Продукти
Търси по:

Как да свалим холестерола с помощта на натуралния му регулатор червения ориз?

Червеният ориз е едно от най-добрите природни средства за регулиране на високите нива на холестерола, с активни съставки, почти идентични с лекарствата за регулиране на холестерола.

 

По данни на Министерството на здравеопазването у нас на всеки 3 човека 2 умират от сърдечносъдови заболявания. Високият холестерол е един от основните рискови фактори за сърдечни заболявания, може да доведе до атеросклероза, причинявайки стесняване и втвърдяване на артериите, което води до повишен риск от инфаркт и инсулт.

Научете повече за холестерола, как да контролирате нивата му с правилна диета и с помощта на натуралното “лекарство” – екстракта от червен ориз.

 

Кой холестерол е опасен и защо?

Холестеролът е мастно съединение, което не се разтваря в кръвта и е необходимо за правилното функциониране на организма ни. 

Твърде високите му нива водят до рискове за сърдечносъдовата система, често животозастрашаващи. 

Междуклетъчният транспорт се осъществява с помощта на липопротеини: LDL (с ниска плътност), известен като “лош холестерол” и HDL (висока плътност) – “добър холестерол”.

 

При високи нива на LDL, холестеролът може да започне бавно да се отлага по стените на артериите, като така ги стеснява и това може да доведе до запушването им и атеросклероза. Ако се образува кръвен съсирек (тромб) в зона на стеснение (стеноза) на коронарна артерия, може да доведе до блокиране на притока на кръв към сърдечния мускул и да причини инфаркт. Тромб в мозъка пък може да предизвика инсулт. Високото ниво на LDL холестерол повишава и риска от коронарна артериална болест.

 

От своя страна “добрият” отстранява холестерола от страните на кръвоносните съдове и спомага за изхвърлянето му от организма, чрез черния дроб, жлъчката и червата. 

 

Какво води до повишаване на холестерола?

Генетичните фактори, като наследственост, напредването на възрастта, наличието на сърдечносъдови заболявания и диабет, както и прием на някои лекарства повишават риска от високи нива на холестерол. 

Факторите, които можем да контролираме, са свързани със здравословния начин на живот, като намаляване на консумацията на висококалорични храни, богати на животински мазнини, прекомерно затлъстяване, липса на движение, тютюнопушене, стрес.

 

 

Каква диета да спазваме при висок холестерол?

Няколко промени в храненето могат да намалят холестерола и да подобрят здравето на сърцето ви:

 

  1. Намалете наситените мазнини

 Наситените мазнини, които се съдържат предимно в червеното месо и пълномаслените млечни продукти, повишават общия и “лошия” холестерол.

Намаляването на консумацията на наситени мазнини може да понижи липопротеините с ниска плътност (LDL) – „лошия“ холестерол.

  • Изключете трансмазнините

Те обикновено са изписани на етикетите на опакованата храна, като „частично хидрогенирано растително масло“ и често се използват в маргарини, бисквити, соленки, крекери, чипсове и сладкиши. Трансмазнините повишават общите нива на холестерол. Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) забрани използването на частично хидрогенирани растителни масла от 1 януари 2021 г.

  • Консумирайте храни, богати на омега-3 мастни киселини

 Омега-3 мастните киселини не само не покачват “лошия” холестерол, а и намаляват стойностите на високото кръвно налягане. Храните с омега-3 мастни киселини включват сьомга, скумрия, херинга, орехи, авокадо и ленено семе.

  1. Увеличете разтворимите фибри

Разтворимите фибри могат да намалят нивата на холестерол в кръвта. Те се намират в храни, като овесени ядки, боб, брюкселско зеле, ябълки и круши.

  1. Приемайте добавки с екстракт от червен ориз

Профихол Форте е хранителна добавка с екстракт от червен ориз, която спомага за контрола на нивото на холестерол в кръвта. Как и защо, научете в следващата точка.

 

Каква е връзката между червения ориз, холестерола и здравето на сърцето?

Екстрактът от червен ориз се извлича чрез ферментация с гъбата Monascus purpureus и се използва в традиционната китайска медицина от стотици години, заради мощните си терапевтични свойства. 

Той съдържа няколко вещества, които намаляват нивата на холестерола, включително бета-стероли, мононенаситени мастни киселини и статини. 

 

Най-важното съединение в екстракта обаче е монаколин К – активната съставка, която се съдържа в лекарствата за понижаване на холестерола. 

 

Според проучване, червеният ориз може да понижи общия холестерол средно с 15% и „лошия“ LDL холестерол с 21% при двумесечен прием на хранителната добавка. 

Изследванията показват и други благоприятни ефекти от червения ориз, като подобряване на нивата на кръвната захар и инсулина.

Формулата на хранителната добавка Профихол Форте е обогатена и с витамините B6, B12 и фолиевата киселина, които допринасят за добрия метаболизъм на хомоцистеин в организма.

 

Как да приемаме екстракт от червен ориз

 

Екстрактът от червен ориз може да се приема в удобна форма – таблетки. Всяка опаковка Профихол форте съдържа 28 таблетки с комбинация от 10 мг екстракт от червен ориз (стандартизиран до съдържание на мoнaколин K- фитостатин), витамини B6, B12 и фолиева киселина, които подпомагат поддържането на безопасни нива на „лошия“ холестерол. 

 

Високият холестерол често няма симптоми. Диагностицира се с кръвни тестове. Леки промени в начина на живот могат да ви помогнат да имате регулирани нива на холестерола, здраво сърце и да се чувствате добре в тялото си.