Продукти
Търси по:

Магнезиев дефицит – как да го разпознаем и защо не бива да го пренебрегваме

Магнезият е свързан с правилната функция на мускулите, кръвоносните съдове и сърцето и с психичното ни здраве

 

Магнезият е микроелемент с изключителна важност за функционирането на тялото ни. Той играе ключова роля за поддържане на стабилен сърдечен ритъм и  регулиране на кръвното налягане, за правилната мускулна и нервна функция на организма и за производството на енергия.

Дори леко понижение на нивото на магнезий може да окаже негативно влияние на здравия сън, настроението ни и дори на сърдечносъдовата ни система. 

Тежкият дефицит може да е дори животозастрашаващ. 

 

Научете кои симптоми са характерни за магнезиев дефицит и как да се справите с него.

 

  1. Мускулна слабост, крампи и умора

Тъй като магнезият е електролит, необходим за мускулната функция, може да забележите, че страдате от чести спазми по време на физическа активност.

 

Друг специфичен признак на дефицит на магнезий е мускулната слабост, известна още като миастения. Слабостта и умората са причинени от загубата на калий в мускулните клетки – състояние, свързано с дефицит на магнезий.

 

Магнум Антиспазми е комплекс с благоприятно действие при оплаквания от болезнени крампи или от постоянно повтарящо се потрепване на клепачите. Хранителната добавка с калий, витамин E, магнезий и витамин В6 подпомага мускулните съкращения, регулира йонния транспорт от междуклетъчното пространство към клетката, с което подпомага работата на контракциите и деконтракциите на мускула, има антиоксидантно действие и ползотворно влияние върху абсорбирането на минералите.

 

  1. Високо кръвно налягане и аритмия

Дефицитът на магнезий може да повиши кръвното налягане, което от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания. 

Неравномерният сърдечен ритъм е сред най-сериозните последствия от магнезиев дефицит. Симптомите на аритмия са леки в повечето случаи, а често няма такива. При някои хора обаче ниските нива на магнезий могат да причинят пауза между сърдечните удари.

Други възможни симптоми на аритмия включват: замаяност, задух, болка в гърдите, припадък.

В най-тежките случаи аритмията може да увеличи риска от инсулт или сърдечна недостатъчност.

 

Магнезиевите добавки могат да понижат кръвното налягане и да намалят симптомите на аритмия.

Магнум Кардио е хранителна добавка за нормалното функциониране на сърдечносъдовата система. Освен магнезий и витамин B6, формулата съдържа и екстракт от глог, който допринася за нормалното кръвооросяване на сърцето и за релаксацията на коронарните съдове.

 

  1. Главоболие, умора, тревожност и депресия

Магнезият има роля за невротрансмитерите, които помагат за контролиране или блокиране на болката. Дефицитът му може да се прояви със силно главоболие и мигрена.

 

Някои невротрансмитери изискват магнезий, за да функционират правилно.

Страничните ефекти от магнезиев дефицит включват симптоми като апатия и липса на емоции. 

Проучванията свързват ниските нива на магнезий с повишен риск от депресия и тревожност.

Нещо повече, дефицитът на магнезий може да влоши качеството ни на сън, допринасяйки за синдром на неспокойните крака и за нощни мускулни спазми. Добавките с магнезий може да помогнат за отпускане на мускулите, което да намали неконтролируемото потрепвате и движение на краката по време на сън.

 

Магнезиевите добавки с витамин В6 подпомагат успокояването на нервната система при високи нива на стрес, като допринасят за поддържането на нормалната психична функция и намаляват чувството на отпадналост, безпокойство и умора. Магнум Антистрес съдържа във формулата си и хмел, който има благоприятно и релаксиращо въздействие.

 

От колко магнезий се нуждаем и как да си го набавим?

Дневните нужди от магнезий в милиграми са както следва:

Възраст  Мъже (в мг) Жени (в мг)
0-6 м 30  30
7-12 м 75 75
1-3 г. 80 80
4-8 г. 130 130
9-13 г. 240 240
14-18 г. 410 360
19-30 г. 400 310
31+ г. 420 320

 

Освен чрез хранителни добавки, като Магнум Антиспазми, Магнум Кардио и Магнум Антистрес, дефицитът на магнезий може да бъде компенсиран, чрез повишена консумация на някои храни, богати на магнезий, като:

  • Плодове – авокадо, банани, смокиня, ананас, маракуя
  • Зеленчуци – спанак, бобови култури, леща, карфиол и картофи
  • Ядки – кашу (съдържа 300 мг магнезий на 100 г или почти цялата необходима дневна доза за жените и около 70% от тази при мъжете), фъстъци и бадеми 
  •  Семена – тиквено семе и сусам

В заключение

Магнезият допринася за нормалната мускулна функция и сърдечносъдовото ни здраве, помага за борбата със симптомите на стреса и благоприятства качествения сън. 

Достатъчният му прием подобрява здравето, настроението и качеството ни на живот на всяка възраст.