Продукти
Търси по:

Какво трябва да съдържа домашната аптечка за първа помощ?

Какво трябва да направите, ако се порежете, докато готвите? Как да третирате изгаряне от котлона, ухапване от насекомо или ожулване на дете от падане? 

 

Леки наранявания се случват всеки ден и повечето не налагат медицинска помощ, а правилно лечение у дома. Но за да се справите с битовите наранявания бързо и спокойно, трябва да разполагате с подходящите консумативи в домашната си аптечка.

 

 

Как да съставим домашна аптечка?

 

Добре снабденият комплект за първа помощ е задължителен за всеки дом, особено, ако имате деца. Използвайте прозрачна чанта или кутия, за да виждате къде се намират медикаментите и консумативите. 

 

А ето какво е добре да съдържа домашната ви аптечка:

 • Лепенки и бинтове в различни размери
 • Алкохолни кърпички или спирт и памук
 • Противоалергичен крем
 • Дезинфектант за ръце
 • Физиологичен разтвор
 • Термометър
 • Ножици и пинсети
 • Ранисептол [ Спрей за рани с наносребро ] 

 

Защо е важно да имам спрей за рани в домашната аптечка?

Битовите травми се случват ежедневно и често са свързани с продължителен дискомфорт. Спреят за рани Ранисептол стимулира по-бързото зарастване и не е антибиотик. Има антибактериално действие и подпомага регенерацията на епидермиса и лигавицата, предпазва раната от инфектиране и успокоява възпалената кожа. Формулата с нано сребро и хиалуронова киселина подпомага лечението на изгаряния, декубитални язви [ от залежаване, търкане, често в комбинация с влага ], порезни рани, охлузвания. Ранисептол е медицинско изделие, продава се без рецепта и е в удобната форма на спрей. Може да се използва за възрастни и деца над 7 години [при по-малки деца – е добре да се консултираме с лекар].

Ранисептол се прилага лесно и удобно – впръсква се 2-3 пъти дневно от разстояние от 10 см на старателно почистената и подсушена рана. 

 

Къде да съхранявам аптечката си?

Вашият комплект за първа помощ трябва да бъде на удобно място, винаги под ръка. Но го съхранявайте във висок шкаф, далеч от любопитните пръсти на децата. Дръжте един добре оборудван комплект на централно място у дома, като кухнята или банята си. Сложете по-малък и компактен в колата или чантата си, когато сте на път.

 

Колко често трябва да проверявам аптечката си?

Материалите могат да свършат, ако ги използвате често, а срокът на годност на продуктите да изтече, ако рядко се нуждаете от тях. Така че преглеждайте всичко в комплекта си и заменяйте празните или остарели артикули поне веднъж годишно.

 

Първа помощ при порязвания и ожулвания

Следвайте тези стъпки, за първа помощ при битови травми, като порязвания, леки изгаряния и ожулвания, за да предотвратите инфекции и белези.

Измийте си ръцете със сапун и вода, за да не попаднат бактерии в раната и да причинят инфекция. Ако сте в движение, използвайте дезинфектант за ръце.

Спрете кървенето. Окажете натиск за няколко минути върху раната с марля или чиста кърпа. 

След като спрете кървенето, изплакнете раната с хладка течаща вода или използвайте физиологичен разтвор за измиване на рани. Почистете зоната около раната със сапун и мокра кърпа. Не вкарвайте сапун в наранената зона, защото може да раздразни кожата. Не използвайте кислородна вода или йод – те също могат да я раздразнят.

Отстранете всички замърсявания и отломки. Използвайте пинсети, почистени със спирт, за да премахнете внимателно чакъл, пясък, стъкло или друго замърсяване в раната.

Напръскайте с Ранисептол 2-3 пъти директно в раната от разстояние 10 см. 

Не е нужно да превръзвате всяко порязване или ожулване. Някои рани заздравяват по-бързо, когато останат непокрити. Но ако раната е върху част от тялото, която може да се изцапа или докосва дрехите, сложете превръзка, за да я защитите. Сменяйте превръзката всеки ден или когато се намокри или замърси и всеки път пръскайте с Ранисептол.

 

 

Кога трябва да потърся лекар?

Посъветвайте се с вашия лекар или отидете в Спешното отделение, ако:

 • Разрезът е дълбок, дълъг или ръбовете са назъбени. Може да са ви необходими шевове и ваксина срещу Тетанус
 • Раната е от мръсен или ръждясал предмет. Може да се нуждаете от ваксина срещу Тетанус
 • Нараняването е от ухапване от животно или човек
 • Не можете да спрете кървенето с директен натиск
 • Не можете да почистите раната
 • Раната е на лицето ви или близо до ставата [ често се случва на ръцете ]
 • Кожата около раната се зачервява и подува, или развива червени ивици
 • Забелязвате гной, усещате пулс в раната
 • Вдигнете температура

 

Бъдете подготвени. Можете да избегнете много проблеми, ако имате добре оборудвана аптечка у дома.