Продукти
Търси по:

Пчелен полен, пчелно млечице и други нехормонални естествени решения при менопауза

Могат ли пчелното млечице, пчелният полен (перга) и цветният прашец да облекчат оплаквания като горещи вълни и нощно изпотяване? Този текст ще бъде полезен за дамите, които избягват хормоналните терапии и търсят ефективни природни решения за симптомите при менопауза

 

Повечето жени навлизат в периода от живота си, наречен „менопауза“, с известно безпокойство. Независимо дали този страх е пряко свързан със симптомите на самата менопауза, с потенциалните повишени рискове за здравето, или се дължат на емоционалните притеснения от промяната, съществуват доказани решения от природата, които могат да ви помогнат да преминете по-леко и позитивно през този естествен период за всяка жена.

 

Преходът към менопауза

За менопауза говорим 12 месеца след последната менструация на жената. Годините, предхождащи този момент се наричат климактериум, менструален преход или перименопауза и са свързани с промени в менструалния цикъл, горещи и студени вълни, наддаване на тегло, промяна в настроенията, намалена енергичност и други симптоми.

 

Преходът най-често започва на възраст между 45 и 55 години и може да продължи между 4 и 12 г. Продължителността зависи от фактори, свързани с начина на живот, като тютюнопушене, възраст, на която започва и генетични фактори. По време на перименопаузата производството на естроген и прогестерон – хормони, произвеждани от яйчниците, варира значително.

 

Всяка жена изпитва индивидуални симптоми по време на този период. Тялото започва да използва енергията по различен начин, мастните клетки се променят и жените могат да наддават по-лесно. По-уязвими стават здравето на костите и сърцето.

 

Как да облекчим симптомите на прехода към менопауза?

 

Решението как да се подобрят симптомите на менопаузалния преход може да бъде сложно и трябва да бъде съобразено с личните особености на жената. Обсъдете вашите оплаквания, семейна и медицинска история, и предпочитания с лекаря си. Посещавайте на всеки 6 месеца вашия лекар, за да обсъдите плана си за лечение и евентуални промени в терапията.

 

Както споменахме, по време на перименопаузата нивата на естрогена и прогестерона в женското тяло много се променят. Затова често на жените се предписва хормонозаместителна терапия, която смекчава симптомите. Уви, този подход има немалко недостатъци и дори странични ефекти и много жени търсят алтернатива. 

Това е причината учените да насочват внимание към природни решения, сред които пчелното млечице, пчелния полен и цветния прашец, като потенциално решение за облекчаване не само на физическите симптоми на перименопаузата, но и за смекчаване на възможните рискове за здравето, след настъпването ѝ.

  • Пчелно млечице при менопауза

Що се отнася до здравословните проблемите при менопаузата, едно от основните клинични опасения е свързано с повишения риск от сърдечносъдови заболявания. Добрата новина е, че скорошно проучване откри, че консумацията на 150 mg пчелно млечице на ден в продължение на 3 месеца води до повишаване на „добрия“ HDL холестерол и значително намаляване на „лошия“ LDL. Изследването констатира, че пчелното млечице намалява общия холестерол и заключва, че природният продукт има потенциала да намали дислипидемията, свързана с менопаузата, за която се смята, че допринася за развитието на атеросклероза.

 

Много жени се сблъскват и с промени в настроението, и уморяемост, а последните проучвания сочат, че орална добавка с пчелно млечице допринася за справяне с тези симптоми на менопаузата.

 

Нещо повече – пчелното млечице облекчава депресията и тревожността. Според проучване, както при мъжете, така и при жените доза от 150 mg пчелно млечице за 6 месеца подобрява психичното здраве и така има благоприятен ефект върху цялостното качество на живот.

 

Според учените, този ефект на пчелното млечице се дължи на 0-хидрокси-транс-2-деценова киселина (HDEA) – ненаситена мастна киселина, която е уникална за пчелното млечице и има благоприятен ефект освен върху настроението, и върху здравето и еластичността на кожата

  • Пчелен полен при менопауза

Пчелният прашец намалява негативните симптоми, съпровождащи менопаузата, като горещи вълни, нощно изпотяване, промени в настроението и нарушения на съня, благодарение на способността да балансира производството на естроген.

 

В научно проучване 65% от жените, приемащи добавки с пчелен полен, са имали по-малко горещи вълни, по-добър сън, намалена раздразнителност, по-малко болки в ставите и подобрено настроение и енергиен тонус.

 

Пчелният прашец е естествено богат на антиоксиданти, има противовъзпалителни свойства и може да помогне за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, на които са особено уязвими жените в менопауза.

 

Оксидативният стрес уврежда клетките ни и с течение на времето хроничното възпаление може да причини големи щети на здравето, включително увеличаване на риска от хронични, автоимунни и неврологични заболявания, и дори рак. Така че приемът на антиоксиданти винаги е добра идея.

  • Цветен прашец (полен) при менопауза

 

Екстрактът от цветен прашец се използва като билково лекарство за облекчаване на предменструални, перименопаузални и менопаузални симптоми, като умора, горещи вълни, раздразнителност и безсъние

Въпреки че точният му механизъм на действие остава неясен за учените, клиничните проучвания не откриват естрогенна активност, което предполага, че не действа чрез модулиране на хормоните. Това е особено важно за пациентите с хормонално-чувствителни заболявания, които имат ограничени възможности за терапия и имат опасения от по-конвенционални методи за справяне с такива симптоми.

 

Проучванията сочат, че стандартизираният екстракт от полени е полезен за облекчаване на оплакванията, свързани с менопауза, особено в комбинация с екстракт с пчелно млечице

Екстрактът от цветен прашец демонстрира способност за намаляване на горещите вълни и подобряване на качеството на живот при жени в менопауза

 

Как да приемаме пчелно млечице, пчелен и цветен полен при менопауза?

Попитайте фармацевта си за Мелброзия – нехормонален продукт, създаден специално за жени, които преминават през периода на климактериум и менопауза. С балансирания си състав на естествени вещества, като пчелен полен (перга – смес от пчелен прашец и нектарен мед), пчелно млечице, цветен полен и мощния антиоксидант Ацерола, Мелброзия може да облекчи неприятните симптоми на жените, които търсят природни решения за облекчаване на симптомите на менопауза. 

 

Вече повече от 30 години жените от цял свят се доверяват на Мелброзия, заради естрогеноподобното действие на хранителната добавка, без страничните ефекти на хормоните. Мелброзия е естествено решение за по-позитивно, балансирано и леко преминаване през естествения период на промени в женското тяло. 

Потърсете Мелброзия в аптеките или поръчайте онлайн.

 

https://naturprodukt.bg/katalog/brand/melbrosia/

 

Източници: