Продукти
Търси по:

8 причини всяка жена да приема масло от вечерна иглика

Маслото от вечерна иглика е богато на есенциални мастни киселини и витамини, които имат много добре изучени ползи за женския организъм, сред които поддържане на хормоналния баланс, подпомагане на здравето на кожата и косата, както и нормалното състояние на костите.

 

Споделяме ви 8 причини дамите на всяка възраст да приемат добавка с пречистено масло от вечерна иглика, като PrimLife.

 

Какво е маслото от вечерна иглика

Векове наред индианците и европейските заселници използвали вечерната иглика (Oenothera biennis) – диво цвете, което расте в източна и централна Северна Америка, за храна.

Днес семената на растението се събират и чрез студено пресоване се извлича богатото на полезни мастни киселини и витамини масло, с което се създават добавки, които жените по света приемат за поддържане на хормоналния си баланс и цялостно здраве.

 

Маслото от вечерна иглика е с високо съдържание на омега-6 есенциални мастни киселини и витамини E и B6, които осигуряват градивни елементи за клетъчните мембрани, различни хормони и хормоноподобни вещества.

 

Известно е, че натуралното средство помага за намаляване на болката и оплакванията, свързани с ПМС и менопаузата, и че подобрява хроничните кожни състояния, като екзема, акне и псориазис. Маслото може да се използва и като противовъзпалително средство, за облекчаване на артрит, ставни болки и намалена костна плътност.

 

Научете 8 начина, с които всяка жена може да подпомогне здравето си, с помощта на маслото от вечерна иглика

 

  1. Хормонален баланс: Тежък ПМС

Маслото има благотворен ефект върху женските хормони, заради високото си съдържание на есенциални мастни киселини. 

Доказано е, че приемането на достатъчно омега-6 мастни киселини като линоленова (линолова) и гама-линоленова киселина, на които е богато маслото от вечерна иглика, поддържа цялостната хормонална функция в тялото.

 

По време на предменструалния период, жената може да изпита чувствителност на гърдите, подуване на корема, задържане на вода, акне, депресия, раздразнителност, разсеяност и главоболие

Според проучванията, тези симптоми могат да отшумят след 3 до 6 месеца редовен прием на масло от вечерна иглика.

  1. Хормонален баланс: Симптоми на менопауза

През 2013 г. са публикувани резултати от рандомизирано клинично проучване, което разглежда ефектите на маслото от вечерна иглика върху жени в менопауза на възраст 45-59 г. Те са приемали по две капсули от 500 мг с добавката или плацебо, всеки ден в продължение на 6 седмици.

Изследователите сравняват горещите вълни между двете групи и установяват, че оралният прием на добавка с 500 мг масло от вечерна иглика намалява интензитета на горещите вълни и съответно – негативните последствия от тях за качеството на живот на жените.

 

  1. Фертилност

Маслото от вечерна иглика спомага за увеличаване на производството на цервикална слуз и по този начин естествено допринася за фертилността. Тази естествена слуз създава благоприятна среда за сперматозоидите.

За спомагане на този процес препоръчителната доза е 500 мг три пъти на ден, или спрямо препоръката на лекуващия лекар.

 

Високите нива на есенциални мастни киселини в маслото от вечерна иглика имат ефект и върху клетките на матката, като подпомагат свиването и отпускането на мускулната тъкан. Това помага за тонизиране на мускулите на матката при подготовка за бременност.

 

Приемът на маслото не се препоръчва при вече бременни жени, защото свиването на матката може да бъде проблематично за тях!

 

  1. Борба с акнето

Много дерматолози препоръчват приема на масло от вечерна иглика, като част от режима за почистване на кожата от акне.

 

Омега-6 мастните киселини, на които е богато маслото, могат да помогнат за лечение и предотвратяване на хормоналното акне

Тези киселини играят важна роля за клетъчната структура на кожата и насърчават еластичността, хидратацията, бързото зарастване на раните и борбата с възпаленията.

  1. Косопад

Когато става въпрос за косата, хормоните имат значителна роля.

Доказано маслото подобрява хормоналния баланс при дамите и подобрява възпалителните процеси и сухотата на кожата, което допринася за здравето на скалпа, добрата му хидратация и стимулиране на растежа на косата.

 

  1. Екзема, псориазис, атопичен дерматит

Маслото от вечерна иглика е ценна добавка за хора, страдащи от кожни заболявания, като екзема, псориазис и атопичен дерматит. 

Проучвания, публикувани в International Journal of Cosmetic Science, дори показват, че натуралното масло може да помогне при свързани с възрастта структурни и функционални промени в кожните тъкани, като зачервяване, твърдост и неравна текстура.

 

Проучванията сочат забележителни резултати на маслото от вечерна иглика при облекчаване на много симптоми на екзема, включително сърбеж, зачервяване и оток. Изследванията показват, че хората с екзема нямат нормалната способност да преработват мастни киселини. Това води до дефицит на гама-линоленова киселина (GLA), на която е богато маслото от вечерна иглика.

 

Псориазисът се появява, когато кожните клетки се възпроизвеждат твърде бързо, което води до подкожни подувания, покрити с белезникави люспи. Тези лющещи се петна, известни като псориатични плаки, са области на възпаление. А GLA е доказано ефективна мастна киселина в борбата с възпаленията

 

Атопичният дерматит е хронично, рецидивиращо, сърбящо състояние на кожата, което обикновено започва в детството. Това заболяване се свързва с нарушен метаболизъм на есенциалните мастни киселини. Проучване, публикувано в Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, измерва въздействието на прием на 500 мг масло от вечерна иглика върху хора, които се борят с това състояние. 96% от пациентите показват подобрение след 5 месеца!

 

  1. Ревматоиден артрит

Според редица проучвания, маслото от вечерна иглика може да се ползва като естествено средство за лечение на ревматоиден артрит. Артритът е автоимунно състояние, обикновено причинено от комбинация от генетични, външни и хормонални фактори.

94% от участниците в изследване на Arthritis Research UK, приемали масло от вечерна иглика, съобщават за значително подобрение на симптомите, свързани с артрит, като болка и сутрешна скованост.

 

Обикновено резултатите за облекчаване на симптоми на артрит се проявяват след 1-3 месеца от началото на приема на таблетки с масло от вечерна иглика.

 

  1. Остеопороза

При остеопороза в костта се образуват малки дупчици и слаби зони. Това състояние може да доведе до фрактури, болка и дори гърбица в горната част на гръбначния стълб. 

Средно жените губят около 10% от костната си плътност през първите 5 години от менопаузата. 

Според някои проучвания, хората с дефицит на някои есенциални мастни киселини, са по-склонни да имат загуба на костна плътност, отколкото тези с нормални нива тези вещества. 

Приемът на масло от вечерна иглика, заедно с рибено масло и калций, особено съчетано с повишена физическа активност, намалява загубата на костна маса и увеличава костната плътност.

 

Заключение: Защо жените да приемат масло от вечерна иглика

Маслото от вечерна иглика съдържа изключително полезни мастни киселини, сред които рядката гама-линоленова киселина. 

Ползите от маслото включват подобряване на хормоналния баланс при жените на всяка възраст и облекчаване на тежките симптоми на ПМС и менопауза. Натуралната съставка благоприятства плодовитостта, облекчава кожните проблеми, включително екзема, псориазис и акне, полезна е при състояния като артрит, намалена костна плътност и остеопороза.

 

Попитайте своя фармацевт за новата добавка PrimLife със 100% пречистено масло от вечерна иглика, богато на омега-6 мастни киселини и витамини, важни за здравия женски организъм и хормонален баланс.

 

Източници:

  • Evening Primrose Oil Reduces PMS Pain & Increases Fertility, draxe.com