Продукти
Търси по:

Научно доказани ползи от маслото от вечерна иглика за женското здраве

Маслото в семената на вечерната иглика има богато съдържание на омега-6 мастни киселини, които са полезни за женското здраве, половата система, костите, сърцето и доброто състояние на кожата и косата. 

Научете повече за натуралното масло от растението, какви са предимствата от приема му и как може да се възползвате от тях.

Какво представлява маслото от вечерна иглика?

Вечерната иглика (Oenothera biennis) е цвете от Северна Америка, което се използва, както в традиционната, така и в модерната медицина. Жълтите му цветове се отварят при залез слънце – от там идва и името на растението. 

Маслото, извлечено от семената на вечерната иглика, се използва за облекчаване на предменструален синдром (ПМС), симптоми на менопауза, артрит, висок холестерол, акне и много други състояния.

 

Изчиства акнето

Гама-линоленова киселина (ГЛК/GLA), която се съдържа в маслото, помага за борба с акнето, като намалява възпалението на кожата и причинителите на лезии. В допълнение, GLA е доказан естествен хидратант за кожата.

 

Проучванията установяват, че добавки с гама-линоленова киселина намаляват, както възпалителните, така и невъзпалителните лезии от акне и така допринасят за успокояването и възстановяването на кожата.

 

Подпомага цялостното здраве на кожата

Според проучване от 2005 г., прием на перорална добавка с масло от вечерна иглика помага за изглаждане на текстурата на кожата, неутрализира следите от умора и подобрява еластичността, хидратацията и устойчивостта ѝ.

 

Гама-линоленовата киселина е необходима за нормалната структура и функция на кожата. Тъй като тя не може да произвежда GLA сама, изследователите смятат, че приемането на богата на веществото добавка помага за поддържането на цялостното здраве и добър външен вид на кожата.

 

Облекчава симптомите на ПМС

Маслото от вечерна иглика е много ефективно срещу неприятните симптоми на предменструален синдром (ПМС), като лошо настроение, раздразнителност и подуване на корема.

Изследователите смятат, че някои жени изпитват ПМС, като реакция на промените в нивата на хормона пролактин. В тялото гама-линоленовата киселина се превръща във веществото простагландин Е1, което помага за балансирането на пролактина. Така при редовен прием маслото от вечерна иглика облекчава неразположенията при ПМС.

Намалява болката в гърдите

Ако изпитвате силна болка в гърдите по време на менструация, приемането на добавка с масло от вечерна иглика може да ви помогне.

 

Според проучване от 2010 г. гама-линоленовата киселина в маслото намалява възпалението и помага за инхибиране на хормоните простагландини, които причиняват периодична болка в гърдите. Проучването установява, че приемането на добавка с масло от вечерна иглика в комбинация с витамини Е и B6 в продължение на шест месеца намалява тежестта на болката в гърдите.

 

Намалява горещите вълни

Маслото от вечерна иглика може да намали един от най-неприятните ефекти на менопаузата – горещите вълни.

 

Проучване установява, че жените, които приемат 500 mg дневно масло от вечерна иглика в продължение на шест седмици, изпитват по-рядко, по-малко тежки и по-кратки горещи вълни.

 

Жените, участвали в проучването, споделят, че с приема на добавката имат по-добра социална активност и отношения с околните и подобрена сексуалност.

 

Регулира високото кръвно налягане

 

В научно изследване от 2013 г., хората, които са приемали масло от вечерна иглика, са намалили високите стойности на кръвното си налягане. Изследователите заключват, че резултатът от приема на добавката дава „клинично значима разлика“ при регулиране на хипертонията.

За жалост засега няма достатъчно изследвания за влиянието на маслото от вечерна иглика при прееклампсия – състояние, което причинява опасно високо кръвно налягане по време и след бременност.

 

Помага за подобряване на здравето на сърцето

По данни на Министерството на здравеопазването 2-ма от 3-ма души в България умират от сърдечносъдови заболявания. Близо 70 000 са починали от сърдечни състояния у нас през 2019-а, сочи статистиката на Евростат.

Повечето хора със кардиологични заболявания имат възпаление в тялото. Според проучване от 2014 г. противовъзпалителният ефект на маслото от вечерна иглика помага за намаляване на холестерола в кръвта и така благоприятства общото здраве на сърдечносъдовата система.

 

Намалява нервната болка

Периферната невропатия е често срещан страничен ефект при диабет и други дегенеративни изменения. 

Изследванията сочат, че приемането на линоленова киселина, на която е богато маслото от вечерна иглика, помага за намаляване на симптомите на невропатия, като изтръпване, мравучкане, слабост и допринася за възстановяване на чувствителността към горещо и студено.

 

Облекчава болката в костите при артрит

Болката в костите често е причинена от ревматоиден артрит, хронично възпалително заболяване. Според проучванията гама-линоленова киселина в маслото от вечерна иглика има потенциала да намали болката при ревматоиден артрит, без да причинява нежелани странични реакции.

 

Има ли рискове от приема на масло от вечерна иглика?

Маслото от вечерна иглика се счита за безопасно. 

В редки случаи има леки страничните ефекти от приема му, които могат да включват разстроен стомах, стомашни болки или главоболие.

Изводът

Има редица научни доказателства, че маслото от вечерна иглика допринася за женското здраве и нормалната функция на половата, ендокринната и сърдечносъдовата система. Приемът на висококачествена добавка с веществото има благоприятен ефект за облекчаване на предменструалния синдром и симптомите на менопаузата. 

 

Попитайте фармацевта си за новата хранителна добавка PrimLife Evening Primrose Oil, произведена в Германия, която е с 500 mg пречистено масло от вечерна иглика. Всяка капсула съдържа полезни омега-6 мастни киселини – гама-линоленова, линолова и олеинова, обогатени с витамин Е и витамин В6.

 

Източници:

  • 10 Benefits of Evening Primrose Oil and How to Use It, healthline.com
  • Evening Primrose Oil – Uses, Side Effects, and More, webmd.com
  • Близо 70 000 са починали от сърдечни и съдови заболявания у нас през 2019-а, bntnews.bg