Продукти
Търси по:

Помощ при болки в гърлото, кашлица или пресипналост?

Гаргари и билкови отвари за пиене
При болки в гърлото правете чести гаргари с хладки билкови чаеве, например от салвия (градински чай). Листата на салвията съдържат много ефективно, силно действащо етерично масло. Една чаена лъжичка мед към чая не само ще подобри вкуса му, но и ще подпомогне лечението. Много ефективни са също така чаевете от мащерка, мента и лайка, които потискат възпалителния процес и спират вирусите.

 

Влажност на въздуха
Поставете на парното влажни кърпи или съдове с вода, към която можете да добавите лечебни етерични мсла (евкалипт, мента, анасон). Така ще осигурите необходимата  влажност на въздуха, която трябва да бъде около 30-50%. В претоплените помещения стойностите са около 20%, в резултат на което лигавицата на здрав човек изсъхва и се втвърдява, а когато тя е уязвена, става още по-болезнена.

Хидратация
Пийте много течности – особено подходящи са топлите напитки – билкови отвари и минералната или изворна вода. Отварата от бяла ружа, теснолист жиловлек и слез успокояват сухата кашлица; препаратите с бръшлян, анасон, аптекарски копър и мента действат отхрачващо.

Промивки на носа
Срещу запушен нос помага капането на 1%-ен разтвор на вода с готварска сол или инхалации със солена вода (за целта добавете сол на върха на ножа към една чаша с гореща вода). Употребата на Спрей за нос с с Морска вода е избора ви, ако посочените методи не са ви много приятни или се притеснявате как точно да направите и използвате разтвора. В удобен флакон и състав с лечебна вода от извор Августа, не само почиства носната кухина, но и овлажнява и облекчава дишането. Можете спокойно да го носите със себе си извън дома.

В случаите на синузит, когато не са засегнати ушите, добри резултати показва пълното промиване – изплакване на синусите с разтвор. Не само се извежда мукуса,  с него и всички бактерии, но и се намалява благоприятната за тяхното развитие среда и се счита като отлично средство за превенция. Носната кухина е овлажнена, диша се спокойно и леко.

В периодите на засилен риск от грипна епидемия, то редовното промиване на носа и добрата хигиена, ще са ваши помощници в превенцията от зараза.

 

 

Затопляне и инхалации
Топлите вани с добавка на етерични масла (напр. ментол, камфор, евкалипт) имат много добро действие при простудни състояния, особено такива, придружени с кашлица и синузити. Топла торбичка с картофено пюре (от меко сварени и смачкани картофи), поставени върху гърдите или гърлото успокояват бронхите и болките в гърлото. Едно време, бабите ни шиеха и малки торбички пълни с костилки от череши, които затопляха и използваха със същото предназначение…ако това ви се струва твърде трудоемко и зазапващо, то изберете инхалацията. Едновременно затопляте синусите и гърлото, а като бонус ще получите и гладка и мека кожа на лицето.
Използвайте лайка, добавете една лъжица хледба сода, оставете на заври, след което намалете температурата до минимум и покрийте глават си с кърпа, така че парата да не излиза и да успеете да постигнете ефекта на билкова парна баня в домашни условия. Постарайте се да стоите поне 30 мин, без да броим почивките.

Имунитет
Важно е също така да бъдат предприети мерки за активизиране на имунната система. На пазара съществуват хиляди средства.
Не прекалявайте с имуностимулантите. Използвайте ги само тогава, когато имате необходимост. Не е препоръчително да се използват през цялата година. Изберете природата и интелигентността на организма като „лечител“
намалете стреса и работата – по-добре да си вземете ден почивка при първи симптоми, отколкото да чакате да се развият…това „откраднато“ време за вас ще даде шанс на организма ви да задвижи имунната система и да се справят с вируса
достатъчно сън  – всеки организъм е различен, но все пак всеобщото мнение на специалистите е, че се нуждаем от около 8 часа здравословен сън, далеч от екрана на телефона, телевизоро или лап топа. Колкото по-рано си лягат и се опитате да ставате, толкова по-добре 
изберете подходящо хранене/режим – не преяждайте, точно обратно на вярването, „хапни бабо, болно си“. Следвайте повика на тялото ви, то знае от какво има нужда в момента, за да се въстанови и все пак, заложете на по-леки и топли храни и напитки, богати на витамини, които няма да „разсейват“ организма ви от важната му задача да изпъди вируса… 🙂
– добавете витамини  – зимата е по-тдудно да се снабдяваме с всички нужни за тялото ни витамини и минерали
свеж въздух – проветрявайте редовно помещенията, постарайте се да излизате редовно на разходка, било то и кратка, намерете време да сте сред природата поне 1 път в седмицата
движение, движение, движение – не сте фен на спорта, не е задтлжително. Но физическото движение, различно от писането на компютър или чистенето у дома е докан лек срешъ редица заболявания.
Разтегнете се у дома, направете малко йога, гимнастика или потанцувайте на любима музика. В интернет има редца безплатни практики, които можете да правите от удобството на дома и така да спестите време, а и да се погрижите за здравето си.

Тютюнопушенето (включително и пасивното) могат много да влошат положението на пострадалите дихателни пътища. Ето защо, ако не можете напълно, поне до оздравяването си откажете цигарите и на всяка цена избягвайте задимения или замърсен с химикали въздух.

Ако въпреки всичките тези мерки не настъпи подобрение в състоянието ви, най-разумно е да потърсите лекарска помощ. Бъдете здрави!