Продукти
Търси по:

Витамини за деца: имат ли нужда подрастващите от добавки и кои да изберем?

Докато децата растат, е важно да получават достатъчно витамини и минерали, за да бъдат здрави, концентрирани, енергични и със силен имунитет. 

Но кои са най-полезните витамини за тях?

 

През пролетта и лятото повечето деца успяват да си набавят адекватни количества хранителни вещества с балансирана и разнообразна диета, но през студените месеци може да се нуждаят от добавки с витамини и минерали, за да се развиват правилно и да имат силна имунна система.

В тази статия ще научите как да изберете правилните витамини за своето дете. 

Нека обаче започнем с няколко важни предупреждения:

 

За какво да внимавате при витамините за деца

 • Витамините могат да бъдат токсични за децата, когато се приемат в прекомерни количества. Това важи особено за мастноразтворимите витамини A, D, E и K, които се съхраняват в телесните мазнини, затова винаги приемайте препоръчителната доза, указана на опаковката!
 • Прибирайте всички лекарства и витамини на недостъпни за деца места. Особено внимавайте с желираните витамини, защото децата много харесват вкуса и формата им, и могат да ги приемат за бонбони.
 • Ако подозирате, че детето ви е приело твърде много витаминна или минерална добавка, незабавно се свържете с лекуващия си лекар.

 

Какво е важно при витамините за деца?

Има няколко важни фактора, които трябва да вземете предвид, когато избирате добавка за вашето дете.

 

 • Състав: Търсете витамини, които не съдържат изкуствени аромати, оцветители и алергени
 • Предназначение: Изберете продукти, които са специално формулирани за деца
 • Форма: Понякога е трудно да убедим децата да приемат добавки, затова търсете такива във форма, която биха харесали: желирани, под формата на вкусен сироп или бонбони
 • Надеждни марки: Избирайте продукти от доказани производители, които се придържат към стриктни етични, законови, медицински и производствени стандарти

 

Кои витамини за деца да изберем?

Според проучване в 8 страни от Северна, Южна и Централна Европа, всички възрастови групи имат дефицит на витамин D, следван от желязо, калций, цинк, витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B6 и витамин B9 (фолиева киселина).

 

Очевидно всички трябва да се замислим набавяме ли си достатъчно витамини, но коя формула да изберем за децата си?

Предлагаме ви кратко представяне на Мултивитамол на утвърдената марка Д-р Тайс, за да вземете по-лесно правилното решение за семейството си.

 • Мултивитамол желирани мечета за деца над 3 г.

Това е хранителна добавка, богата на витамини и минерали, с плодов аромат и в любимата на децата форма на желирани мечета. Затова съхранявайте витамините на недостъпно за малчуганите деца. Една опаковка съдържа 50 бр. мечета, а препоръчителната доза е две на ден.

В състава си Мултивитамол желирани мечета има витамини B1, B2, B3, B5, B6, Б7, B9, B12, С и E.

Витамините от B-групата са изключително важни за нервната система, правилното развитие на мозъка, за здрава кожа, коса и нокти, за правилната функция на метаболизма, и за енергичност.

Витамините C и Е са силни антиоксиданти, които защитават клетките на тялото от вредното въздействие на свободните радикали.

Комбинацията от витамини Мултивитамол желирани мечета допринася за нормалната функция на имунната система на децата.

Мултивитамол за деца х 50 желирани витамини мечета

 • Мултивитамол бонбони

Друга любима форма на витамини за деца са бонбоните Мултивитамол на д-р Тайс. Те са с приятен тропически вкус и са по 20 в опаковка, а дневният прием е по два бонбона, богати на важни микроелементи.

 

Формулата с витамини B1, B2, B3, B5, B6, B7 (H), B9, B12, С и E допринася за нормалното функциониране на имунната система и за намаляване на умората и отпадналостта. 

Няма разлика във витаминния състав на бонбоните и желираните мечета Мултивитамол – вземете тези, което обича повече вашето дете.

Мултивитамол х 20 бонбони

 • Мултивитамол сироп за деца над 1 г.

Детският витамизиран сироп Мултивитамол е с приятен вкус и е предпочитан от много деца.

Вит. А, B1, B2, B6, B12, С, D, E и желязото в състава му допринасят за здравето на костите и зъбите, нормалния метаболизъм, правилно развитие на нервната система, формирането на кръвните клетки и хемоглобина, за силна имунна система и енергичност.

Дневният прием за децата от 1 до 5 години, които са по-уязвими на дефицит на желязо и b12, и анемия е по 1 чаена лъжичка (5 ml) 3 пъти дневно, а за по-големи деца и възрастни – 2 супени лъжици (15 ml) дневно.

Мултивитамол сироп

 • Мултивитамол сироп, фомула L за деца над 6 г.

Мултивитамол сироп, фомула L е с добавен лецитин – за нормално функциониране на нервната система и правилната работа на мозъка. Сиропът повишава умствената работоспособност на децата, допринася за енергичността и пълноценната им почивка и сън.

Формулата е богата и на други важни витамини: А, B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, желязо – за силен имунитет, поддържане на здрави кости, коса и зъби, нормално храносмилане и здрав апетит, за правилното функциониране на нервната система и за формиране на кръвните клетки и хемоглобина. 

Приемът на Мултивитамол сироп фомула L е 1 чаена лъжичка (5 ml) 1-2 пъти дневно за децата от 6 до 10 години и 2 чаени лъжички (10 ml) 1 път на ден за деца до 12 г.

Мултивитамол формула L, сироп

 • Мултивитамол сироп актив имун за деца над 2 г.

Тази формула на д-р Тайс е специално създадена за силно укрепване на имунната система и е отличен избор за есенно-зимния сезон. Мултивитамол сироп актив имун е с високо съдържание на витамин С и екстракти от плодове на бъз и ракитник (облепиха).

Растителните екстракти подпомагат защитните сили на организма в борбата с патогенни бактерии и вируси, а силният антиоксидант витамин С допринася за намаляване чувството на отпадналост и умора, има общоукрепващо и защитно действие върху детския организъм.

Деца над 2 години трябва да приемат по 1 ч.л. (5 ml) дневно, а тези над 14 години –  2 ч.л. (10 ml) веднъж на ден.

Мултивитамол Актив Имун, сироп

 

 

Витамини за деца: Изводът

Днес много деца и семействата им имат натоварени графици, което затруднява разнообразното и богато на витамини и микроелементи хранене на подрастващите. Диетата на много деца включва бърза храна, прекомерни количества захар, нисък прием на плодове и зеленчуци и за жалост често е нездравословна. Тук на помощ идват формулите Мултивитамол на д-р Тайс! Богати на витамини и микроелементи и с приятен вкус, бонбоните и сиропите на д-р Тайс са отличен избор за допълване на здравословната балансирана диета на децата.

 

Източници:

Europeans do not consume enough vitamins, and minerals, sciencedaily.com

Vitamins for Kids: Do They Need Them (and Which Ones)?, healthline.com