Продукти
Търси по:

Естествени решения при тежък предменструален синдром и силни менструални болки

Всеки месец милиони жени по света се сблъскват с почти нетърпима болка и дискомфорт преди и по време на менструалния си цикъл (МЦ). 

За щастие темата днес не е табу и страни като Испания се готвят да приемат закон, осигуряващ няколко дни “менструален отпуск” месечно за жените, страдащи от усложнения по време на своя месечен цикъл. Япония, Южна Корея и Замбия са сред първите държави, които вече предлагат такава възможност.

Смята се, че 90% от жените се сблъскват с поне един симптом на предменструален синдром (ПМС), а 5-10% изпитват много тежка форма на ПМС.

 

Много жени са добре запознати с ефекта на болкоуспокояващите медикаменти, но в тази статия ще ви информираме за естествените решения срещу тежкия предменструален синдром и менструалните болки. Препоръките са на д-р Андрю Уейл, дипломиран в Медицинското училище на Харвард лекар, който придобива широка популярност в САЩ и по света с концепциите си за алтернативна медицина и натурални методи на лечение. 

 

Естествени решения при ПМС и силни болки по време на месечния цикъл

Съществуват много естествени подходи за облекчаване на симптомите на ПМС и тежък МЦ. Предоставените по-долу съвети могат да помогнат за намаляване на чувствителността на гърдите, подуването на корема, умората, промените в настроението и други симптоми, свързани с менструалния цикъл.

  • Водете си дневник на симптомите

Може да помогне да се изключат някои по-сериозни здравословни проблеми. Днес съществуват много мобилни приложения, които предлагат възможност за записване на симптомите.

  • Приемайте калций и магнезий

Това може да помогне за намаляване на промените в настроението, задържането на вода, силния апетит за сладко и да намали болката. За облекчаване на ПМС се препоръчват 1000 до 1500 mg калций, заедно с половината от тази доза магнезий.

  • Ограничете някои храни и напитки

Кажете “не” на кофеина, алкохола и шоколада. Кофеинът влошава симптомите на ПМС, алкохолът пряко влияе върху нивата на хормоните, а шоколадът може да предизвика пристрастяване и да допринесе за промени в настроението и напълняване.

  • Хранете се често и в малки порции

Това ще помогне за балансиране на енергийните ви нива по време на предменструалния етап и периода на месечния цикъл, които изтощават тялото. Избирайте ястия с високо съдържание на бавни въглехидрати и ниско съдържание на мазнини.

  • Правете редовни аеробни упражнения

Интензивните упражнения като бягане, колоездене, клекове и други кардио тренировки повишават производство на ендорфини – хормоните на щастието, които облекчават болката.

  • Релаксирайте

Техниките за намаляване на стреса, като йога и медитация, практикувани в продължение на няколко месеца, могат да помогнат за намаляване на симптомите.

Маслото в семената на вечерната иглика е богато на омега-6 мастни киселини, полезни за женското здраве. Една капсула от 500 mg  два пъти дневно ще ви осигури облекчаване на симптомите на болезнен месечен цикъл и дискомфортен ПМС след 6 до 8 седмици. Ако имате симптоми, като силна чувствителност и болка в гърдите, изберете хранителна добавка, като PrimLife, обогатена с Вит. Е и Вит. В6. Изследванията сочат, че в тази комбинация маслото от вечерна иглика намалява възпалението и помага за инхибиране на хормоните простагландини, които причиняват периодична болка в гърдите.

Допълнително предимство на пречистеното масло от вечерна иглика в PrimLife е, че прави кожата по-здрава и еластична, бори се с акнето и дори допринася за здравето на сърцето, костите, ставите и периферните нерви.

 

За финал

Тежкият предменструален синдром и силните менструални болки са сериозен проблем за милиони жени по света. За да не страдат социалният ви и професионален живот, опитайте се да говорите открито за проблема с близките си и потърсете разбиране от преките си ръководители на работното място. 

Ако препоръките в статията не ви помогнат, се консултирайте с вашия лекар, защото може да имате тежка форма на ПМС, известна като предменструално дисфорично разстройство (PMDD).

PrimLife® EVENING PRIMROSE OIL 500 mg. Масло от Вечерна Иглика

 

Източници:

10 Benefits of Evening Primrose Oil and How to Use It, healthline.com