Продукти
Търси по:

10 СЪВЕТИ ПРИ МУСКУЛНИ РАЗТЕЖЕНИЯ

Мускулни разтежения се получават не само по време на спорт, но и в ежедневието: леко препъване, невнимателно движение или голямо натоварване – мускулът вече е пренапрегнат и се появява болка. Оплакванията могат да бъдат облекчени с домашни средства.

Мускулно разтежение се получава при разпъване или разкъсване на мускулните влакна, от които е изграден мускулът. Това обикновено се случва при преумора, неправилно или прекомерно натоварване на мускула. Разтежения могат да се получат на всеки мускул, но са най-чести в долната част нагърба, шията, рамото, бедрата и прасците. Те могат да бъдат болезнени и дори да ограничат движението в засегнатата мускулна група. Тежките мускулни разкъсвания изискват медицинска помощ, но леките до умерени разтежения могат успешно да бъдат лекувани в домашни условия с противовъзпалителни средства или студени компрес.

Осигуряване на покой
Човек винаги трябва да загрява добре преди тренировка, за да предотврати появата на мускулни разтежения. Ако все пак възникнат – най-често в мускулите на прасеца или бедрото – трябва незабавно да им се осигури покой. Дори ако болката в началото не е твърде силна, засегнатата част от тялото трябва да се обездвижи и да не се натоварва повече. Ако на организма не бъде предоставена почивка за възстановяване, съществува риск от влошаване: продължаване на тренировката с мускулно разтежение може да доведе до разкъсване на мускулните влакна.

Топла вана с ябълков оцет
Доказано е, че топлата вана с ябълков оцет помага при мускулно разтежение. За целта ваната трябва да се напълни с топла вода и да се добавят две чаши ябълков оцет. Оцетът намалява възпалителните процеси в мускулите и облекчава болката. Човек може да подсили ефекта, ако разбърка 1 супена лъжица ябълков оцет в чаша вода и я изпие.

Стягаща превръзка
Може също да се направи стягаща превръзка с ластичен бинт. Това ще намали задържането на течности и по този начин ще предотврати или намали отока. Но трябва да се внимава: превръзката не бива да е твърде стегната, за да не препятства кръвообращението.

Тинктура от арника
С лечебната сила на цветовете от арника могат да се облекчат симптомите на болка и да се позволи на отока да отшуми по-бързо. Може да се приложи мехлем и да се втрие на мястото на разтежението, докато се успокои. Или да се смеси тинктура от арника с вода в съотношение 1:1, да се наложи върху болезнения участък или пък да се направи компрес и да се остави да действа. Хомеопатията също залага на болкоуспокояващите свойства на растението: с глобули Arnica D6 – по 5 глобули три пъти на ден – може да се подпомогне оздравителният процес.

Лавандулово масло
Известна с красивия си летен цъфтеж, лавандулата е популярна също със своя интензивен аромат и успокояващо действие. Нейните болкоуспокояващи свойства могат ефективно да се използват при мускулни разтежения. Най-подходящо за целта е етеричното масло, което се извлича от растението. За лечение на болезнени разтежения са достатъчни 3 до 5 капки, добавени към базово масло, които се налагат или прилагат като малък компрес върху пострадалото място за 15 минути.

Често охлаждане
Охлаждането на засегнатата  област е също толкова важно, колкото и обездвижването. То има болкоуспокояващо действие и помага за намаляване на отока. За целта трябва да се постави торбичка след или студен пакет: през първите 24 часа, на всеки 3 часа в продължение на 15 минути. За да се дозира правилно студеният стимул, е добре да се поставя кърпа между охлаждащия пакет и кожата.

 

Английската сол помага с магнезий
Високото съдържание на магнезий в английската сол помага за намаляване на задържането на излишна течност в тъканите и за облекчаване на отока. За целта трябва да се добавят 2 чаши английска сол към водата във ваната, в която е добре да се престои за около 15 минути изцяло или да се направи баня само на засегнатата част от тялото Вдигане краката нависоко Възможно най-скоро след мускулната травма е добре засегнатите крайници да се повдигнат нависоко (над нивото на сърцето). Това служи също за ограничаване на притока на кръв и по този начин свежда отока до минимум.Като цяло, колкото по-бързо реагира човек на разтежението, толкова по-добре. Така нараняването ще причини по-малко щети и човек по-бързо ще се възстанови от травмата.

Студени компреси с извара
Студените компреси с извара са доказан домашен лек за охлаждане. Затова, ако човек не разполага в момента с лед в хладилника, може да наложи пострадалото място със следния компрес: разстила се студена извара с дебелина един пръст върху чиста кърпа, тя се сгъва, налага и фиксира с марлена превръзка. След около 15 минути охлаждащият ефект изчезва и компресът може да се поднови.

Карамфилово масло
Карамфиловото масло има силен анестетичен ефект, облекчава болката при разтежение и допълнително подпомага оздравителния процес с противовъзпалителните си свойства. За целта трябва да се загреят 1 до 2 супени лъжици масло от карамфил и да се оставят да се охладят леко. Затопленото масло се втрива върху засегнатия мускул и се масажира нежно в продължение на 5 до 10 минути.