Продукти
Търси по:

КОГАТО КОЖАТА МОЛИ ЗА ПОМОЩ

Някое ново козметично средство, дребно спречкване или презатоплена стая – понякога една дреболия е достатъчна и кожата ви се зачервява. Подходяща грижа може да ви помогне да възвърнете здравия си тен, но също и един час занимаване с йога.

Сега пък и това! Лошите дни започват по този начин: навън вали като из ведро, в работата ви очакват куп проблеми, календарът с ангажиментите ви се пука по шевовете, а след един поглед в огледалото единственото ви желание е да се върнете в леглото и да се завиете през глава. Червени петна по врата и бузите, лицето ви е напрегнато, кожата е опъната, гори и сърби. Всеки може да види, че нещо тук не е наред. Не случайно кожата е известна като «орган на показ» – нейните смущения не могат да останат в тайна за никого. Лошите дни могат да бъдат причина за лоша кожа, но и лошата кожа може да бъде причина за лошите дни…

Често наблюдаваните дразнения по повърхностния слой на нашето тяло винаги имат биологично обяснение. Най-често проблемите се провокират от недостига на самозащитни сили: ако естествените бариерни функции на кожата са нарушени, дяволският кръг се затваря. Колкото повече от влагата си губи кожата, толкова по-лесно става проникването на микроби и възникването на възпаления и алергии, които още повече я изсушават. При това организмът известно време крие опасния недостиг, преди той да стане видим. Обикновено външната обвивка на нашето тяло (т.нар. рогов слой или Stratum corneum) се състои от около 1/3 вода. Едва когато водното й съдържание падне под 10% обаче кожата започва да алармира за недостига със зачервявания и усещане за напрежение и опънатост.

Три фактора се преплитат в случая: С какво изсушаване – или с каква чувствителност – ще реагира кожата от една страна се диктува от гените. От друга страна възрастта също играе немалка роля: между 20 и 30 години всяка 4 жена страда от суха кожа, при 50-годишните вече всяка 2, а след 60 години почти всяка. И накрая чувствителната кожа си има предпочитан сезон – есенно-зимния. Липсата на слънчева светлина, изсушеният въздух – от парното в закритите помещения и от студения вятър навън, а и по-честите горещи душове, сауни и затоплящи процедури – всичко това довежда до допълнителна дехидратация.

Много по-често отколкото досега се предполагаше чувствителната кожа се свързва и с душевното състояние. «При особено лесно дразнима кожа винаги има и психически аспект» – казва Буркхард Бросих. Професорът от университета Гисен е експерт в една все още малко позната област в медицината  – психодерматологията, която изследва тясната връзка между психическите и кожните проблеми.

Доколко фундаментално са свързани тези две системи се доказва от биологията на човешкото развитие. Оплодената яйцеклетка се дели в три зародишни листа. Два от тях изграждат органите, съединителната тъкан, кръвообращението, стомашно-чревния тракт, гениталиите и мускулите. От третия зародишен лист – ектодермата водят началото си централната нервна система и кожата. «Тази тясна основополагаща връзка е причината заболяванията често пъти да засягат и двете органични системи» – е на мнение психодерматологът Бросих.

Всичко, което се отразява добре на психиката следователно е добро и за кожата. Две трети от една група кожноболни пациенти с психически проблеми са показали сериозни подобрения на кожните симптоми след проведена психотерапия в университета Гисен. Изследвания, проведени от медицинското училище в Хановер, хвърлят светлина върху скритите причини: При болните от невродермит по време на стрес се увеличава числото на белите кръвни клетки и количеството на имуномедиаторите, които са отговорни за възпалителните процеси при това заболяване. А едно друго съвместно изследване на университетите в Гисен и Лайпциг показва, че 1/3 от кожните проблеми на невродерматиците се дължат на всекидневно стресово претоварване. Многобройни са студиите, които в един глас подкрепят отдавна креещото подозрение: Лошите дни правят лоша кожа.

Какво тогава да правим, ако кожата ни се зачерви? Веднага да започнем психотерапия? Едва ли ще е необходимо – стресът винаги може да се избегне и в повечето случаи с ограничаването му можем да се справим сами. Първата помощ за стресирана кожа идва доста банално от бурканчето с крем. Безразборното мазане с обилни количества от първите попаднали ни под ръка козметични препарати обаче вместо да помогне, може да влоши проблемите. Дори да става въпрос за скъпи и качествени кремове с много екстри. Защото голямото многообразие от активни вещества, които иначе имат добро действие и подмладяващ ефект, повишават риска от дразнене. Тъй като: „Жените, които страдат от чувствителна кожа, почти винаги страдат и от алергии” – предупреждава д-р Кати Турнбул, дерматолог от Хамбург. В основни линии се препоръчват продукти, с колкото е възможно по-малко съставни вещества или такива, които имат целенасочено успокояващо и лечебно действие. Тъй като колкото по-малко се съдържа в крема, толкова по-малка е вероятността за кожна реакция.

Един крем може въпреки доказано ефективните си активни съставки да доведе до допълнителен стрес на кожата. Може да звучи като парадокс, но често пъти се стига дотам, че хидратиращите кремове още повече изсушават кожата и дори могат да предизвикат екземи. Виновни за това са съдаржащите се в тях емулгатори. Вярно е, че благодарение на тях водата се свързва с мазнините в една стабилна и еластична емулсия, но за съжаление те могат да достигнат само до горния слой на кожата, докато дефицитът най-често е в по-долните. Ако водата попадне в кожата, усърдните емулгатори разтварят наличните там мазнини и ги отмиват от кожата. „Това е най-честата причина за непоносимостта към козметични средства” – казва проф. Волфганг Гехринг, директор на Кожната клиника в Карлсруе. Леките масло-във-вода емулсии (с повече вода и по-малко мазнини – разпространена формула при много хидратиращи препарати) водят най-често до този отрицателен, обратен на очаквания ефект. Много по-добре поносими и подходящи за сухата кожа са т.нар. вода-в-масло емулсии (с повече масла и по-малко вода) като по-обогатените нощни кремове. Прост тест с лист попивателна хартия може да ви помогне да се ориентирате в естеството на козметичното средство, което използвате: капнете една капка от продукта върху хартията и го оставете да попие. Ако по краищата се образува мазна линия, става въпрос за вода-в-масло емулсия.

Ако вече сте се ориентирали в козметичната база на крема,  на дневен ред идва въпросът за най-добрите активни съставки, подходящи за чувствителна кожа. Първо място сред задържащите влагата съставки се пада на уреята. Произвежданото от организма вещество естествено се придвижва с потта към роговия слой на тялото. Неговата допълнителна синтетична доставка в кожата се налага в случаи на недостиг като спасителна акция. За да може ефективно да помогне на тлесната ни обвивка, съдържанието му в крема трябва да бъде не по-малко от 3%. „При много раздразнена зимна кожа той трябва да бъде дори до 10%” – съветва д-р Франк Шаарт, дерматолог от Франкфурт.

Има и други много ефективни активни съставки, които подпомагат възстановяването на кожата в случай на нужда. Съдържащите се в семената на Oenothera biennis (вечерна иглика, нахткерцен) ценни мастни киселини (цис-линолова и гама-линоленова) стимулират изграждането на естествени бариерни функции на кожата и я овлажняват. Термалната вода и екстрактите от гроздови семки имат също много добър ефект за задържане на влагата в кожата. Скваланът, маслата от жожоба и гаязален предпазват от изсушаване за продължително време и стимулират регенеративните способности на проблемната кожа.

За възвръщането на здравия тен и спокойната кожа обаче не са достатъчни само козметичните средства. И най-добрият крем ще се провали в спасителната акция, ако психиката ви е обременена. Затова поемете дълбоко въздух! Може и да не смените веднага стила си на живот, но се вслушайте в алармата за помощ на вашата кожа. Отпускането и разтоварването вече не са добро пожелание, а необходимост. Пуснете си хубава музика или приятен филм, разходете се на чист въздух, направете няколко дихателни упражнения или прекарайте един час в практикуване на йога: подобни малки паузи могат не само да спасят кожата, но и да пооправят фокуса ви, а защо не да сменят гледната ви точка…

SOS-рецепти

Като първа помощ за кожата през зимата дерматологът др. Франк Шаарт препоръчва следните рецепти, които можете лесно да приготвите сами:

§  За лицето: Разбъркайте сока от 1 краставица с белтъка от 1 яйце, напоете с разтвора една памучна кърпа и я поставете на лицето си за около 20 минути.

§  За тялото: В напълнена с топла вода вана добавете 1 чаша зехтин и 2 чаши мляко.

§  За кожата на главата: Направете си маска със зехтин, покрийте с найлонов плик и кърпа и оставете да действа за през нощта.