Продукти
Търси по:

6 съвета за справяне с прилошаването на децата по време на път

Стартирайте безпроблемно хубавата си семейната почивка с няколко прости съвета за адаптиране на децата при пътуване.

Болест на пътуването e вид морска болест и се проявява, когато се движим пасивно. Мозъкът получава противоречива информация от вестибуларния апарат, очите и нервите в ставите и мускулите. Случва се, когато сме в превозно средство и понякога води до гадене и повръщане.

 

 

По-често от състоянието страдат децата, особено когато са на задната седалка, при излитане и кацане на самолет и при пътуване в кораб или лодка. 

Малките деца обикновено седят ниско в столче на задната седалка, без да могат да видят прозореца, а по-големите често четат или гледат мобилен телефон. Вътрешното ухо ще усети движение, но очите и тялото няма, защото не виждат пътя. 

Резултатът може да бъде разстроен стомах, студена пот, световъртеж, умора, загуба на апетит или гадене и повръщане.

 

Добрата новина е, че има какво да направите, за да предотвратите прилошаването по време на път с тези прости съвети за адаптиране при пътуване.

 

  • Гледане напред

Ако детето ви е склонно към болест на пътуването, нека седи на средната седалка, за да може да следи пътя. Въпреки че книгите, рисуването и филмите са страхотни занимания за децата по време на дълги пътувания с кола, но те могат да допринесат за прилошаването. Разведрявайте се със занимания, които не изискват отклоняване на погледа от пътя – песнички, аудио приказки, игри на думи, забавен урок с цифрички или азбуката.

  • Пътувайте, когато децата спят

Ако пътуването ви е с цел достигане на дестинация, а не за разглеждане на забележителности по пътя, започнете го късно през нощта, много рано сутринта или в часовете, обичайни за дрямка на децата. Така те ще спят в по-голямата част от пътуването.

  • Изберете лека храна и внимавайте с течностите

Нека децата ядат щадящи храни, като сандвичи, солети, крекери. Прекомерната консумация на захар, пикантни храни и течности, като супи, сокове, айрян може да предизвика рефлукс по време на път, защото се задържат по-дълго в стомаха и го дразнят.

 

  • Отворете прозорците

Свежият въздух често може да помогне, ако детето се почувства зле. Отворете задния прозорец или шибидаха. Добре е в колата да няма ароматизатори, защото изкуствените миризми могат да допринесат за прилошаването и гаденето.

  • Използвайте Превомит

Близалките Превомит са във форма, удобна за деца и намаляват симптомите на болест на пътуването, като прилошаване, гадене и повръщане. За тийнейджърите хранителната добавка се предлага под формата на таблетки.

Близалките са с приятен плодов вкус и съдържат екстракт от коренище на джинджифил. Джинджифилът доказано подпомага тялото и облекчава симптомите при неразположение по време на пътуване. Природната съставка допринася за намаляване на дискомфорта, особено при промяна в надморската височина, на завои или при клатене.

И двете форми са в балансирани пропорции, за да бъдат ефективни и безопасни. Ако сте забелязали, че детето често страда от болест на пътуването, нека приеме Превомит един или половин час преди пътуването, а при необходимост –  и по време на пътуването, според указанията на опаковката.

  • Какво да правите, ако все пак на детето му прилошее

Дори да предприемете всички превантивни мерки, е възможно детето да почувства неразположение по време на път. Уверете се, че имате лесна за отваряне торбичка, в случай, че се стигне до повръщане. Да имате дезинфекциращи кърпички под ръка винаги е добра идея.

 

 

Спрете колата възможно най-скоро за почивка – на паркинг, бензиностанция или друга безопасна отбивка. Ако се чувства твърде зле, за да продължите веднага, нека детето легне по гръб и се отпусне със затворени очи. Намокрете лицето с хладка вода. Ако лежи в колата, уверете се, че навлиза достатъчно свеж въздух.

Ако сте близо до магазин или бензиностанция, потърсете напитка с джинджифил, която ще помогне за успокояването на стомаха. Ако е време за нова доза Превомит, нека я приеме сега. 

Разсейте детето, разходете го за кратко на свеж въздух. 

 

Надяваме се да сме ви помогнали с тези съвети. Пожелаваме ви щастливо пътуване и незабравимо лято!