Продукти
Търси по:

10 съвета за контролиране на горещите вълни и нощните изпотявания при менопауза през лятото

Ако изпитвате горещи вълни и нощно изпотяване в периода на менопаузата, летните жеги вероятно ще допринасят за неприятните симптоми. Не можете да промените сезона, но има какво да направите, за да се чувствате по-добре

 

  1. Носете “дишащи” дрехи

Дори да нямате горещи вълни, леките и дишащи материи са най-добрият избор за лятото. Избягвайте тъкани, които съдържат полиестер или други синтетични компоненти, които генерират и задържат топлина. Изберете естествени и ефирни материи, като памук и лен. За щастие те са доста актуални през летните месеци и можете да намерите красиви и стилни дрехи в много магазини. Добра идея е и да имате втора, резервна дреха, в случай, че все пак се изпотите и това ви създава дискомфорт на публично място или в офиса. 

 

  1. Спете в прохладни материи

Обърнете внимание на спалното си бельо. Памучните чаршафи са доста по-леки и прохладни. Предлагат се матраци и възглавници с охлаждащи гелове, които могат да помогнат при нощно изпотяване. Разгледайте и постелките с бамбук и евкалипт – те регулират температурата и стават по-студени от памука. В най-горещите нощи, поставяйте малка хавлия на възглавницата си, която да можете да отстраните през нощта, за да продължите съня си по-комфортно.

 

  1. Спете с вентилатор в стаята

В горещите летни нощи, дори при отворени прозорци, в стаята понякога не влиза достатъчно прохлада. Ако имате нощно изпотяване, вентилатор до леглото може много да ви помогне. Има много бюджетни опции, които могат да ви осигурят директно облекчение, когато са поставени наблизо, за да стимулират циркулацията на въздуха в стаята.

 

  1. Вземете хладен душ

Хладният душ може да облекчи симптомите на горещи вълни и нощно изпотяване. Опитайте да вземате хладен душ през деня, когато ви е много горещо, а след това повторете преди лягане. Така ще ограничите и дискомфорта от нощното изпотяване.

 

  1. Облейте дланите и ходилата си с хладка вода

Ако нямате възможност за душ, охладете се, като облеете ръцете и ходилата си със свежа вода. Тези зони са с много кръвоносни съдове и охлаждането им може да ви подейства доста освежаващо.

 

  1. Стойте в климатизирани пространства

През летните месеци, когато навън е горещо и влажно, а вие имате топли вълни, опитайте да ограничите времето си на открито. Пазарувайте и излизайте с приятелите и семейството си след 19:30 часа и избирайте климатизирани магазини и заведения. След 20 часа разходките в парка може да са истински рай за вас. 

 

  1. Избягвайте пикантни храни и напитки

Понякога горещите вълни могат да бъдат предизвикани или влошени от това, което консумираме. Избягването на горещи напитки, алкохол, кофеин и пикантни храни може да намали неприятните симптоми на климактериума и менопаузата. Обърнете внимание кои храни и напитки ви карат се да чувствате добре и кои зле. Всеки организъм е индивидуален, слушайте тялото си.

 

  1. Спрете цигарите

Пушенето може да предизвика горещи вълни. Резултатите от ново проучване в САЩ сочат, че тютюнопушенето влошава горещите вълни, защото влияе на хормоните. Освен това е вредно за вашето здраве в толкова много аспекти, че си струва да се откажете, независимо от връзката със симптомите на менопаузата.

 

  1. Поддържайте здравословно тегло

Според Американския национален институт за стареене (NIA), жените с наднормено тегло или затлъстяване често имат по-тежки горещи вълни, отколкото жените със здравословно тегло. Ако имате нужда от помощ при отслабване или поддържане на здравословно тегло чрез диета и упражнения, попитайте вашия лекар за препоръки. Здравословното тегло определено може да допринесе за подобряване на цялостното ви здраве и за качеството ви на живот.

 

  1. Приемайте хранителни добавки с благоприятен ефект върху симптомите на менопауза

21 век е – ако науката има как да помогне, възползвайте се.

Клименум е балансиран комплекс с фитоестрогени, който допринася за справяне със симптомите на менопауза, като горещи вълни, безпокойство, раздразнителност. 

Всяка опаковка съдържа 28 таблетки ден [ система ДЕН ] и 28 таблетки нощ [ система НОЩ ].

Доста удобно, нали?

Клименум допринася за поддържане на нормалното състояние на костите, които са особено уязвими в този период от живота на жената, както и за функционирането на нервната система, метаболизма, храносмилането, поддържането на здравословно тегло. 

Формулата ДЕН помага за контролиране на горещите вълни, раздразнителността и напрежението през деня, стимулира енергията и фокуса. Формулата НОЩ от своя страна, повлиява вечерните оплаквания и допринася за освобождаване на стреса и за пълноценния сън.

 

Хормоналните промени, свързани с менопаузата, като горещи вълни, липса на енергия, раздразнителност и нощни изпотявания могат да бъдат особено неприятни през лятото, когато температурите се покачват.

Опитайте тези 10 съвета, за да изживеете този период на промяна по-комфортно, леко и пълноценно.