Продукти
Търси по:

10 ВАЖНИ ВЪПРОСИ ЗА НЕВРОДЕРМИТА

Невродермитът се превръща във все по-разпространено заболяване – около половин милион българи страдат от него и тенденцията е към увеличаване. Неестетичните зачервявания влияят на самочувствието на пострадалите и ги принуждават да крият засегнатите участъци от кожата си. За  тях би било полезно да научат какви фактори повлияват заболяването и как могат да се справят с него в ежедневието.

 

  1. Лечим ли е невродермитът?

Не, за съжаление, засега няма патогенетично лечение. Успоредно с влиянията на околната среда роля играе наследственото предразпроложение и засега никоя терапия не може да промени това. Ако например и двамата родители страдат от невродермит, сенна хрема или алергична астма, невродермитният риск на детето е от 60 до 80%, а при наличието на само един обременен родител е от 20 до 40%. В добрия вариант кожните промени се проявяват само в бебешка възраст и до края на пубертета напълно изчезват.

 

  1. Увеличават ли се оплакванията през есента и зимата?

Да, преди всичко през зимата. Студеният сух въздух извлича още повече влага от и без това изсушената невродермитна кожа – тя започва да сърби по-силно и леко се възпалява. Изключителна важност през тези месеци придобива правилната грижа с богати на мазнини кремове, съдържащи овлажняващи и лечебни съставки – урея, пантенол, сквалан, масло от Oenothera biennis, масло от жожоба, гуаязален. За почистване на кожата също трябва да се ползват специализирани или богати на мазнини продукти.

 

 

  1. Съществува ли неподходящо за заболяването облекло?

Да, дрехите от сурови влакна като стригана върна, найлон, полиестер или груб лен могат да раздразнят кожата и да усилят сърбежа. По-подходящо е проветривото леко облекло от естествени материи – памук, коприна, фин лен без груби нишки. При много чести кожни инфекции, особено при бебета, се препоръчва използването на специално бельо със сребърни нишки.

 

  1. Алкохолът табу ли е?

Не, но всеки реагира различно на виното, бирата или концентрираните напитки, дори по отношение на количествата. Червеното вино може, например, да предизвика усещане за топлина и зачервяване на лицето, с което да предизвика или засили сърбежа. Като цяло бялото вино се понася по-леко. И, разбира се, не бива да се прекалява с количеството.  

 

  1. Има ли алтернатива на кортизона?

Да, мазилата с тарколимус и пимерколимус потискат производството на възпалителните вещества в имунните клетки и стимулират лечебните процеси. Освен това за разлика от кортизона тези активни вещества не изтъняват кожата, затова са особено подходящи за лицето, ръцете и подколенните ямки.

 

  1. Може ли любовната мъка да отключи невродермитна криза?

Да, психическото състояние играе важна роля при невродермита. Емоционален стрес като любовна мъка действително може да засили сърбежа. Но: само по себе си заболяването не представлява психическо смущение и при децата не e знак за неправилни родителски грижи или липса на обич.

 

  1. Помага ли магарешкото мляко?

Не, като цяло кожните експерти не го препоръчват като заместител на кравето мляко. Действително чаша магарешко мляко на ден може да подобри невродермитните оплаквания в дългосрочен план, но то не действа на всеки (според едно изследване на униварситета в Йена – само на един от всеки три пациента). На който кравето мляко не му понася, е добре да приема соево или оризово мляко.

 

  1. Вреди ли слънцето?

Не, напротив: UV-лъчението има противовъзпалително действие и дори се използва като терапия в специални светлинни кабини. Независимо от това със слънчевите бани не бива да се прекалява. Не само изгарянията, комбинацията от UV-лъчение, топлина и потене  при невродермитна криза може да влоши състоянието.

 

  1. Могат ли да се ядат наденички с къри?

Да, невродермитът не е хранителна алергия и не съществува специална препоръчителна диета срещу него. Независимо от това, определени храни, подправки и хранителни добавки могат да влошат състоянието, но това е строго индивидуално – човек трябва сам да изпробва, кое му понася и кое не. Често пъти проблематични за възрастните се оказват морковите и целината, а за децата – млякото, яйцата, ядките, пшеничното брашно, соята, рибата. Но преди да се отказвате от каквото и да било, първо се посъветвайте с алерголог, защото може да става дума и за кръстосана алергия.

 

  1. Заразно ли е заболяването?

Не, невродермитът е напълно безопасен за обкръжението. Но невродермитните кожни инфекции се срещат все по-често. За смущенията в естествените защитни функции, причинителите на заболяването играят малка роля. Ако то не се лекува, подобни инфекции ще се предават все по-често на следващите поколения.