Продукти
Търси по:

ЛЕЧЕНИЕ НА ХОРМОНАЛНИ НАРУШЕНИЯ: ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА БАЛАНС

Липсата на хормони разстройва нашата система – при това не само по
време на менопауза. Какви заместители има, помага ли промяната на хранителните навици и в кои случаи е необходима оперативна намеса.

 

Конвенциална медицинаn Менопауза: Хормонзаместителна терапия

Това, което започва прогресиращо да липсва от хормоните, може да бъде възстановено на тялото. Хормонзаместителната терапия е свързана с рискове (рак на гърдата, тромбоза), но експертите твърдят, че те могат да бъдат сведени до минимум със съвременни препарати и персонализирано лечение. Биоидентичните хормони, например, са моделирани по човешки образец. Те се произвеждат в лаборатория от веществото диосгенин,
което от своя страна се получава от корен на див ям (Дискорея). Хормоните се приемат под формата на таблетки или се прилагат върху кожата (пластир, спрей, гел). Терапията работи най-добре, ако се започне отрано (на възраст между 45 и 53 години).

Диабет: Инсулин и таблетки

Страдащите от диабет тип 1 (и някои от тип 2) трябва да доставят на тялото си липсващия инсулин. Инжектира се подкожно с инсулинови писалки или помпи. Освен това е необходим редовен контрол на кръвната захар – с капка кръв и измервателен уред или чрез сензор, имплантиран в горната част на ръката. Много диабетици от тип 2 приемат хапчета за регулиране нивата на кръвната захар.

Щитовидна жлеза: медикаменти и операция
Хиперфункция на щитовидната жлеза (например поради образувания или Базедова болест) се лекува с тироидни блокери. Ако това не е достатъчно, може да се обмисли лечение с радиоактивен йод или
операция. В случай на хипофункция (например поради тиреоидит на Хашимото), засегнатите приемат хормона тироксин под формата на таблетки.

Надбъбречна жлеза: медикменти и операция
Нарушения във функцията на надбъбречните жлези също се лекува с хормонзаместителна терапия или чрез инхибиращи медикаменти, в зависимост от причината (недостатъчна функция или хормонално свръхпроизводство). В случай на хиперфункция или тумори се извършва операция и/или лъчетерапия.

Натуропатия

Менопауза: Стил на живот и фитотерапия

По време на спорт се отделят допамин и серотонин, които имат мотивиращ и повдигащ настроението ефект, повишават концентрацията и способстват за позитивна нагласа. Всеки, който консумира много растителни храни, като варива, ленено семе или соя, доставя на тялото си фитохормони, които могат да помогнат при климактерични оплаквания. Натуропатите препоръчват фитоекстракти например от червена детелина или корен и плод на кудзу под формата на хранителни добавки. Съдържащите се в тях изофлавони са със структура, подобна на човешкия хормон естроген. Активните вещества в черния кохош също могат да помогнат при горещи вълни и прекомерно потене. За разлика от червената детелина, те не се свързват с естрогенните рецептори, така че не стимулират клетъчния растеж. Следователно, черният кохош е добра алтернатива за пациенти с рак на гърдата и тежки симптоми на менопауза. Жълтият кантарион подобрява настроението, хмелът облекчава нервността. Салвията инхибира изпотяването, а чай, приготвен от сибирски ревен или аврамово дърво, може да противодейства на твърде бързото намаляване на естроген.

Диабет: Начин на живот и лечебни растения

Някои диабетици от тип 2 могат да се справят без лекарства, като променят начина си на живот (диета, упражнения). Съпътстваща терапия с лечебни растения може да има положителен ефект, особено при диабет тип 2. Добро действие има например артишокът. Белият трън и джинджифилът също оказват положително влияние върху метаболизма на глюкозата. Проучванията показват, че активните вещества в дървото Джамбул имат понижаващ кръвната захар ефект.

Щитовидна жлеза: йод или селен?

След консултация с ендокринолог човек трябва да се увери, че приема достатъчно йод. Рибата, водораслите, млякото и йодираната готварска сол са добри източници. Важно: Пациентите с Хашимото не трябва да консумират твърде много йод! За тях е препоръчителен приемът на селен. Микроелементът подпомага нормалната функция на щитовидната жлеза. Бразилските орехи и зелето съдържат много от полезния микроелемент.

Надбъбречна жлеза: редукция на стреса

Хроничният стрес може да претовари надбъбречните жлези. За да се предотвратят нарушения на съня, храносмилателни смущения, затлъстяване и пр., трябва да се обръща съзнателно внимание на регулярното разтоварване на стреса и адекватната релаксация.