Продукти
Търси по:

Холестерол: Добрият, лошият и червеният ориз

Знаете ли, че нивата на холестерола трябва да се измерват поне веднъж на 5 години при всеки на възраст над 20? 

 

Как да разбираме числата обаче – кой холестерол е полезен и кой опасен за здравето на сърцето и какъв е природният лек за баланса за здрава кръвоносна система – научете от статията.

Не подценявайте холестерола. Той е сред водещите фактори за инфаркт и инсулт, а по данни на Министерството на здравеопазването на България – всеки двама от трима у нас умират от сърдечносъдово заболяване.

Скрининговият тест, който обикновено се прави, е кръвен и се нарича липиден профил. Експертите препоръчват мъжете на 35+ години и жените на 45+ да се изследват по-често за нарушения на липидите. 

 

Липопротеиновият профил, който трябва да следите, включва:

 • Общ холестерол
 • LDL, липопротеинов холестерол с ниска плътност, наричан ощe лош холестерол
 • HDL, липопротеинов холестерол с висока плътност или добър холестерол
 • Триглицериди – мазнини, пренасяни в кръвта от храната, която ядем. Излишните калории, алкохол и захар, които приемаме, се превръщат в триглицериди и се съхраняват в мастните клетки по цялото тяло

 

Как да тълкуваме числата

Резултатите от кръвния ви тест ще бъдат под формата на числа. 

Ето как да тълкувате стойностите на холестерола си.

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че числата сами по себе си не са достатъчни, за да се предскаже риска от сърдечни проблеми и не дават предписание какво трябва да направите, за да намалите този риск.

 

Те са само част от по-голямо уравнение, което включва възрастта ви, нивата на кръвното ви налягане, генетични фактори, статуса ви на тютюнопушене и употребата на лекарства.

Вашият лекар ще използва цялата тази информация, за да изчисли вашия 10-годишен риск от сериозни сърдечни проблеми.

Колкото повече рискови фактори имате, толкова по-висок е рискът от сърдечни проблеми, които са потенциално животозастрашаващи. 

Предприемането на стъпки за понижаване на холестерола може да помогне за намаляване на този риск.

 

LDL – лошия холестерол

LDL холестеролът (липопротеини с ниска плътност) се натрупва по стените на артериите и повишава риска от сърдечни заболявания, затова неслучайно се нарича лош холестерол. Колкото по-нисък е вашият LDL холестерол, толкова по-нисък е рискът ви за инфаркт и инсулт.

 

Здравословните нива на лошия холестерол са по-малко от 100 mg/dL.

Ако вашият LDL е със стойност 160-190 mg/dL или повече, се счита за много висок

Вашият лекар най-вероятно ще препоръча лекарства и хранителни добавки със статини (вещества, които имат способността да понижават нивата на холестерола), като Профихол форте.

 

По препоръка на вашия лекар може да се наложи да приемате статин и при по-ниски нива на LDL. Повече движение и диета, бедна на животински мазнини, ще подпомогнат постигането на по-здравословни нива на лошия холестерол.

HDL – добър холестерол

Когато става въпрос за HDL холестерола, или добрия холестерол, по-високото число означава по-нисък сърдечен риск

HDL холестеролът (липопротеини с висока плътност) предпазва от сърдечни заболявания, като извежда лошия холестерол от кръвта ви и не позволява да се натрупа в артериите. 

Статинът в Профихол форте може да повиши вашия добър HDL холестерол. 

Препоръчват се също упражнения и олекотена от животински мазнини диета.

 

Здравословните нива на HDL холестерола са повече от 45 mg/dL за хора под 19 години, повече от 40 mg/dL за мъжете над тази възраст и повече от 50 mg/dL за жените.

 

Триглицериди

Триглицеридите са формата, в която повечето мазнини съществуват в храната и тялото. 

Високото ниво на триглицеридите е свързано с по-висок риск от коронарна артериална болест.  

 

По-малко от 150 mg/dL в кръвта се счита за нормално ниво, 150 – 199 mg/dL за умерено високо, 200 – 499 mg/dL за високо, а 500 или повече за много високо.

 

Когато имате високи нива на триглицериди, е много вероятно да имате и ниски нива на HDL – добрия холестерол и високи нива на LDL  – лошия.

Тази комбинация повишава вероятността за инфаркт или инсулт

 

Добрата новина е, че хранителните добавки с екстракт от червен ориз, които балансират холестерола, помагат и да се понижат високите триглицериди.

 

Ако вашите триглицериди са много високи – над 500 mg/dL е задължително да се консултирате с кардиолог.

Общ холестерол

Общият ви холестерол в кръвта е мярка за съотношение между нивата на LDL холестерол, HDL холестерол и други липидни компоненти.  

 

Нормалните нива за възрастни хора на общия холестерол са от 125 до 200 mg/dL.

Как да свалим холестерола и триглицеридите с натурални средства?

 • Като се движим

На първо място – увеличете физическата активност – препоръката на Световната здравна организация е да правим по 10 хил. крачки на ден. Добре е да сме активни поне 30 минути на ден през 5 дни от седмицата. Това не означава задължително спорт – достатъчно е да вървим по-често пеша и да качваме стълбите понякога.

 • Като избягваме храни с високи нива на холестерол

Безопасно е да имаме малко холестерол в диетата си, затова не е нужно да сте крайни. Хранете се разнообразно, с повече прясна храна, богата на фибри.

 

Ето кои храни с високо съдържание на холестерол и големи количества наситени мазнини да избягвате:

  • Пълномаслени млечни продукти – пълномаслено мляко, масло, кисело мляко и сирене 
  • Червено месо – пържоли, печено телешко, ребра, свински пържоли и говеждо месо, сланина и бекон
 • Пържени храни, сладкиши, яйца, миди, мазни риби


 • Като приемаме добавки с червен ориз 

Червеният ориз е едно от най-добрите природни средства за регулиране на високите нива на холестерола – с активни съставки, почти идентични с лекарствата за регулиране на холестерола.

 

По тази причина добавките с червен ориз често се използват като рентабилна алтернатива на скъпите лекарства за намаляване на нивата на холестерола и поддържане на здравето на сърцето.

 

Доказано е, че добавки, като Профихол Форте с  Монаколин K – натурален фитостатин, извлечен от ферментирал с гъбата Monascus purpureus червен ориз, намаляват общия и лошия LDL холестерол

Проучванията сочат още, че веществата в червения ориз, могат да подпомогнат нормализирането на нивата на висока кръвна захар и така да редуцират риска от диабет тип 2. 

Клинични изпитвания показват и други благоприятни ефекти от червения ориз, като намаляване на риска от развиване на метаболитен синдром, понижаване на възпаленията в тялото и дори потенциална защита от някои ракови заболявания.

 

Монаколин К е съставка, включена в лекарствата за понижаване на холестерола, изписвани от кардиолозите. Добавката Профихол Форте съдържа това вещество и можете да я откриете в аптеките без рецепта.

 

Формулата на Профихол Форте е обогатена с витамините B6, B12 и фолиева киселина, които допринасят за добрия метаболизъм на хомоцистеин в организма. Високият хомоцистеин увеличава риска от тромбози, или съсиреци в кръвоносните съдове, които водят до атеросклероза, инфаркт и инсулт.

 

 

Добрите нива на холестерола в кръвта благоприятстват сърдечносъдовото здраве. Ако тестът ви за холестерол в кръвта сочи завишени нива, приемайте Профихол Форте с червен ориз, в съчетание с повече движение и по-лека на животински мазнини диета.