Продукти
Търси по:

Кога да избегнем антибиотика и с какво да го заместим?

В България има най-високата смъртност от тотално резистентни на антибиотици бактерии Ешерихия коли и Клебсиела Пневмония. Научете защо антимикробната резистентност е глобална заплаха за здравето и какво можем да направим срещу нея.

 

Антимикробната резистентност (АМР) е заплаха за човешкото здраве с огромния си ефект върху заболеваемостта, смъртните случаи, продължителността на болничния престой и разходите за здравеопазване.

 

АМР възниква, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите се променят с течение на времето и вече не реагират на лекарства, което прави инфекциите по-трудни за овладяване и увеличава риска от разпространение на болестта, тежко заболяване и смърт. 

 

В резултат на антимикробната резистентност, антибиотиците и другите антимикробни лекарства стават неефективни и инфекциите са все по-трудни или невъзможни за лечение. 

 

АМР е причина за около 1,27 милиона смъртни случая през 2019 г., алармира Световната здравна организация.

 

Научен доклад от октомври 2022 г., посветен на антимикробната резистентност в Европа, публикуван в медицинското списание „The Lancet“, сочи, че в България има най-високата смъртност от тотално резистентни на антибиотици Ешерихия коли и Клебсиела Пневмония.

 

Резистентността към пеницилин на Стрептококус Пневмония се е качила от 12% през 2020 г. на 17% през 2021 г. 70% от ентерококите са резистентни на гентамицин, 80% са резистентни на левофлоксацин, 94% са резистентни на ампицилин. Има резистентност дори към антибиотици, които са резервен вариант за лечение.”, сподели проф. Ива Христова, ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести, по повод Световната седмица за осведоменост за отговорното прилагане на антибиотиците (18 – 24 ноември).

Това е причината СЗО да призовава за повече осведоменост за антимикробната резистентност и разумно предписване и прием на антибиотичните препарати, а учените да търсят активно техни ефективни алтернативи.

 

Кога и как да приемаме антибиотици?

 

Интелигентният прием на антибиотици не само ще подпомогне лечението ни, а и ще ни предпази от развитие на антибиотична резистентност.

 

Приемайте антибиотици САМО ако имате нужда от тях.

 

Антибиотиците лекуват САМО определени инфекции, причинени от бактерии, като например стрептококова инфекция в гърлото, магарешка кашлица (Коклюш), инфекция на пикочните пътища.

 

Антибиотиците НЕ въздействат върху вируси, като тези, които причиняват настинка и хрема, дори ако слузта е гъста, жълта или зелена; повечето болки в гърлото (с изключение на стрептококова инфекция), грип, COVID-19 и много от бронхитите.

Антибиотиците НЕ СА необходими за някои често срещани бактериални инфекции, като инфекции на синусите и някои ушни инфекции.

 

Приемането на антибиотици, когато не са необходими, няма да помогне, но страничните им ефекти могат да причинят вреда.

 

Попитайте лекаря си кое е най-доброто лечение за вас и не си самопредписвайте антибиотици, особено без необходимите медицински изследвания.

 

Когато са ви предписани, приемайте антибиотиците точно, според указанието на лекаря! Не скъсявайте периода на прием, дори да се чувствате по-добре! 

 

Имат ли алтернатива антибиотиците?

Чували ли сте за естествения заместител” на антибиотичното лечение, Пеларгониум (Pelargonium sidoides) или Африкански здравец, близък роднина на Мушкатото? 

Южноафриканската билка, която се използва от векове за лечение на заболявания на дихателните пътища, намери своето място в европейските лаборатории.

Нови химични, фармакологични и клинични изследвания на патентован екстракт от растението EPs® 7630 доказват неговото антимикробно, антивирусно, мукоцилиарно и имуномодулиращо действие и ефикасност при редица инфекции на дихателните пътища, като бронхит, синузит, грип А (H1N1, H3N2), респираторно синцитиален вирус, човешки коронавирус, пара-инфлуенца вирус и коксаки вирус.

В клинично изследване д-р Лий Голдман, декан на Факултетите по здравни науки и медицина и изпълнителен директор на Медицинския център на Колумбийския университет, споделя, че Пеларгониум “Вероятно е най-добрата билка за бронхит, тъй като подобрява не само кашлицата, но и другите симптоми, които обикновено придружават епизод на остър бронхит, като главоболие, треска, умора и масивна хрема, най-вероятно поради ефикасността си срещу основните патофизиология на бронхит”.

В научната си публикация д-р Голдман посочва, че растителни лекарствени продукти с екстракт от Пеларгониум могат да са от полза за реактивни дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), инфекции на горните дихателни пътища, фарингит, остър синузит, остър бронхит и за подсилване на имунната функция. 

 

Антимикробната резистентност е глобална заплаха за здравето и учените търсят алтернативи на антибиотичните препарати. 

С научно доказаните си ефекти за повлияване на инфекции на горните дихателни пътища и остри вирусни и бактериални инфекции, растителните лекарствени продукти с екстракт от Пеларгониум EPs® 7630 предоставят безопасна и ефикасна подкрепа за организма за справяне с респираторни инфекции и подсилване на имунната система.

Попитайте фармацевта си за растителен лекарствен продукт с Пеларгониум EPs® 7630

 

Източници:

  • World Antimicrobial Awareness Week, 18 – 24 November 2022, who.int
  • В България има най-високата смъртност от тотално резистентни на антибиотици бактерии, portalnapacienta.bg
  • The burden of bacterial antimicrobial resistance in the WHO European region in 2019: a cross-country systematic analysis, thelancet.com
  • Antibiotic Do’s & Don’ts, cdc.gov
  • Pelargonium Sidoides, sciencedirect.com
  • Herbal treatment (Pelargonium) for chest infections, southampton.ac.uk
  • Antimicrobial, Antiviral and Immunomodulatory Activity Studies of Pelargonium sidoides (EPs® 7630) in the Context of Health Promotion, mdpi.com
  • Проучване върху влиянието на EPS 7630, фитотерапевтичен лекарствен препарат от Pelargonium Sidoides (пеларгониум сидоидес) върху репликацията на широк панел от респираторни вируси, naturprodukt.bg