Продукти
Търси по:

Как да си помогнем при болки в гърлото, кашлица или пресипналост?

 • Гаргари и инхалации и билкови отвари за пиенеПри болки в гърлото правете чести гаргари с хладки билкови чаеве, например от салвия (градински чай). Листата на салвията съдържат много ефективно, силно действащо етерично масло. Една чаена лъжичка мед към чая не само ще подобри вкуса му, но и ще подпомогне лечението. Много ефективни са също така чаевете от мащерка, мента и лайка, които потискат възпалителния процес и спират вирусите.
 • Влажност на въздуха
  Поставете на парното влажни кърпи или съдове с вода, към която можете да добавите лечебни етерични масла (евкалипт, мента, анасон). Така ще осигурите необходимата  влажност на въздуха, която трябва да бъде около 30-50%. В претоплените помещения стойностите са около 20%, в резултат на което лигавицата на здрав човек изсъхва и се втвърдява, а когато тя е уязвена, става още по-болезнена.
 • Худратация
  Пийте много течности – особено подходящи са топлите напитки – билкови отвари и минералната или изворна вода. Отварата от бяла ружа, теснолист жиловлек и слез успокояват сухата кашлица; препаратите с бръшлян, анасон, аптекарски копър и мента действат отхрачващо.
 • Промивки на носа
  Срещу запушен нос помага капането на 1%-ен разтвор на вода с готварска сол или инхалации със солена вода (за целта добавете сол на върха на ножа към една чаша с гореща вода). Употребата на Спрей за нос с с Морска вода е избора ви, ако посочените методи не са ви много приятни или се притеснявате как точно да направите и използвате разтвора. В удобен флакон и състав с лечебна вода от извор Августа, не само почиства носната кухина, но и овлажнява и облекчава дишането.
  В случаите на синузит, добри резултати показва пълното измиване – изплакване на синусите с воден солен разтвор. Не само се извежда мукуса,  с него и всички бактерии, но и се намалява благоприятната за тяхното развитие среда и се счита като превенция. Носната кухина е овлажнена, диша се спокойно и леко.
 • Затопляне
  Топлите вани с добавка на етерични масла (напр. ментол, камфор, евкалипт) имат много добро действие при простудни състояния, особено ако са придружени с кашлица и синузити.Топла торбичка с картофено пюре (от меко сварени и смачкани картофи), поставени върху гърдите или гърлото успокояват бронхите и болките в гърлото.
 • Имунитет
  Важно е също така да бъдат предприети мерки за активизиране на имунната система (подходящо хранене, много витамини, достатъчно сън, свеж въздух и т.н.)
 • Тютюнопушенето (включително и пасивното) могат много да влошат положението на пострадалите дихателни пътища. Ето защо, ако не можете напълно, поне до оздравяването си откажете цигарите и на всяка цена избягвайте задимения или замърсен с химикали въздух.Ако въпреки всичките тези мерки не настъпи подобрение в състоянието ви, най-разумно е да потърсите лекарска помощ.