Продукти
Търси по:

Кое растение има свойства на натурален антибиотик при респираторни инфекции?

С настъпването на пролетта, започват и все по-честите респираторни боледувания, особено при децата. Моментът е идеален да се запознаете се с ефекта на естествения имунистимулант и “заместител” на антибиотиците Пеларгониум.

 

Коренът на Африканския здравец има доказани лечебни, имуностимулиращи, антивирусни и антибактериални свойства. Член на семейството на мушкатото, Пеларгониумът, известен още като африкански здравец, е роден в Южна Африка.

Пеларгониумът от векове се използва от племената зулу за лечение на различни болести. За първи път се появява във Великобритания през 20-те години на миналия век, когато Чарлз Стивънс, страдащ от туберкулоза, пътува до Южна Африка в търсене на лек. Той се завръща у дома напълно възстановен, след като се лекува с Пеларгониум. 10 години по-късно той вече произвежда лекарство от корена на растението, под формата на таблетки за смучене и капсули.

 

Днес коренът от Пеларгониум се използва като естествена алтернатива на антибиотиците, за лечение на симптоми на инфекции на горните дихателни пътища, като настинки, кашлица и болки в гърлото. Предотвратява вторични инфекции като бронхит. 

Вижте какво казва науката за Пеларгониум.

 

Фармакология на билката

Фактът, че билковите екстракти могат да действат на фармакологично ниво като интелигентни смеси, е интригуващ за учените и пациентите по цял свят. Един такъв пример може да бъде коренът на Pelargonium sidoides. Неговото фитохимично съдържание е забележително, посочват Кери Боне и Саймън Милс в книгата “Принципи на билковата фармакология”, 2013 г.  

Течен препарат от екстракт от Пеларгониум (EPs 7630) доказва ефективността си в няколко клинични изпитвания. Мета-анализ, публикуван през 2008 г., разглежда ефекта му при остър бронхит. Включени са шест рандомизирани проучвания с резултати при общо 1647 пациенти (лечебни и контролни плацебо групи). Едно проучване сравнява Пеларгониум с не-антибиотично лечение (N-ацетилцистеин); другите пет проучвания тестват Пеларгониум срещу плацебо. В две изпитания възрастта на участниците е от 6 до 12 години и от 6 до 18 години. В останалите проучвания са включени възрастни. Основните констатации са:

 • Всички проучвания съобщават за клинични резултати, доказващи, че Пеларгониум има ползи при лечение на остър бронхит
 • Мета-анализът на четирите плацебо-контролирани проучвания, включващи възрастни, доказва, че коренът на Пеларгониум значително намалява симптомите на бронхит до 7-мия ден на прием
 • Продължителността на заболяването е значително по-кратка при пациентите, лекувани с Пеларгомиум, в сравнение с плацебо. Тези, които са приемали Пеларгомиум, са успели да се върнат на работа 2 дни по-рано от пациентите, лекувани с плацебо
 • Пациентите са забелязали лечебен ефект по-рано при прием на Пеларгомиум, отколкото при плацебо

 

 

Пеларгониум демонстрира повишаващ имунитета ефект, както и антибактериални и антивирусни свойства и способността да предотвратява адхезията (прилепването) на бактериите към епителните клетки, се посочва в “Учебник по природна медицина”, 2020 г, на Джоузеф Е. Пиццорно и Майкъл Т. Мъри. 

В едно проучване 103-ма пациенти с остър риносинузит с предполагаем бактериален произход, са приемали или екстракт от Пеларгониум (EPs 7630), или плацебо в доза от 3 мл три пъти дневно за 22 дни. Средното намаление на оценката за тежест на синузита е 5,5 точки в групата, приемала Пеларгониум, в сравнение с 2,5 точки в групата на плацебо. Разликата от 3 точки е резултат, който се потвърждава от всички останали обективни параметри за измерване на състоянието на пациентите и в двете групи.

 

Как работи?

Изследователите смятат, че екстрактът от корен от Пеларгониум убива бактериите и предотвратява прилепването им към повърхностите в тялото, посочват от медицинската медия WebMD.

В лабораторни проучвания е доказано, че билката има ефект, не само срещу бактерии, а убива и вируси, като същевременно подсилва имунната система. Медицински проучвания показват, че може да намали симптомите на обикновената настинка и бронхит.

 

Употреба и ефективност

 • Бронхити

Възрастните и децата с бронхит, които започнат прием на стандартизиран екстракт от корен на Пеларгониум в рамките на 48 часа след първите симптоми, се възстановяват по-бързо след 7 дни лечение.

 • Белодробни заболявания, които затрудняват дишането (ХОББ)

Приемът на стандартизиран екстракт от корени на Пеларгониум (Pelargonii sidoidi radix), заедно със стандартното лечение, намалява броя на пристъпите на ХОББ, при хора с умерена и тежка форма на заболяването. Лекарствените продукти с Пеларгониум могат да намалят симптомите на ХОББ и употребата на антибиотици по време на обостряне на заболяването, както и да съкратят времето на лечение.

 • Обикновена настинка

Редица изследвания показват, че приемането на екстракт от Пеларгониум може да помогне за намаляване на симптомите и излекуване на обикновената настинка след 10 дни. При деца с астма, които имат настинка, капки от корен на Пеларгониум могат да помогнат за намаляване на кашлицата и другите симптоми, като хрема и запушен нос.

 • Възпалено гърло и подути сливици (тонзилофарингит, ангина)

При деца, страдащи от възпалено гърло и подути сливици, екстрактът от корен на Пеларгониум намалява болката и затрудненото преглъщане след 4 дни лечение.

Прием

Възрастни и деца над 12 г.: 

 • При възпаление на горните дихателни пътища и бронхит: 30 капки от лекарствен продукт със стандартизиран екстракт от Пеларгониум (EPs® 7630, Dr. Willmar Schwabe Pharmaceuticals) три пъти дневно в продължение на 7 дни. Същият екстракт се използва и под формата на таблетки и се препоръчва прием на 20 мг три пъти дневно в продължение на 7 дни.
 • За белодробно заболяване, което затруднява дишането (ХОББ): 30 капки от лекарствен продукт със стандартизиран екстракт от Пеларгониум три пъти дневно в продължение на 24 седмици. Под формата на таблетки – 20 мг три пъти дневно за същия период.
 • При обикновена настинка: 30-40 капки три пъти дневно от стандартизиран екстракт от Пеларгониум, или 1 таблетка 3 пъти дневно за 10 дни.

 

Деца 

 • При възпаление на горните дихателни пътища и бронхит за деца между 6 и 12 г. 20 капки от лекарствен продукт със стандартизиран екстракт от Пеларгониум три пъти дневно в продължение на 7 дни. Под формата на таблетки – 20 мг два пъти дневно в продължение на 7 дни. При деца между 1 и 6 години – 10 капки, три пъти на ден.
 • При обикновена настинка за деца между 6 и 12 г. – 10-20 капки три пъти дневно или 2 таблетки по 20 мг на ден (сутрин и вечер) от лекарствен продукт със стандартизиран екстракт от Пеларгониум. За деца между 1 и 5 г – 5-10 капки 3 пъти дневно.

 

Консултирайте се с вашия лекар, при първи симптоми на настинка и грип и приемайте лекарствен продукт с екстракт от корен от Пеларгониум, според неговите предписания.

 

Източници:

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/pelargonium-sidoides

 • “Учебник по природна медицина”, 2020 г, Джоузеф Е. Пиццорно и Майкъл Т. Мъри 

https://www.sciencedirect.com/book/9780323523424/textbook-of-natural-medicine

 • “Принципи на билковата фармакология”, 2013 г., Кери Боне и Саймън Милс

https://www.sciencedirect.com/book/9780443069925/principles-and-practice-of-phytotherapy

 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1135/umckaloabo