Продукти
Търси по:

Минералите и нашето здраве

Почти всички знаят колко важни за нашето здраве са витамините. Много малко са хората обаче, които осъзнават, че също толкова важно значение имат минералните съставки.

Над 20 са минералите и микроелементите, които се смятат за необходими за човешкото здраве. Без определени количества калций, магнезий, желязо и други биоелементи се забавят основни жизнени функции, а техният недостиг предизвиква различни оплаквания и заболявания. Почти всички те участват в процесите на обмяната на веществата, контролират количествата и състава на течностите във и извън клетките, необходими са за правилното функциониране на повечето системи в човешкия организъм – костната, мускулната, кръвоносната, имунната, нервната, храносмилателната и др.

Калцият изгражда здравето

Калцият заема основно място в изграждането на костите и зъбите, необходим е за правилното функциониране на мускулната система, регулира сърдечната дейност, предпазва от алергии. В сравнение с всички останали минерални съставки калцият взема най-голямо участие в изграждането на човешкия организъм. Организмът на възрастен човек съдържа 1200 гр. калций, като 99% от него се намират в костите и зъбите. Тези количества обаче не са ни дадени веднъж завинаги. Калцият непрекъснато се отделя и усвоява наново. Всеки ден около 700 гр. от него напускат и попълват костите ни.

Счита се, че възрастен човек напълно обменя калция в костите си за 10 години. При децата тази обмяна се извършва за 1 година. Не е трудно да се направи извод, че приемането на калций в подходящи количества би имало определящо значение за костите ни. Това се отнася особено за децата и младежите в периода на интензивното им израстване. Лишени от съответстващите дози, децата забавят растежа си и боледуват от рахит. Възрастните пък, и особено жените над 50-годишна възраст, са застрашени от остеопороза (декалцфициране на костите). Останалият 1% от калция се намира в кръвта и изпълнява важни регулиращи функции при мускулните съкращения и съсирването на кръвта, участва в предаването на нервните импулси и в поддържането на правилната сърдечна дейност.

Калцият активира и ензимите – подпомага например усвояването на желязото.

Магнезият е навсякъде

Магнезият е биоелемент, който се намира във всяка клетка на нашия организъм. Той взема участие в почти всички процеси, протичащи в него, инициирайки много от метаболитните реакции, от които зависи нашето здраве. Активно участва в обмяната на веществата, тъй като активира над 300 ензими, отговорни за нея. Благодарение на него организмът преобразува белтъчините, въглехидратите и мазнините, изгражда и регенерира клетките. Подобно на калция и фосфора, магнезият се отлага в костите. Една неголяма, но активна част взема участие в повечето жизнени процеси – в синтеза на хормоните и субстанциите, стимулиращи нервните процеси. Именно магнезият е в основата на способностите ни да се концентрираме, да реагираме достатъчно бързо. Натурални източници на магнезий могат да бъдат открити в много хранителни продукти, както от растителен, така и от животински произход. Нашите хранителни навици обаче (недостатъчна употреба на риба и зеленолистни зеленчуци), както и фактът, че поради екологични замърсявания съдържанието на магнезий в почвите намалява, все по-често способстват за развитието на хипомагнезиемия (недостиг от магнезий). Тя се характеризира с превъзбуденост, нервност, трудности в концентрацията, чувство за тревога и страх, безсъние.

Освен психическите нарушения могат да се появат и физически: общо отслабване на организма, мускулна слабост, изтръпване на ръцете и краката, виене на свят, смущения в сърдечния ритъм. Магнезиевият дефицит може да бъде причинен не само от недостиг в храната. До понижаване на нивото му в организма се стига след обилно потене, диети, злоупотреба с алкохол, стрес, продължително приемане на лекарства, тежки физически натоварвания и др.

Действие на някои от микроелементите:

  • Хромът взема участие в правилната обмяна на въглехидратите.
  • Кобалтът, както и желязото, е необходим при синтеза на червените кръвни клетки.
  • Медта е необходима за правилното функциониране на нервната система, както и за синтеза на хемоглобина.
  • Манганът е необходим за действието на някои храносмилателни ензими.
  • Молибденът взема участие в обмяната на въглехидратите и мазнините.
  • Селенът е антиоксидант (прочиства организма от свободните радикали).
  • Цинкът също е антиоксидант; необходим е при процесите на зарастване, за правилното развитие на плода, за правилното усещане за вкус и мирис, както и за преобразуването на витамин А.
  • Сярата взема участие при производството на жлъчен сок от черния дроб и предпазва от токсични субстанции.
  • Борът взема участие в регулирането на съпротивителните механизми и алергичните реакции, а също така в изграждането на костите.