Продукти
Търси по:

МЕЛАТОНИН ЗА ПО-ДОБЪР СЪН

Хормонът мелатонин участва в регулирането на човешкия цикъл сън-събуждане, но изпълнява и други важни функции в тялото, като играе роля например в регулирането на телесната температура, метаболизма и кръвното налягане. Резултатите от научни изследвания показват също, че мелатонинът може да оказва положителен ефект върху имунната система и действа като антиоксидант.

Мелатонинът е хормон, който се секретира, когато е тъмно, в малка жлеза в мозъка (епифизата), в която серотонинът образува изходния материал за т.нар.
хормон на съня. Освен това мелатонинът се произвежда в малки количества в храносмилателния тракт.  Хормонът до голяма степен отговаря за вътрешния ни часовник, като контролира кога се уморяваме и кога се събуждаме.

Нивата на мелатонин намаляват с възрастта Веднага след като мелатонинът се освободи, нивото му в кръвта се повишава, достигайки пик около 2 часа сутринта и след това отново пада до сутринта. В млада възраст тялото произвежда по-големи количества мелатонин. Производството му обаче намалява с напредване на годините. На 60-годишна възраст епифизната жлеза отделя едва половината от количеството мелатонин, секретирано на 20-годишна възраст. В допълнение към прякото контролиране на цикъла сънбодърстване, хормонът влияе и върху други свързани процеси като бъбречната функция, кръвното налягане, телесната температура и имунната система.

Тъй като мелатонинът е пряко свързан с излагането на слънчева светлина, нивата му са по-високи през зимата, тъй като дните са по-кратки. Последствията понякога са повишена сънливост и състояния, известни
като „зимна депресия“. Действие и области на приложение Смята се, че поради присъщите му свойства мелатонинът има ефект срещу рак и други заболявания.
Експериментите с животни са показали също, че имунната система може да се активира с мелатонин, така че да се произвеждат повече антитела срещу вируси и бактерии.

В допълнение се твърди, че хормонът предпазва клетките от увреждане, причинено от тежки метали като живак. В много страни той се рекламира също като ефективен антиоксидант, който помага при широк спектър от заболявания като джет лаг, зимна депресия, нощно високо кръвно налягане или проблеми с паметта. В САЩ мелатонинът се предлага без рецепта в аптеките с многостранни показания, в повечето европейски страни обаче той се е използвал досега единствено за лечение на нарушения на съня или джет лаг. При това = мелатонинът играе важна роля в превенцията на рака и в укрепването на имунната система. Суперхормонът може също така да забави стареенето на клетките и затова често се нарича чудодейно лекарство против стареене в САЩ. Над 100 научни публикации по света вече потвърждават и антиоксидантния ефект на мелатонина.

Храни с високо съдържание на мелатонин

Всеки, който страда от безсъние, може чрез съзнателна диета да допринесе за подобряване на качеството на съня си, тъй като някои храни съдържат мелатонин.
Овесът, царевицата, оризът, пшеницата и ечемикът са особено добри
източници.

Тези храни съдържат
между 1 000 и 1 800 pg (1 000 000 пикограма = 1 милиграм) мелатонин на грам. В допълнение към овесените ядки, мюслито и др., следните храни са добро ънотворно средство поради съдържанието на мелатонин в тях:

l боровинки
l шам-фъстък
l череши
l ягоди
l домати
l банани

 

Семената и ядките като слънчогледови семки, синапено семе, орехи, фъстъци и мляко също съдържат малки количества мелатонин. Мелатонин от аптеката
По принцип мелатонинът със съдържание от 2 mg се отпуска по рецепта в страни като Германия например. В много други страни обаче като САЩ или Холандия не се изисква рецепта и потребителите могат да получават все повече над допустимия 1 mg под формата на таблетки или спрейове.
Лекарството Circadin, което е одобрено в ЕС, се използва за краткотрайно лечение на първична инсомния (лошо качество на съня).

В повечето европейски страни, включително в България, са разрешени хранителни добавки под формата на таблетки, капсули, капки и спрейове с максимална доза от 1 mg. Това се дължи на факта, че досега липсват убедителни проучвания, които могат да потвърдят в достатъчна степен ефекта и поносимостта на мелатонина и да изключат страничните ефекти.

По правни причини мелатонинът или продуктите, съдържащи мелатонин, не би следвало да се предлагат в търговската мрежа или в онлайн магазини, затова е разумно човек да се снабдява с мелатонинови продукти единствено в аптеката.