Продукти
Търси по:

Как магнезият ни предпазва от стреса и вредното му въздействие за организма

Защо дефицитът на магнезий ни прави по-стресирани и как да си набавим микроелемента пълноценно, за да неутрализираме негативните последствия от безпокойството?

 

Ако изпитвате безпокойство, апатия, неспокоен сън, главоболие и уморяемост, е възможно често срещан, но пренебрегван хранителен дефицит, да допринася за вашите симптоми: магнезий

 

Този микроелемент играе важна успокояваща роля в мозъка и тялото и неслучайно му се носи слава на „естественото успокоително от природата“. Дефицитът на магнезий може да ни накара да се чувстваме уморени, стресирани и неспокойни.

В тази статия ще насочим вниманието към магнезия и неговата важна функция за неврологичното и психическо здраве. 

Какво е магнезий и защо е важен?

Магнезият е основен минерал (каквито са калцият и желязото) и има много важни функции в тялото. Той участва в около 80% от процесите в човешкия организъм, сред които производството на енергия. Това е причината при дефицит на магнезий да се чувстваме уморени и да нямаме добър енергиен тонус.

Магнезият играе жизненоважна роля за здравето на мозъка, контролирането на стреса и тревожността. Минералът блокира стимулиращите невротрансмитери, свързва се с рецепторите за спокойствие в мозъка и така ни помага да се отпуснем. Освен това, регулирайки хормоните на стреса, като кортизол, магнезият има влияние върху системата на тялото, която е отговорна за управлението и реагирането на стреса. 

Магнезият действа като спирачка на нервна система, предпазвайки я от пренапрежение.

 

Колко магнезий трябва да приемам на ден?

 

Препоръчителният дневен прием на магнезий е 400-420 mg/ден за мъжете и 310-320 mg/ден за жените. Нивата на магнезий са ключови за справяне със стреса и пълноценното усвояване на други важни витамини и вещества, като вит. Д. 

Въпреки това в развитите страни около 10%-30% от населението има дефицит на магнезий.

 

Днес комбинацията от промишленото земеделие, преработването на храните и дългосрочния стрес са сред основните причинители на магнезиев дефицит.

Основно разчитаме на хранителни източници, за да си набавим магнезий и други минерали. Сред най-богатите на магнезий храни са авокадо, банани, смокини, ананас, маракуя, спанак, бобови култури, леща, карфиол, картофи, кашу, фъстъци, бадеми, тиквено семе и сусам.

 

За жалост количеството на магнезий, желязо и калций в храната, която консумираме, драстично е намаляло през последните 70-100 години.

 

От една страна това се дължи на съвременните земеделски процеси, които са изчерпали магнезия и други минерали от почвата. Това означава, че дори ако имате здравословна диета, богата на зеленчуци, ядки и семена, е твърде възможно да имате магнезиев дефицит.

 

От друга страна днес консумираме повече преработени храни, които съдържат значително по-малко количество магнезий и други важни микроелементи и полезни вещества. Някои техники за обработка на зърнените храни могат да намалят с до 80% съдържанието на магнезий.

 

Това естествено довежда до спадане на приема на магнезий с храната до около 200 – 225 mg, или с други думи, днес получаваме по-малко от половината дневно количество магнезий, отколкото преди.

 

Магнезиевият дефицит може ли да има дългосрочни последствия за тялото?

Магнезиевият дефицит може да има спираловиден ефект. Ако не получаваме достатъчно магнезий от храната си, ние сме по-уязвими към високи нива на стрес и безпокойство, както и на негативните последствия за организма от тях. 

Повече стрес може да доведе до допълнителна загуба на магнезий през бъбреците в процесите на отделителната система. Кофеинът и алкохолът могат да ускорят загубата на магнезий. В общи линии ниските нива на магнезий водят до повече стрес, а стресът – до повече загуба на магнезий, продължавайки цикъла.

 

Дефицитът на магнезий е често срещан и може да засегне не само съня и психичното ни здраве, а и много жизненоважни органи в тялото, като сърцето и мускулите.

 

Какви са често срещаните симптоми на магнезиев дефицит?

  • Безпокойство
  • Апатичност
  • Мускулни спазми и крампи
  • Безсъние, непълноценен сън
  • Констипация (запек)
  • Главоболие
  • Отпадналост и умора

 

Дефицитът на магнезий се свързва и с депресия и други психични разстройства.

 

Трябва ли да приемам магнезий, ако изпитвам стрес и тревожност?

 

Има категорични доказателства за биологичните механизми, чрез които магнезият има успокояваща активност в мозъка. 

Хората, които приемат редовно достатъчни количества магнезий като добавка, свидетелстват, че тревожността им е намаляла, спят по-добре, имат по-малко главоболия, мускулно и нервно напрежение.

 

Въпреки че магнезият не е панацея за стреса и безпокойството, той може да бъде важна част от терапията, която трябва да включва здравословно хранене, повече движение, йога, пилатес или медитация, както и целенасочено намаляване на стресиращите фактори в ежедневието.

 

Тъй като магнезият е основен хранителен елемент, при тревожност, апатия, непълноценен сън, главоболие и умора, е добре да помислите за прием на формула с микроелемента, насочена за справяне със стреса, като Магнум Антистрес.

 

Много хора с тревожност може би се колебаят да опитат по-силни лекарства, докато магнезият може да бъде по-щадящ, добре поносим начин за справяне с проблема.

 

Магнезиевите добавки с витамин В6, като Магнум Антистрес допринасят за нормалната психична функция, намаляват чувството на отпадналост, безпокойство, апатия и умора. Нещо повече – хранителната добавка Магнум Антистрес съдържа във формулата си екстракт от хмел – натурално средство с релаксиращо и успокояващо действие.

 

Сега вече знаете колко критично важен е магнезият за здравето на нервите, сърцето, мускулите и много други системи и органи в тялото. Ако имате съмнения за магнезиев дефицит и особено, ако сте ги потвърдили с кръвни изследвания, попитайте фармацевта си за хранителната добавка Магнум, която е комбинация от магнезий, вит. B6 и екстракт от хмел, с насочено антистресово действие.

 

Източници:

Could Magnesium Deficiency Be Contributing to Your Anxiety? https://chandramd.com/

Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis., ncbi.nlm.nih.gov