Продукти
Търси по:

Как уридинът регенерира увредените периферни нерви?

Уридинът е компонент на РНК, който допринася за нормалното функциониране на периферната нервна система, подобрява мозъчната функция, облекчава нервната болка, изтръпването и мравучкането и защитава сърцето. 

 

Изследванията разкриват, че уридин може да укрепи и преструктурира синапсите (контакта) на невроните, да подобри паметта и здравословния сън и да облекчи последствията от стреса. 

Научете какви са предимствата на уридин за периферната нервна система и кои други съставки облекчават състояния, свързани със скованост, болка, изтръпване, мравучкане и безчувственост в крайниците.

Какво е уридин?

Въпреки сложното си име, уридинът всъщност е напълно естествен градивен елемент, изключително важен за правилното функциониране на човешкия организъм.

 

Знаете какво е ДНК – малката двойна спирала, която кодира всичките ви гени. РНК е нейната “братска” молекула, в която ДНК съхранява вашата генетична информация. 

 

РНК или рибонуклеинова киселина я “превежда” под формата на протеини.

За целта използва рибонуклеотид, наречен уридин – нуклеотида урацил, свързан с рибоза (пет въглеродна захар).

 

Уридинът има редица доказани медицински ползи, особено в съчетание с фолиева киселина и витамин Б12, и затова е точно в такава комбинация в Невраксил

Уридин играе важна роля за здравето на мозъка и когнитивната функция, тоест за паметта и концентрацията, и ни помага в борбата със стреса. Може да намали болезнеността, да облекчи сковаността и изтръпването на крайниците и мравучкането, защитава митохондриите, намалява симптомите на белодробните заболявания, има благоприятен ефект при депресия и подобрява качеството на съня.

 

Черният дроб произвежда уридин под формата на уридин монофосфат (UMP) и го отделя в кръвта. Уридинът може да съществува и като уридин трифосфат или уридин-5-монофосфат. 

Редица изследвания сочат, че приеман под формата на добавка благоприятства здравето и функцията на периферни нерви.

Какво е периферна невропатия?

Периферна невропатия наричаме състояния, при които нервите, които пренасят съобщения между мозъка и гръбначния мозък, и останалата част на тялото, са увредени или болни.

 

Периферните нерви изграждат сложна мрежа, която свързва мозъка и гръбначния мозък с мускулите, кожата и вътрешните органи. Периферните нерви тръгват от гръбначния мозък и са подредени по линии в тялото, наречени дерматоми. Обикновено увреждането на нерв засяга един или повече дерматоми, които могат да бъдат проследени до определени области на тялото. Увреждането на тези нерви прекъсва комуникацията между мозъка и други части на тялото и може да наруши движението на мускулите, да попречи на нормалното усещане в ръцете и краката и да причини болка, слабост, скованост, парене и мравучкане.

Има няколко различни вида периферни невропатии, които се пораждат по разнообразни причини. Те обикновено се класифицират, според проблемите, които причиняват, или това, което е в основата на увреждането. 

Сред най-честите са синдром на карпалния тунел (травматично нараняване, често срещано след хронична повтаряща се употреба на ръцете и китките, като например при използване на компютър) и диабетна невропатия.

 

Периферните невропатии са чести във всички възрастови групи – срещат се, както при хората, които работят на бюро, така и при тези, които извършват тежка физическа дейност. Засягат около 3-4% от хората над 55 години.

 

Как уридинът помага при увреждане на периферните нерви и невропатията?

Доказателствата от клинични проучвания показват, че когато уридин се комбинира с витамин В12 и фолиева киселина, той може драстично да намали болезнената чувстителснот и симптомите като парене, изтръпване, безчувственост и мравучкане, свързани с периферна невропатия. 

Уридинът намалява размера на неврологичната увреда. 

Тези ефекти са потвърдени от много клинични проучвания по цял свят, които разглеждат състояния, като синдром на карпалния тунел, диабетна невропатия, дископатия и радикулит. 

Уридинът участва в изграждането на клетъчните мембрани и миелиновите обвивки на нервите. Той има важна роля в образуването на дендритите (разклоненията на нервната клетка, чрез които тя приема и предава информация) и така подпомага здравето и функцията на периферната нервна система.

Това е причината уридин да облекчава симптомите на чести неврологични заболявания, като цервикален радикулит, ишиас, лумбаго, изтръпване и болка в гърба, безчувственост и мравучкане в крайниците.

 

Всички научни доказателства обвързват благоприятното действие на уридина при възпалителни и дегенеративни процеси, засягащи периферните нерви, с комбинирането му с витамин B12 и фолиева киселина (B9) и екстракт от женшен. 

 

Какво още помага на здравето на периферната нервна система?

Формулата на растителния продукт Невраксил с уридин, витамин B12 и фолиева киселина неслучайно е подсилена с екстракт от женшен и магнезий.

Женшенът, или коренът на растението Panax, е добре познат в Източната народна медицина. Широко се използва в Китай, Корея и Япония от хиляди години, а все повечето научни доказателства за фармакологичните и физиологичните му свойства, са причина днес женшенът да е популярно лечебно средство и в Западния свят.

Активните съставки в билката са гинзенозиди, или ​женшен сапонини. Проучванията показват благоприятните му ефекти при широк спектър от хронични състояния, сред които сърдечносъдови заболявания, имунен дефицит

и заболявания на черния дроб. Екстрактът от растението има антиоксидантно, противовъзпалително и имуностимулиращо действие.

 

Широко проучени са благоприятните ефекти на женшена при невродегенеративни заболявания.

 

Женшенът спасява невронните клетки. Неговите компоненти имат широк спектър на действие в централната нервна система. Тези ефекти включват повишена клетъчна преживяемост, удължаване на растежа на невроните и предотвратяване на смъртта им при различни увреждания и заболявания.  

 

Магнезият е четвъртият по количество микроелемент в човешкото тяло. Той участва в повече от 300 вида ензимни реакции, играе важна роля в много метаболитни процеси.

Магнезиевият дефицит обаче е широко разпространен. За щастие микроелементът се усвоява добре под формата на добавки и по тази причина се препоръчва допълнителния му прием.

Магнезият е от съществено значение за оцеляването и функционирането на невроните: той участва в сигналната трансдукция, образуването на миелиновата обвивка на нервните влакна и синапсите (контакта на нервните клетки), и регулацията на предаването на невротрансмитери, като допамин и серотонин (известни като хормоните на щастието). 

Много проучвания показват, че магнезият може да насърчи растежа на аксоните (нервните влакна, които провеждат импулса) и деленето на нервните стволови клетки. 

Дефицитът на магнезий е тясно свързан с диабетна периферна невропатия и различни невродегенеративни заболявания, като болест на Паркинсон и Алцхаймер. В обобщение – магнезият играе съществена роля в поддържането на здравето на нервната система.

 

Как да се възползваме от ефекта на тези полезни съставки за регенериране на увредените периферни нерви?

 

Приемането на растителния продукт Невраксил по 1 капсула на ден в продължение на 3 месеца, или по препоръка на специалист, като курсът може да се повотри след месец пауза, може да допринесе за здравето на периферната нервна система.

Продуктът е комбинация на екстракт от женшен и уридин-5-монофосфат, заедно с фолиева киселина, вит. B12 и магнезий, които се грижат за периферната нервна система.

Търсете Невраксил в аптеките без рецепта.

 

Източници:

7 Uridine Benefits + Sources, Side Effects, Stacks & Dosage, supplements.selfdecode.com

Understanding Peripheral Neuropathy – the Basics, www.webmd.com

Use of Ginseng in Medicine: Perspectives on CNS Disorders, bioline.org.br

Magnesium Promotes the Regeneration of the Peripheral Nerve, frontiersin.org/articles