Продукти
Търси по:

Маслото от алпийски клек е натурална помощ при травми, артритни болки и преумора

Етеричните масла придобиват все по-голяма популярност като възможни алтернативи на лекарствата. В тази статия ще разгледаме ползите за здравето на маслото, извлечено от игличките на алпийския клек.

 

Какво е етеричното масло от алпийски клек?

Натуралното масло се извлича от вечнозеления алпийски клек (Pinus mugo или dwarf pine) – вид бор, който достига до 3,5 – 4 м височина и се среща в Пиренеите, Алпите, Карпатите, северните Апенини и по-високите планини на Балканския полуостров.

В България смолистият сок, извлечен чрез „почукване“ на живо дърво се използва от планинските жители за приготвяне на ароматен чай.

 

Маслото от игличките на алпийски клек има изразен приятен дървесен аромат и е с балсамов цвят.

 

За какво помага маслото от алпийски клек?

Подобно на много други етерични масла, тези от бор намират приложение в традиционната медицина от векове.

 

Дестилатът, извлечен от иглички на младо дърво, се използва във фармацевтичните балсамови препарати, поради своето антивирусно, антисептично, антимикробно, дезодориращо и тонизиращо действие.

Приема се перорално за лечение на възпалено гърло, бронхит, сърдечни и бъбречни заболявания, и се прилага външно за мускулни болки, ревматизъм, лумбаго и ишиас


  • Отваря дихателните пътища

Маслата от бор са деконгестанти, тоест свиват съдовете и намаляват отока в носа, и са отхрачващо средство, което ги прави предпочитано средство при хрема и запушване. Използвайте етеричното масло от алпийски клек за инхалация, за да облекчите симптомите на астма, бронхит, кашлица, проблеми със синусите, болки в гърлото и други възпаления на лигавиците.

 

  • Подпомага кръвообращението на мускулите и ставите

Всички изпитваме болка, но понякога трябва да се справим с по-остри състояния, като травми, подагра и артритно възпаление.

 

Маслото от алпийски клек е рубефациент, което означава, че увеличава притока на кръв при втриване върху кожата. Повишеният кръвен поток може да помогне за намаляване на болката и възпалението, което го прави много подходящо при тези състояния.

Използвайте маслото от алпийски клек за бързо облекчение при болки, скованост и травми, чрез втриване в областта на кръста, гърба, краката и ставите. 

 

  • Помага при умора и изтощение

За много от нас 24 часа в денонощието не са достатъчни. Има безкрайни списъци със задачи, работа, която се трупа, винаги сме в движение.

Вниманието ни е е насочено в толкова много различни посоки, че не е чудно, че се чувстваме постоянно изтощени. Масаж с масло от алпийски клек може да помогне за успокояване на свръхстимулираното тяло и нервна система.

 

  • Намалява възпалението в кожата

Етеричното масло от алпийски клек облекчава симптомите на възпалителни кожни заболявания, като акне, екзема и розацея. Под формата на компреси се използва и за лечение на рани, но е важно да не нанасяте чисто, а разредено масло, за да не предизвикате допълнително раздразнение.

 

Как да се възползваме от ползите на маслото от алпийски клек?


  • Използвайте дифузер

Разпръскването е един от най-популярните начини за използване на етерични масла.

Можете да освежите въздуха в стаята, като го наситите с приятния аромат на бор, с няколко капки етерично масло от алпийски клек в дифузера с вода. 

 

  • Добавете към ваната си

Етеричните масла могат да се използват и във ваната. Добавете няколко капки масло от алпийски клек към топлата вода след напрегнат ден, за да се отпуснете и релаксирате по-бързо.

 

  • Прилагайте го локално

Етеричното масло може да се използва локално, чрез директно втриване и масаж, за облекчаване  на мускулни и ставни болки, отпускане и възстановяване след тренировки и намаляване на болката при травми.

Тъй като нанасянето на концентрирано масло от алпийски клек може да предизвика алергични реакции, е важно да не го прилагате директно, а разредено с други масла. Формулите на Алгасан с алпийски клек се предлагат в оптимална концентрация на чисто масло от иглички на алпийски клек, в комбинация с екстракт от арника, витамин Е, ментол, камфор и други натурални вещества. Алгасан се предлага в 5 удобни форми – на гел, крем и спрей и може да бъде закупен онлайн или в аптеките.

 

Изводът

Много от нас познават боровите масла, заради приятния им аромат, но у нас се знае твърде малко за медицинските и фармацевтични свойства на маслото от алпийски клек. 

Серията Алгасан с чисто масло от алпийски клек облекчава болките в ставите и мускулите, помага при разтежения, ставни и артритни болки, както и при битови и спортни травми. И ни помага да се движим свободно.

Източници: