Продукти
Търси по:

Витамини С, D и цинк могат да помогнат в борбата с Covid-1

Изследвания от цял свят сочат, че тези витамини и минерали са ключови за оптималния имунен отговор на организма. Научете защо да ги приемате всеки ден, особено в сезона на вирусите

 

Много хранителни вещества и елементи влияят върху устойчивостта на човешката имунна система. Сред тях витамин С, витамин D и цинкът се открояват като едни от най-важните, заради своите имуномодулиращи функции и роля в поддържането на здравето на епителните тъкани, включително белодробната. 

Пандемията с Covid-19 не показва признаци на отслабване. Много обнадеждаващи данни обаче сочат, че тези три витамини и микроелементи играят важна роля, както в превенцията, така и в лечението на вируса.

 

В момента по цял свят се провеждат десетки проучвания, търсещи отговора, дали хранителните добавки с витамини и минерали могат да помогнат за предотвратяване на инфекции с SARS-CoV-2 – коронавирусът, който причинява Covid-19. 

Надеждите са, че витамините C и D и цинкът могат да помогнат за лечение на болестта, чрез ограничаване на възпалителния ѝ ефект върху белите дробове и други органи.

 

Смекчаване на цитокиновата буря с витамин D

Витамин D се образува основно чрез излагането на кожата на UV слънчева светлина и помага за поддържане на силна имунна система. Получаването на достатъчна дневна доза слънчева светлина не винаги е лесно, а у нас 78% от хората са с дефицит на “слънчевия” витамин. Затова през студените месеци се препоръчва прием на добавки с Витамин D.

 

Въпреки името си, витамин D всъщност е хормон, произвеждан в тялото, който регулира над 200 гена в различните типове клетки. 

Витамин D помага за поддържане на костите здрави и подобрява функциите на имунните клетки. Той допринася за контролиране на възпалителните реакции, генерирани от Covid-19, като регулира провъзпалителните цитокини. Високата смъртност и дългосрочните симптоми на Covid-19 са свързани с така наречените „цитокинови бури“, които са причинени от свръхреакцията на имунната система.

 

Данните от пациенти с Covid-19 предполагат връзка между дефицита на витамин D и тежестта на цитокиновите бури, видими от високите серумни нива на С-реактивен протеин (CRP), които се повишават, когато има възпаление в тялото. 

 

Проучвания установяват връзка между ниските нива на витамин D и по-високите проценти на заразяване и смъртността, следствие на Covid-19 в Европа. Съобщава се, че хоспитализирани пациенти с Covid-19, които са имали достатъчни нива на витамин D, показват по-малко тежки симптоми и по-ниска смъртност. 

„Имаме преки доказателства, че достатъчните нива на витамин D могат да намалят усложненията от Covid-19, включително цитокинови бури и дори смърт”, казва д-р Майкъл Холик, съавтор на проучване от Бостънския университет по медицина. 

Медикът допълва, че „Не вирусът Covid-19 убива пациентите, а техният отговор към него“, визирайки възпалението, което е резултат от прекалено агресивната имунна система (цитокинови бури). 

Достатъчните нива на витамин D в организма имат ключова роля за регулацията на имунния отговор.

 

Витамин C подпомага организма при респираторни инфекции

Витамин С е основно хранително вещество, което помага за поддържането на имунната ни система. Нашите тела не могат да произвеждат витамин С и затова трябва да си го набавяме с храната. През зимата, когато пресните плодове и зеленчуци не присъстват често на трапезата ни, е добре да приемаме и добавка, като Молекин комплекс с 1000 мг Витамин C във всяка таблетка.

 

Витамин С (Аскорбинова киселина) е водоразтворим микроелемент с антиоксидантни свойства, който подкрепя устойчивостта на епителната бариера към болести и поддържа функцията, както на вродената, така и на придобитата имунна система. Изследванията показват, че оралният прием на витамин С може да намали честотата и продължителността на респираторните инфекции, докато вливки с витамин С могат да намалят смъртността и периода на механична вентилация при тежки респираторни инфекции, включително от Covid-19.

 

Витамин С се използва широко в Китай при лечение на пациенти с Covid-19.

 

Цинкът намалява тежестта на коронавирусната инфекция

Цинкът помага за поддържането на здравето на кожата – първата защитна бариера на тялото. Този минерал доказано укрепва имунната система. Цинкът е антиоксидант, който допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес. Веществото има широк спектър от функции в тялото, включително допринася за поддържането на костите, здравата коса и ноктите.

Не само витамините C и D имат важна роля за повишаване на защитните сили на организма срещу Covid-19 и минимизиране на тежестта на протичане на инфекцията. 

Цинкът е от съществено значение за здрава имунна система, с важна роля в поддържането, развитието и активирането на клетките при вродени и адаптивни имунни отговори. Той е важен за целостта на епителните бариери, които са от съществено значение, за да се предотврати навлизането на патогени в тялото.

 

„Цинкът има основна роля в тялото и участва в множество биологични реакции. Тялото ни не се нуждае от много цинк, но присъствието му в оптимални концентрации не е гарантирано. Дефицитът на цинк засяга до 1/4 от всички хора в западните страни и съм убеден, че по-голямата част от страдащите от Covid-19 имат недостиг”, казва Клод Лагард, френски медицински биолог и основател на лабораторията Nutria.

 

Ролята на цинка за имунната система е сложна, тъй като той участва, както в провъзпалителните, така и в регулаторните механизми на организма. Недостигът на цинк се свързва с тежки белодробни увреждания, причинени от Covid-19. 

Цинкът потиска SARS-CoV-2 РНК полимеразата и способността на вируса да се репликира. 

Изследванията показват, че по-ниските нива на цинк са свързани с по-лош изход от заболяването при пациенти с Covid-19. Данни от Барселона сочат, че приемът на цинк намалява със 7% шанса за летален изход от коронавирусната инфекция.

 

Витамини С, D и цинк – тройна защита срещу вирусите

Как да сме сигурни, че си набавяме достатъчно от тези ключови за силен имунитет витамини и минерали, особено в сезона с малко слънчеви дни и нисковитаминозна храна?

С Молекин!

Хранителната добавка за възрастни допринася за нормалната функция на имунната система и защитава клетките от оксидативен стрес. Витамин D в Молекин е в оптимални количества за поддържането на здравето на костите, зъбите и за нормалната функция на мускулите.  Витамин С в добавката благоприятства усвояването на желязото и допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора.

 

Подкрепете тялото си в сезона на вирусите с оптимален комплекс на витамини и минерали за силна имунна система. Търсете Молекин без рецепта в аптеките.

 

*Източници:

78 на сто от българите страдат от недостиг на витамин D, dariknews.bg

Vitamin C, Vitamin D and Zinc Could Help Fight Covid-19, emag.medicalexpo.com