Продукти
Търси по:

ГРИЖА ЗА КОЖАТА НА АЛЕРГИЧНИТЕ

Най-после кожа, която не ангажира цялото ви внимание!
Най-после кожа, която може да бъде показана!
Правилната грижа помага на хората, които страдат от много суха, напрегната, проблемна или сърбяща кожа. Особено през зимата, когато суровите климатични условия и сухия въздух в затоплените помещения засилват оплакванията.

 

Не може да бъде! Използвате този крем от години и изведнъж реагирате на него с алергия? Но ето, че кожата Ви внезапно започва да се лющи около очите, зачервява се и не спира да сърби. Усещате лицето си като пергамент преди скъсване, а не знаете с какво да компенсирате сухотата, как да премахнете усещането за напрежение, грозните петна или дразнещия сърбеж.

Факт е, че контактните алергии изискват време – понякога години, в които ден след ден се влиза в контакт с дадена субстанция – докато организмът прояви непоносимост. Ако веднъж се е стигнало до сенсибилизиране, всяка следваща употреба води до контактна екзема и то вече независимо от продукта, в който е била използвана отключващата алергията козметична съставка. Тогава единственият изход е стриктното й избягване.  Но за целта трябва да бъде установено на коя от съставките в козметичното средство реагира организмът. Това може да стане единствено посредством специален тест при дерматолог или алерголог. Възможно е специалистът да ви посъветва да преминете на натурална козметика. За разлика от конвенционалните натуралните препарати не съдържат химически вещества, а естествени субстанции, които по-лесно се разпознават и по-добре се приемат от кожата. При това те много по-рядко предизвикват алергични реакции. Хората, които страдат от кожни алергии, трябва да се насочат към козметични серии, които са развити специално за чувствителна кожа. Важно е също така преди закупуването на препарата внимателно да се запознаят със списъка на съдържащите се съставки.

 

Специални продукти с високи изисквания

Специалните кремове и лосиони за суха и чувствителна кожа трябва не само да компенсират липсата на мазнини и влага, да подобрят еластичността на кожата и нейните бариерни функции, но също да я предпазят от по-нататъшно изсъхване. Успоредно с това те трябва да съдържат малко, но високостойностни съставки, от които нито една не е позната като възможен провокатор на алергии. Натуралните серии за грижа на кожата трябва да покрият високи изисквания, за да бъдат подходящи продуктите им за хора, страдащи от чувствителна кожа и алергични реакции. Подходящи са препаратите с добавка на растителни екстракти (например от нар, мак, брезова кора, водорасли) или натурални масла (като маслиново, бадемово, арганово, от гроздови семки и семена на Oenothera biennis), урея или естествени минерални добавки като свързващия влагата минерален концентрат от Мъртво море. Също при душ-геловете и средствата за грижа на косата трябва да се избягват предизвикващите алергии субстанции, съветват специалистите. Правилото е: колкото по-малко химия, консервиращи, оцветяващи и парфюмиращи вещества, толкова по-добре. Не трябва да се забравя също, че и някои растителни съставки могат да причинят алергични реакции (напр. невенът, медът, къната). Затова, когато кожата реагира чувствително, е важно преди всичко да се установи алергенът и той да бъде избягван, независимо дали произходът му е химически или растителен.

При всекидневното използване на почистващи или поддържащи козметични средства се наблюдава и ефект на натрупване. Ако кожата и лигавицата в продължение на години влизат в контакт с определени тенсиди, като например разпенващото вещество кокамидопропилбетаин, което намира често приложение при производството на пасти за зъби, душ-гелове и шампоани, не са редки случаите на последваща алергия. Дори при сенсибилизиране и налична алергия е необходим половин ден, а понякога дори до 3 дена, за да стане видима алергичната реакция под формата на зачервяване, сърбеж или обрив.

 

Особен случай – невродермитна кожа

Особено важна е внимателната грижа за кожата при хора, страдащи от невродермит. Правилната грижа като цяло успокоява невродермитната кожа и подсилва съпротивителните й сили, като например нейните естествени бариерни функции, без да оставя върху нея видим маслен филм. За целта съществуват специално разработени натурални серии от медицинска козметика с добавка на урея, която свързва и задържа влагата в кожата, лечебни растителни екстракти, които успокояват възпаленията, дразненето и сърбежа и естествени масла, които компенсират липсата на влага и мазнини. Такива са например маслата от вечерна иглика (нахткерце, Oenothera biennis), шея (ший), жожоба, бадеми, семена на репей и др.

 

От октомври страдащите от невродермит и псориазис трябва всекидневно да мажат кожата си със специализирани продукти. Само така могат да се предпазят от изостряне на кожните проблеми, дължащи се на шоковия студ, резките температурни колебания и сухия въздух в затоплените помещения. В отопляемия период въздухът в помещенията често пъти е екстремно сух и допълнително извлича влага от кожата. Ето защо дерматолозите препоръчват между октомври и март страдащите от невродермит да използват натурални почистващи средства вместо синтетични, при които извличането на мазнини стига до най-дълбоките слоеве на кожата. Натуралните сапуни и душ-гелове с добавка на маслиново или други натурални масла например почистват кожата щадящо и успоредно с това я дезинфектират.

 

 

Езикът на растенията

Козметичните и медицинските продукти за грижа на алергичната, невродермитна или суха кожа се базират на високостойностни натурални масла и екстракти, извлечени от растения, чийто външен вид и места на разпространение вече подсказват, че те притежават качества, които биха могли да помогнат при кожни проблеми. Младата бреза например има гладка, бяла кора, от която вятърът постоянно отделя люспи – нищо чудно тогава, че от столетия тя се асоциира с човешката кожа. Хилдегард фон Бинген още през 12 век съветвала кожните екземи и рани да се третират с настъргана брезова кора. Междувременно станало ясно, че използваното в съвременната козметична индустрия натурално средство бетулин, извличано от външните слоеве на брезовата кора, подпомага възстановяването на защитната бариера и нормализирането на кожните функции, които при невродермит, контактни алергии или екстремно суха кожа често пъти са нарушени. Изследванията са показали, че извличаният от брезовата кора бетулин притежава също силно противовъзпалително, антибактериално и стимулиращо зарастването на рани действие. Подобно на алоето и агавето карпобротусът (Carpobrotus edulis) е от виреещите при екстремно горещи климатични условия растения, които са се приспособили към липсата на вода, като са се научили да улавят и за дълго време да съхраняват влагата. Това личи по външния вид на дебелите листа, които могат да складират вода, и по мъхестата им повърхност, която не й позволява да се изпарява. Истинската тайна на растението обаче се крие в способността му да преобразува солта от влагата в субстанции, подобни на тези, които се изграждат в човешката кожа за защита срещу изсъхване и които много често липсват при страдащите от невродермит. Желанието им за гладка и нежна кожа може да удовлетвори също макът, чиито пъпки отварят красиви нежни листа, които опадат след съвсем кратко време. И действително – в семената му се съдържа високостойностно масло, което много лесно се възприема от кожата и я обезпечава с ценни хранителни липиди. Те осигуряват отпускащ и заглаждащ ефект непосредствено след нанасяне по кожата. В маслото се съдържа и голямо количество линолова киселина, която е съставна част от естествената кожна бариера. Ценни полиненаситени мастни киселини (цис-линолова и гама-линоленова) се съдържат обилно и в цъфтящата през нощта вечерна иглика (нахткерце, Oenothera biennis). Те омазняват и хидратират сухата кожа, стимулират естествените й бариерни функции, като по този начин подпомагат регенерирането й и предотвратяват изостряне на оплакванията.

 

Материал от списание Аптека