Продукти
Търси по:

Обратно на училище! Как да се справим с въшките тази учебна година?

Училището и детската градина често водят у дома неканени гости. Лошата новина е, че въшките стават все по-резистентни срещу препаратите. Добрата – че има подходящи продукти за справяне и дори за предпазване от досадния и злепоставящ проблем. 

 

На пазара има много и различни продукти за справяне с главови въшки, което може да направи избора доста труден, особено когато имате нужда от незабавно решение на проблема. 


  • И така, какво да купите?
  • Кой продукт е безопасен за деца, бременни и кърмачки?
  • Колко ефективни са препаратите против въшки всъщност? 

 

Според Journal of Medical Entomology в САЩ 98% от въшките са развили резистентност към съществуващите препарати и вече се наричат „супер въшки“. Затова ви съветваме да избягвате инсектициди.

 

За щастие има какво да изберете, за да се справите с въшките и дори да се предпазите с тях.

 

Домашни средства срещу въшките

Разресването с лосион против въшки е препоръчително в борбата с паразитите. Можете да премахнете и без препарат гнидите (яйцата, закрепени за основата на косъма) и живите въшки със специален гребен и пинсети. Този вариант е препоръчителен за хора, които се интересуват от естествените подходи. Този метод обаче може да отнеме часове дни наред, а децата рядко имат нужното търпение да стоят на едно място.

Трябва да повтаряте процедурата всеки ден в продължение на поне 10 дни, за да сте сигурни, че сте изчистили всички въшки и гниди. Ако не го направите, яйцата ще се излюпят и въшките ще се появят отново. Повторете процедурата с гребена след още 2 седмици, за да сте сигурни, че въшките са изчезнали.

 

Никакви домашни рецепти, които твърдят, че убиват гнидите, не са доказано ефективни и медицински одобрени, така че е разумно да не ги прилагате. Народната рецепта газ, мас и оцет е много популярна от десетилетия в България, но такава маска може да увреди косата, да раздразни скалпа на детето и има токсичен риск от употребата ѝ.

 

Лосион против въшки с диметикон

 

Неслучайно препарати с диметикон са най-популярното средство за справяне с въшки във Великобритания. Диметиконът е нехимично, неинсектицидно вещество, който не убива въшките, чрез отравяне, а като ги покрие и ги задуши. 

 

Нарастващите нива на резистентност на въшките доведе до новия феномен “супер въшки” и това ограничава ефективността на базираните на инсектициди терапии против въшки по цял свят.

 

Поради механизма на действие на диметикона е много малко вероятно въшките да развият резистентност. Това е още едно предимство на продуктите с диметикон, като Падстоп, пред инсектицидните препарати.

Неблагоприятните ефекти от използването на диметикон са малко вероятни. В клинични изпитвания на лосион с диметикон по-малко от 2% от участниците са изпитали сърбеж или дразнене на скалпа или шията. Диметикон не се абсорбира през кожата и дори се използва в емолиенти и кремове за тяло. Това означава, че Падстоп лосион с диметикон не води до токсичен риск за детето и е напълно безопасен за използване дори от бременните.

 

Падстоп е лесен за употреба лосион – просто нанесете за 10 минути на косата и приложете маската, която е в комплекта. След това измийте с обичайния шампоан и разрешете внимателно със специалния гребен, който ще откриете в опаковката. Целта на разресването е да бъдат отстранени всички яйца (гниди) на въшките. Ако пропуснете дори една, рискувате нова атака на неканените гости. За щастие това прецизно разресване е по-комфортно за децата, защото диметиконът във формулата на Падстоп прави косата хлъзгава и гребенът минава през нея без да скубе.

 

Мога ли да предпазя детето си от въшки?

Да, можете!

В детската градина, в училище, на екскурзията, в спортния клуб и в кръжока по изкуства, детските глави често са близо една до друга. Падстоп Превент е удобен лосион за ежедневна профилактика, който предпазва от заразяване с въшки и от тяхното разпространение. Падстоп Превент може да се пръска дори и върху текстил и няма да увреди тъканите. Продуктът е безопасен за децата, богат е на растителни екстракти и дори има ефект на балсам за косата.

 

И така, сега знаете защо не е пропоръчително да използвате инсектициди за борба с въшките и още по-упоритите им наследници – “супер въшките”. 

Заредете арсенала срещу неканени гости – Падстоп и Падстоп Превент, и ще сте подготвени за “страничните ефекти” на учебната година.

 

Открийте продуктите Падстоп с до 15% отстъпка в аптеките и онлайн.

PADSTOP / ПАДСТОП

Източници:

4% dimethicone lotion: a subsidized treatment for head lice, bpac.org.nz

How Head Lice Is Treated, verywellhealth.com

How to choose the best head lice treatment, hairforceclinics.com