Продукти
Търси по:

Кое натурално средство да изберем при остра и при влажна кашлица?

Кашлицата е естествен рефлекс, който помага на организма да изчисти дразнители и инфекции от дихателните пътища. Но упоритата кашлица може да бъде притеснителна, болезнена и много дискомфортна. Какво натурално средство ще ни помогне да се справим – зависи от основната причина за кашлицата и вида ѝ.

Кашлицата може да бъде причинена от обикновена настинка, вирусна инфекция, грип, коронавирус, тютюнопушене или други здравословни състояния като астма или туберкулоза.

Някои природни средства могат да помогнат за облекчаване на кашлицата и при възрастни, и при деца.

 

Ако искате да използвате естествени средства и растителни лекарствени продукти за лечение на кашлицата, трябва да проучите добре марките, за да сте сигурни в ефективността им. 

 

Преди да продължим с природните средства срещу кашлица, обърнете внимание, че веднага трябва да се консултирате с лекар по УНГ, пулмолог (пневмолог) или детски специалист, ако кашлицата продължава дълго време или се повтаря, изпитвате недостиг на въздух, отхрачвате жълтеникаво-зелена слуз с кръв, изпитвате треска или главоболие, кашлицата издава хриптящ звук.

 

В тази статия ще ви запознаем с две естествени решения за успокояване на кашлицата: теснолист живовлек и екстракт от бръшлян.

 

Сироп от теснолист живовлек – при остра кашлица и възпаление на дихателните пътища

 

Растението Plantago lanceolata или теснолист живовлек се среща почти навсякъде: покрай пътеки, по ливади, ниски склонове и дори расте по пукнатини на пътища и тротоари.

Живовлекът е изключително адаптивен и непретенциозен и е идеалният пример за устойчив „плевел“. Въпреки това, според произхода на немското си наименование „Spitzwegerich“, живовлекът е господарски – кралят на пътя. 

Крал, на когото не отдаваме достатъчно почит. Това скромно растение заслужава повече внимание, защото в листата си крие силата на най-добрите естествени съставки за респираторни заболявания.

Ефективността на сиропа за кашлица от листа на теснолист живовлек се дължи на синергичното действие на разнообразни полезни вещества, които имат натурален антибиотичен, противовъзпалителен, антибактериален и имуномодулиращ ефект.

 

Това прави сиропът от живовлек мощен лек при остра кашлица, който може да намали възпалението и дискомфорта в горните дихателни пътища, и да ускори оздравяването на свръхчувствителните лигавици.

 

Растителният лекарствен сироп от теснолист живовлек е подходящ за възрастни и деца над 2-годишна възраст, а за по-малки деца – по лекарско предписание.

 

Ако кашлицата пречи на пълноценния ви сън, потърсете сироп с теснолист живовлек, маточина, мащерка и лайка. Тази формула ще ви помогне да овладеете пристъпите на остра кашлица през нощта, за да спите спокойно и пълноценно, и организмът ви да възстанови пълноценно силите си.

 

Експекторант с бръшлян –  за откашляне при продуктивна кашлица

Екстрактът от бръшлян (Hedera helix L. DER 4-8:1) се извлича от листата на обикновения бръшлян, известен още като английски бръшлян. Това е зелено увивно растение, което често виждаме като декорация по стените на къщи и огради, има способността да разреди, облекчи и помогне за изхвърлянето на секрета при влажна кашлица.

 

Листата на бръшляна съдържат много съединения, включително сапонини, които чрез нервната система активират клетките в белите дробове, за да отстранят излишната слуз. 

Според проучване сред пациенти, които имат влажна кашлица, 90% от участниците оценяват ефикасността на екстракта от листа от бръшлян като „много добра“ или „добра“, след средно 12 дни употреба.

 

Експекторантът с бръшлян е подходящо средство за откашляне при заболявания на дихателните пътища, свързани с наличие на продуктивна, т.е. влажна кашлица. Сиропът с брашлян подпомага освбобожаването на дихателните пътища от слузта и облекчава дишането, благодарение на парасимпатиковата рефлекторна стимулация на жлезистите структури в бронхиалната лигавица. Той има способността да втечнява гъстите секрети и има бронхоспазмолитично действие, което облекчава кашлицата и освобождава дишането.

 

Растителните експекторанти с екстракт от бръшлян са подходящи за възрастни и деца над 2 години – следвайте указанията на листовката за точната доза.

Мукоплант сироп за кашлица от теснолист живовлек

Екстрактът от листа от бръшлян може да бъде намерен в растителни лекарствени средства и сиропи за кашлица в аптеките и онлайн. Попитайте фармацевта си за експекторант с бръшлян.

 

Изводът: Какво натурално средство да изберем при кашлица?

 

Кашлицата е естественият начин на тялото да изчисти патогенни организми или токсични вещества от белите дробове и горните дихателни пътища, и всъщност е изключително важен за здравето естествен рефлекс. 

Мукоплант експекторант с бръшлян

 

Прекомерната кашлица може да причини сухота, болезненост и болка в гърлото и да попречи на ритъма на ежедневието ви. 

 

Сред натуралните решения за справяне с кашлицата изпъкват теснолистият живовлек и екстрактът от бръшлян. 

И двете билки имат силен ефект срещу кашлицата, но е важно да изберете сироп, който е с насочено действие за конкретно вашето състояние. 

Ако имате влажна кашлица и проблем с отхрачването, попитайте в аптеката за експекторант с бръшлян, за да освободите дразнещия секрет бързо и по естествен начин.

При суха, остра кашлица, усещане за раздразнение и пристъпи на кашлица, които не ви позволяват да спите добре, потърсете сироп за кашлица с теснолист живовлек

И не на последно място, приемайте много течности, за да сте добре хидратирани, хранете се разнообразно, движете се редовно и избягвайте прекомерния стрес, за да помогнете на тялото и имунитета си в битката срещу вирусите и бактериите.

Мукоплант сироп от теснолист живовлек „Лека нощ”

Източници: