Продукти
Търси по:

Защо след Коронавирус много хора се оплакват от проблеми с концентрацията?

COVID-19 доказано компрометира мозъчната функция. Научете 

как Гинко билоба допринася за по-бързо възстановяване на нормалната памет и концентрация

Изминаха почти две години от началото на пандемията и последиците за здравето от вируса продължават да изненадват лекари и учени по цял свят. Особено тревожни са данните за страничните ефекти, като проблеми с паметта, объркване и намалена концентрация, които могат да продължат над 12 месеца, след заболяването.

„Много пациенти се възстановяват от COVID-19 и след месец или два развиват когнитивни симптоми, като мозъчна мъгла, затруднена концентрация и умора”, казва д-р Рейчъл Забнър, специалист по инфекциозни болести и съдиректор на COVID-19 звеното на болница Cedars-Sinai в Лос Анджелис.

 

Чудите се каква може да е връзката между респираторния вирус и когнитивните оплаквания, които продължават месеци

 

Научете отговора от специалистите, както и защо препоръчват Гинко билоба за подпомагане на възстановяването на мозъчната функция.

Какво представлява мозъчната мъгла след COVID-19?

Въпреки че няма ясна дефиниция на свързаното с COVID-19 „мозъчна мъгла“, терминът се използва, за да се опишат симптоми, като краткосрочна загуба на памет, разсеяност и умора, които засягат между 70 и 100% от пациентите, преболедували тежко коронавирусна инфекция, а оплакванията могат да се развият седмици, след като са се преборили с вируса.

Изследователите смятат, че тези когнитивни ефекти са следствие от коронавирус по две причини – от една страна – възпалителни процеси в мозъка, които възникват микроскопично, а от друга – поради хипоксията – недостатъчното снабдяване с кислород на мозъка, следствие от намалената белодробна функция.

 

Симптомите на „мозъчната мъгла“ включват

 • Главоболие
 • Световъртеж
 • Умора
 • Намалена концентрация
 • Проблеми с паметта
 • Епизоди на обърканост
 • Леки депресивни състояния
 • Промяна в настроенията

 

Какви са възможните дългосрочни усложнения от пост-Ковид синдрома за когнитивното здраве?

Мозъчно-съдовите увреждания се очертават като основно усложнение на тежкия COVID-19”, алармира водещият невролог акад. д-р Лъчезар Трайков.

По думите на експерта е възможно трайно мозъчно увреждане и увеличен риск от инсулт и съдови когнитивни нарушения.

Кой е в най-голям риск от дългосрочни последствия?

 • Пациенти над 65-годишна възраст
 • Хипертоници
 • Диабетици
 • Хора със затлъстяване
 • Сънна апнея
 • Атеросклероза

 

Какво трябва да направите, ако имате проблеми с концентрацията след COVID-19?

Възстановяването на мозъчната функция след Ковид-19 може да се ускори с прием на 240 мг Гинко билоба стандартизиран сух екстракт EGb761® дневно, в продължение на 12 месеца, след заболяването, посочва акад. Трайков.

 

Сухият пречистен екстракт от листа на Гинко билоба поддържа микроциркулацията, подобрява връзките между нервните клетки и обработката на сигнали в мозъка, изтъква неврологът проф. д-р Ара Капрелян

Това води до подобряване на умствената дейност, паметта и концентрацията

 

Стандартизираният екстракт от Гинко билоба е широко проучен с доказани противовъзпалителни, антиоксидантни и засилващи циркулацията ефекти. Ползите от EGb761® включват подобрена когнитивна функция, подобряване на настроението, повишаване на енергията и подобрена памет. Данните сочат, че може дори да намали риска от развиване на болестта на Алцхаймер.

 

За по-бързо възстановяване на концентрацията след коронавирус, добра памет и когнитивно здраве, специалистите препоръчват още физическа активност, интелектуална стимулация, социална ангажираност и средиземноморска диета.

 

Важно е да подчертаем, че не всички медикаменти с Гинко билоба са еднакви. Най-ефективни за оросяването, паметта, концентрацията и при пост-Ковид мозъчна мъгла са лекарствените продукти със стандартизиран сух екстракт EGb761®. Водещите невролози проф. д-р Капрелян и акад. Трайков препоръчват медикамент с 240 мг. екстракт от Гинко.