Продукти
Търси по:

Основни проблеми при атопичния дерматит

Д-р Тихомир Мустаков, специалист – алерголог
Клиника по алергология и астма, УМБАЛ „Александровска“

Атопичният дерматит е най-честата проява на алергия в кърмаческата и ранната детска възраст. Засяга до 35% от тази популация. Проявява се със зачервявяне, сърбеж, лющене и напукване на кожата на бузите, шията, сгъвателните повърхности на лактите и коленете или предната част на предмишниците и подбедриците.

Обикновено започва след първите опити за захранване – към 3-4 месец, но при тежките форми може и преди това. Най-честите провокиращи алергени са кравето мляко, соковете – моркови, ябълки, при по-големите кърмачета пшеница, ориз. При част от кърмачетата се установява силно изразена сенсибилизация към яйчен белтък и/или фъстъци, което е важен прогностичен белег за повишен риск от астма в по-късна възраст. В преобладаващият процент от пациентите атопичният дерматит преминава между 3-5 годишна възраст. Поради това той се счита като самолимитиращо се заболяване, неналагащо системно приложение на медикаменти или диети. Това обаче може да бъде вярно само за част от по-леките случаи, при които се установява слабо изразена сенсибилизация към хранителни и дихателни алергени. При останалите се налага своевременна и активна профилактика, тъй като около 90% от силно алергизираните деца развиват алергична хрема или астма. Децата с атопичен дерматит са и особено чувствителни към слънце, което налага особено внимание при посещенията на море, планина, басейни.

Контактният дерматит е обрив, характерен за по-големите деца, но масивният контакт с алергени в околната среда, дрехите, козметиката може да причини появата му и в кърмаческа възраст. Като характеристики той доста наподобява атопичния дерматит, но обривите не са с характерната локализация, а по-скоро представляват отпечатък на провокиралия ги дразнител – дреха, пелена, метал. Профилактиката на този вид обрив представлява избягване на алергизиращата козметика, внимателно подбиране на дрехите и праховете за пране, по-късното поставяне на обици при момичетата.

Анамнезата и клиничният преглед са водещи методи за поставяне на диагнозата атопичен дерматит. За доказването на алергичната му етиология и конкретните патогенни за пациента алергени е необходимо провеждане на алергологични изследвания, съответстващи на състоянието, конкретните оплаквания и възраст на пациентите. Големият процент хранителна алергия при децата с атопичен дерматит налага провеждането на кожни проби с алергени или изследване на специфични IgE-антитела. Тези методи доказват наличието на сенсибилизация при пациента, но невинаги доказват етиологичната роля на съответната храна за дерматитния обрив. Затова, при трудно повлияващите се случаи се налага допълнително провеждане на двойнослепи, плацебо-контролирани провакационни проби с подозираната храна, което се счита за „златен стандарт” при доказването на хранителната алергия, но рисковете от тежки реакции и бавното провеждане на тези проби значително ограничава приложението им в ежедневната практика.

Лечението на атопичния дерматит трябва да започне след внимателно уточняване на етиологичните фактори и адаптиране на терапията в съответствие на възрастта на пациента. Основен принцип на лечението е стремежът за елиминиране на алергена, провокиращ заболяването. Това може да стане след внимателна анамнеза и изследване на сенсибилизацията на пациента последством кожни проби с алергени или изследване на специфични IgE-антитела в серума.

Най-често това позволява да се състави подходяща диета с изключване на храните, към които е сенсибилизирано детето. Те трябва обаче да бъдат подбрани така, че да се осигури пълноценно хранене, което в някои случаи е трудно и налага съкращаване на диетата. Най-честата продължителност на диетичното лечение е 1-3 месеца, но при някои пациенти изключването се налага за години. Най-честите групи медикаменти, използвани за лечение на алергичните обриви са антихистаминовите препарати, емолиентите, а при то-тежките случаи – локалните кортизонови препарати. От особена важност е използването на подходящи емолиенти и измивни масла.

Чистото масло от Нахткерце (вечерна роза) е с богато съдържание на есенциални мастни киселини. Това го прави първи избор за съпътстваща грижа при атопичен дерматит, невродермит, екземи и много суха и чувствителна кожа.

В последните години навлязоха и нови медикаменти, чието място в терапията все още се уточнява. Деликатната възраст и опасността от странични действия на медикаментите при острото им или хронично предозиране налага те да бъдат предписвани с особено внимание, с периодичното съдействие на алерголог или дерматолог.