Продукти
Търси по:

Метеоропатия и Rhodiola rosea (Златен корен)

Страдате ли от Метеоропатия? Или как да се адаптираме към промените във времето?

Какво представлява?

Метеоропатията се отнася към различните симптоми и реакции в човешкото тяло, свързани с промени във времето. Факторите, които влияят на организма са температурата, UV лъчите, влажността, вятъра, атмосферното налягане, дъжда, гръмотевиците и йонизацията.

Най-често се отразява на хората на средна възраст, особено на жените, но всеки би могъл да бъде повлиян – от малките деца до хора в напреднала възраст.

Метеоропатията е особено опасна за лица със здравни проблеми. Може да влоши състоянието им, дори да причини смърт. Метеоропатичните симптоми се появяват 24-48 ч. преди промяна на времето и включват:

 • главоболие, замайване, физическа слабост;
 • повишено артериалното налягане, повишена чувствителност към болка в ставите и мускулите;
 • влошаване на симптомите на налични заболявания, промени в настроението;
 • напрегнатост, ускорена сърдечна дейност.

Кои са причините за това явление?

Причини за възникване на Метеоропатията са електромагнитни вълни, които въздействат на хипоталамуса в мозъка. Те индиректно повишават хормоните на стреса, като същевременно намаляват ендорфините, т. нар. хормони на щастието. Това води повишена тревожност, раздразнителност, главоболие и други подобни симптоми.

Намалението на атмосферното налягане стеснява кръвоносните съдове и повишава артериалното налягане, а понижението на атмосферното налягане ги разширява и води до понижение на артериалното налягане.

Подобни промени се появяват и в ставите и водят до повишена болка.

Смята се, че една от причините за Метеоропатията може да е и отчуждаването на човека от природата, затова и съвременните хора по-трудно се адаптират към промените във времето.

Това състояние трае един до два  дни, след което тялото се стабилизира.

Съществуват два вида Метеоропатия:

 1. Първична или основна, която въздейства на здрави хора и се проявява като промени в настроението, физическа слабост или болки.
 2. Вторична Метеоропатия възниква на фона на съществуващо заболяване, при което симптомите се влошават поради промени във времето (високо артериално налягане, белодробни и сърдечни заболявания, възпалителни и дегенеративни заболявания на мускулно-ставната система).

Как да се намалят симптомите на Метеоропатията?

Ако страдате от Метеоропатия трябва регулярно да следите прогнозата на времето, за да избегнете появата или да намалите тежестта на симптомите.

Различни видове растения или други естествени хранителни добавки могат да помогнат. Трябва да се приемат поне три дни преди появата на очакваните симптоми.

Един от начините за справяне с Метеоропатията е Rhodiola rosea (Златен корен).

 1. Проучвания сочат, че Rhodiola rosea намалява нивата на стрес като в същото време има успокояващ и витализиращ ефект.
 2. Rhodiola rosea възстановява физическата сила, подобрява паметта и устойчивостта към стрес и предотвратява промени в настроението
 3. Има ползотворен ефект по отношение на сърдечната слабост, аритмията, високото или ниско артериално налягане.
 4. При измерване на умствените способности на лица, използващи препарати от Златен корен, може да се направи заключението, че златният корен повишава работоспособността, психическите и физикалните способности, като същевременно намалява умората и отдалечава изтощението.
 5. Rhodiola се препоръчва при хронична умора, депресия, изтощение, напрегнатост, синдром на изпепеляването, безсъние.
 6. Препоръчителна доза е 200-400 mg до максимум 600 mg дневно.

Препоръчително е да се приема също така магнезий и витамини от група B.

Честите разходки сред природата обаче и регулярните упражнения на открито си остават най-доброто лечение на Метеоропатията.