Продукти
Търси по:

Грижа за сухата детска кожа през студените месеци

Детската кожа е по-различна от тази при възрастните. Всички го забелязваме, но знаем ли защо и какво да правим в грижата за нея? Каква форма е най-подходяща, да мажем ли крем или само почистване на кожата е достатъчно и колко често?

Защо детската кожа е по-чувствителна и деликатна?
Роговият слой е тънък, водното съдържание е високо, капилярната мрежа е добре изразена. Мастните жлези са недостатъчно развити, което е причина за намалена секреция на себум и водно-липидната мантия е със слаби бариерни функции. Всички тези особености правят детската кожа особено податлива на вредни външни въздействия.

През студените месеци ниските температури, сухият въздух, студеният вятър и отоплителните уреди у дома водят до поява на сухота или влошаване на състоянието на вече суха кожа, много суха и атопична кожа, но също така изсушават и нормалната кожа. Това се наблюдава не са само при бебета и малки деца, а и при подрастващи и възрастни.

Грижата трябва да бъде в две посоки:

  • намаляване на броя на къпанията, което е напълно възможно в студения период на годината
  • ежедневна хидратация и подхранване

Измивният продукт трябва да бъде подходящ за чувствителността кожата и да се използва за зоните под мишниците, половите органи, седалище и ходила. Изключително подходящи са продуктите от тип измиващо олио или олио във вода, които не са агресивни и не нарушават така важната кожна бариера, а я хидратират и подхранват по време на банята.
Останалите части на тялото се измиват само с вода. Дългите топли душове пресушават кожата. Добре е да се изгради навик още от ранна възраст към кратко измиване с не много топла или хладка вода.

Хидратацията на тялото трябва да е всеки ден, а не само след изкъпване на детето. Броят на мазанията зависи от сухотата. Започва се два, три пъти дневно. Когато кожата е спокойна и мека, е достатъчно един път вечер. Най-подходящата форма за хидратация е балсам, а за много сухата кожа интензивна формула. Млеката, лосионите и емулсиите са по-подходящи за топлите месеци като отново ще зависи от това дали кожата е суха и много суха.

При смяната на сезона към по-студен и през зимата при децата много уязвима е пероралната зона. Зоната около устните и устните са подложени на дразнещото действие на слюнката, което  в комбинация със студ и вятър пресушава зоната.

При бебетата слюноотделянето е особено изразено в периода на израстване на зъбите. При по-големите деца и понякога възрастните то е резултат от вредния навик за непрекъснато облизване на сухите устни, което се счита за форма на напрежение. Наблюдавайте детето и без да му се карате е опитайте да ограничите облизването. Бъдете търпеливи и негови помощници в тази нелека битка, разбиването на навик, свързан с вътрешно състояние изисква внимание, осъзнатост и търпение, спомнете си, че вероятно и вие сте се сблъсквали с поне един такъв и подходете с разбиране. Тази зона също е добре да бъде хидратирана с подходящ продукт – балсам, а вечер интензивен балсам, като голям помощник е и чистият бял вазелин, който всички познаваме.

Козметиката е добре да е специализирана и максимално изчистена от излишни съставки – консерванти, силиконови и парафинови масла, аромати и оцветели, насочена точно към деликатната детска кожа. Важно е да се обърне внимание и на активните съставки и тяхното съотношение. Продукти с натурални есенциални мастни киселини, масла и екстракти, допълнена с липиди, урея и витамини са подходящи и препоръчителни. Доверете се на дерматологични лаборатории с опит, клинични проучвания и положителен резултат.

 

 

В заключение: Преборването на вредните навици не е никак лесно, а създаването на добри – трудно и бавно, но веднъж изградени те остават в помощ за цял живот. Ежедневната хидратация , а не ежедневното къпане са леснопостижимият минимум за добрата бариерна функция на деликатната детска кожа.

 

Препоръки за грижа за кожата: Д-р Надежда Хаджиева, дерматолог
Съвместен материал с Dr-Theiss, Sensibel Nachtkerzen