускулна слабост и болка, а в дългосрочен план – до намаляване на мускулната маса и по-лошо спортно представяне.

 

Наличието на адекватни нива на магнезий поддържа по-здравословни нива на други витамини в тялото. Това също допринася за мускулната функция и възстановяването.

Признаци на магнезиев дефицит

Как можете да разберете, дали нивото на магнезий в тялото ви е твърде ниско, за да създаде здравословен проблем? 

Някои от честите признаци включват:

 • намален апетит
 • гадене или повръщане
 • умора или обща слабост
 • изтръпване или схващане
 • мускулни крампи
 • мускулна треска
 • припадъци
 • неравномерен сърдечен ритъм

 

В тежки случаи дефицитът на магнезий може да доведе и до ниски нива на други хранителни вещества, като калций и калий.

Когато тялото не получава това, от което се нуждае за да функционира ефективно, може да се стигне до по-тежки здравословни проблеми.

 

Как да си набавим достатъчно магнезий, когато спортуваме?

На пазара има десетки добавки с магнезий. Важно е обаче да приемате правилна формула в подходяща комбинация с други витамини и минерали, за да се усвои правилно важния за мускулите микроелемент.

 

Магнум Антиспазми е идеалният избор за спортуващите хора, защото тук оптималните нива на магнезий са комбинирани с калий и витамини Е и B6.

 

Защо това е важно?

Както споменахме, дефицитът на магнезий води и до недостиг на калий (вит. К) в тялото. Калият има важна роля за предаването на нервните импулси от нервната към мускулната тъкан, подпомагайки мускулните съкращения. 

Високите нива на калий в плазмата се свързват с мускулна сила, по-голяма мускулна маса и по-добро физическо представяне.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който стабилизира клетъчната мембрана. Проучванията доказват, че витамин Е влияе върху мускулната сила на възрастните хора. Този микроелемент има положителни ефекти за възстанояване на мускулното увреждане след интензивна тренировка

 

Витамин В6 е важен за абсорбирането на магнезия и на редица други хранителни вещества. Без достатъчни нива на витамин В6, тялото ви няма да може да създаде (или да абсорбира) достатъчно от аминокиселините и протеина, от които се нуждаете, за да изградите мускул.

 

Сега знаете защо да приемате Магнум Антиспазми, когато тренирате.

Комбинацията от магнезий и витамини К, Е и B6 осигурява на мускулатурата по-бързо и правилно възстановяване, подобрява спортното представяне, допринася за по-бърз растеж на мускулите и разбира се – за извайване на спортна, стегната фигура.

 

Попитайте своя фармацевт за Магнум Антиспазми или открийте хранителната добавка онлайн.

 

Източници:

 • Multiple Modes of Vitamin K Actions in Aging-Related Musculoskeletal Disorders, ncbi.nlm.nih.gov
 • Magnesium for Muscle Recovery: How It Works & How to Use It, issaonline.com
 • Vitamin E in Sarcopenia: Current Evidences on Its Role in Prevention and Treatment, ncbi.nlm.nih.gov